ΓΥΜΝΟΒΡΑΓΧΙΑ του Δημήτρη Μπούκουρα

Σήμερα θα μας απασχολήσουν τα πιο όμορφα -ίσως-πλάσματα του βυθού, αλλά συνάμα και τα πλέον παράξενα... Τα γυμνοβράγχια.
Πολλές φορές ψάχνουμε για εξωγήινους, αναρωτώμενοι πώς πρέπει τάχα να είναι... Οι πιο πονηροί, βέβαια, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι λόγω επαγγέλματος, δεν επι-στρατεύουν καμιά καλπάζουσα φαντασία. Δεν είναι ανάγκη. Η ζωή στην Γη έχει να μας παρουσιάσει τεράστια ποικιλία μορφών ζωής. Έτσι οι...τερατοποιοί του Χόλιγουντ, ανέτρεξαν στην φύση, την αντέγραψαν και ιδού το «Άλιεν». Είναι η μέδουσα LEUCOTHEA MULTICORNIS)

Τα γυμνοβράγχια, πήραν την ονομασία τους από την θέση που έχουν τα βράγχια τους στη δομή του σώματός τους. Είναι εξωτερικά σε κοινή θέα και είναι υπεύθυνα για την ωραία εικόνα που προσδίνουν σε αυτά τα πλάσματα. Σε πολλά όπως στις Φλαμπελίνες μοιάζουν με κέρατα, σε άλλα μοιάζουν με φούντα και σε άλλα μοιάζουν σαν ένα τσαμπί από σταφύλι κάτω από μια ομπρέλα που μοιάζει με ένα καπέλο από αυτά που φορούν στην Ινδοκίνα... Εδώ είναι μια χαρακτηριστική φωτογραφία του UMBRACULUM..... (φωτο 1). Επίσης όλα αυτά έχουν υπέροχες ποικιλίες χρωμάτων, κάτι που προσθέτει στην ομορφιά τους.

Ζουν συνήθως πάνω σε σφουγγάρια ή πάνω σε Υδρόζωα. Είναι περίεργη η σχέση τους με αυτά τα ζώα πάνω στα οποία ζουν. Άλλο, όπως η PELTODORIS ATROMACULATA… (φωτο 2) ή Γελαδίτσα όπως την λέμε εμείς, ζει αποκλειστικά πάνω σε ένα μοβ σφουγγάρι το Petrosia Ficiformis (φωτο3), το οποίο συνθέτει τοξικές χημικές ουσίες, όπως το πολυακετυλένιο όπου το λαμβάνει με την διαδικασία της τροφής και με χημική διαδικασία το μετασχηματίζει στον οργανισμό της σε μια τοξίνη που την προστατεύει από τους εχθρούς της. Άλλο, πάλι, όπως η CRATENA PEREGRINA (φωτο 4) ζει κατά κανόνα πάνω σε ένα υδρόζωο το οποίο του είναι διπλά χρήσιμο. Αυτό το υδρόζωο έχει πάνω του αποικίες από κνιδώδη στελέχη. Το γυμνοβράγχιο, αφ’ ενός τρώει αυτά τα στελέχη, αφ’ ετέρου μερικά από αυτά τα αποθέτει πάνω στα κερατάκια που διαθέτει οπότε με αυτό αμύνεται ενάντια στους εχθρούς του. Έβλεπα σε πολλά σχετικά σαιτ φωτογραφίες με αυτά τα ζωάκια και είχα φάει τον κόσμο να τα βρω. Παρατηρώντας πού ζουν, μόλις φέτος ανακάλυψα το EUDENDRIUM RAMOSUM, (φωτο 5) πάνω στο οποίο ζει και που μοιάζει σαν φύκος, το συνάντησα και έκανα πάρτι φωτογραφίζοντας κατά ριπάς βουτώντας ακόμα και μέσα σε υποβρύχια πηγάδια. Εδώ έχω ανάμεσα στις άλλες φωτογραφίες και μια cratena πάνω στο δάχτυλό μου για να φανεί με την σύγκριση το πόσο μικρά μπορεί να είναι αυτά τα πλάσματα Το πιο μεγάλο από αυτά είναι 5 εκ. (φωτο-6)

Η αντιστοιχία των γυμνοβραγχίων ως προς τα ζώα της ξηράς είναι αυτή των γυμνοσαλιάγκων. Στην περίπτωση του FELIMARE PICTUM (φωτο 7 και 7α), φαίνεται καθαρά αυτή η ομοιότητα.

Όπως προείπα, τα γυμνοβράγχια τα χαρακτηρίζει ένα πλήθος χρωμάτων. Σε πολλά εγχειρίδια αναφέρονται και ως πεταλούδες της θάλασσας. Αυτή η χρωματική ποικιλότητα που έχουν αντιφάσκει προς έναν νόμο της φύσης που θέλει τους οργανισμούς να προσπαθούν να προσαρμόζοναι και να καμουφλάρονται μέσα στον περίγυρό τους. Από την άλλη, τα φωτεινά τους χρώματα, πιθανόν να αποτρέπουν τις επιθέσεις, γιατί (και αυτός είναι επίσης ένας φυσικός νόμος) καμιά φορά τα έντονα χρώματα υποδηλούν μίαν επικινδυνότητα σχετικά με κάποιο δηλητήριο που θα μπορούσε να ενεδρεύει στο υποψήφιο θύμα. Και κάτι τελευταίο: Πρέπει να πλησιάζουμε με προσοχή και σεβασμό τα υπέροχα και ντελικάτα αυτά πλάσματα, είτε για παρατήρηση πρόκειται, είτε για φωτογράφιση. Και αν υπάρχει κάποιος λόγος να τα μετακινήσουμε για μια ειδική φωτογράφιση, να μην παραλείψουμε να τα αφήσουμε ακριβώς εκεί που τα βρήκαμε. Στο φυσικό τους χώρο δηλαδή...

Αυτά για την ώρα... Θα επανέλθω με μιαν άλλη μεγάλη κατηγορία ζώων, εξ ίσου θεαματικά και ενδιαφέροντα. Τους θαλάσσιους σκώληκες..
1. UMBRACULUM UMBRACULUM


2. PELTODORIS ATROMACULATA

3. PELTODORIS ΠΑΝΩ ΣΕ PETROSIA FICIFORMIS

4. CRATENA REREGRINA

5. EUDENDRIUM RAMOSUM


6. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ ΔΑΚΤΥΛΑ
7. FELIMARE PICTU KAI FELIMARE VILLAFRANCAΔ. Μ. 16/9/2017 (c)Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.