Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΖΩΟΠΛΑΓΚΤΟΝ.Σε άλλα άρθρα είχα τονί…σει ότι η βάση της τροφικής πυραμίδας των όντων που συνιστούν τη θαλάσσια πανίδα είναι το πλαγκτόν φυτικό και ζωικό. Το πλαγκτόν είναι η μεγαλύτερη "σούπα" της Γης από την οποία εξαρτώνται όλα τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη. Αν διαταραχθεί η τροφική πυραμίδα από τη βάση (πλαγκτόν), έως την κορυφή (καρχαρίες, φάλαινες...), όλο το οικοσύστημα καταρρέει.
Στη φωτογραφία βλέπετε σε μεγένθυση μικροσκοπικά ζωύφια τα περισσότερα από τα οποία μοιάζουν με γαρίδες. Είναι το ζωοπλαγκτόν που τρέφεται από το φυτοπλαγκτόν. Το πλαγκτόν είναι αόρατο εκτός εάν πολλαπλασιαστεί με τρομακτικούς ρυθμούς, οπότε πρασινίζει ή θάλασσα (από το φυτοπλαγκτόν). Και το φαινόμενο αυτό, δηλαδή ή υπερβολική ποσότητα φυτοπλαγκτόν, είναι ανησυχητικό.
Ασχολούμαι με τη θάλασσα από μικρός. Από την εφηβική ηλικία δούλευα με επαγγελματία ψαρά (του οποίου η ξύλινη βάρκα εκινείτο με κουπιά) για να βγάζω μεροκάματο, να περνώ το χειμώνα. Τον πρώτο μου μισθό (είμαι εκπαιδευτικός) έδωσα στο σύνολο και αγόρασα την πρώτη μου βάρκα. Ο (μόνιμος) συνεταίρος μου αγόρασε τη μηχανή. Και σήμερα έχω 3 μικρά ταχύπλοα, το πιο μικρό είναι πλαστικό, τα άλλα 2 είναι φουσκωτά. Τα φαινόμενα που θα σας περιγράψω παρατήρησα στα πελάγη της Κρήτης, στο Ιονιο πέλαγος, στον Ευβοϊκό, στο Σαρωνικό, στις Κυκλαδες. Όθεν προκύπτει ότι κατά πάσαν πιθανότητα τα ίδια ισχύουν σ όλη την Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο θάλασσα.
Το ζωοπλαγκτόν αν και αόρατο φαίνεται τη νύχτα. Όταν (μικρός) κλωτσουσα τη θάλασσα ή απλά τίναζα ελαφρά τα νερά, εκατομμύρια "αστεράκια" τινάζονταν στον αέρα. Λέγαμε ότι η θάλασσα "φωσφοριζει". Τα "αστεράκια" αυτά δεν ήτο τίποτε άλλο από το ζωοπλαγκτόν.
Σημείωση: Τινάξετε με τα πόδια, τα χέρια....τη θάλασσα σε κάποιο μέρος που δεν έχει φώτα. Βλέπετε να τινάζονται "αστεράκια"? Μέχρι πριν από μερικά χρόνια επιτρεπόταν και σε ερασιτέχνες ψαράδες να ψαρεύουν με δίχτυα. Υπήρχε βέβαια όριο στο συνολικό μήκος των διχτυών, στο σύνολο των αγκιστριων που έπρεπε να έχουν τα παραγάδια, αλλά τα πλωτά του λιμενικού ήσαν ελάχιστα, οι έλεγχοι σχεδόν ανύπαρκτοι, οι ερασιτέχνες ελάχιστα υπολείπονταν από τους επαγγελματίες. Και όταν απαγορεύτηκαν τα δίχτυα στους ερασιτέχνες..... ψάρευα με συγγενή μου επαγγελματία που έχει τρεχαντήρι. Σταματήσαμε το ψάρεμα με δίχτυα και παραγάδια όταν τα ψάρια μειώθηκαν δραματικά, τα έξοδα ήσαν περισσότερα από την αξία των αλιευμάτων. Στη συνέχεια θα αναφερθώ στην αιτιώδη σχέση μεταξύ ζωοπλαγκτόν και αλιευμάτων. Βέβαια, είναι αδύνατον με αναμνήσεις να προσδιορίσω "δείκτες συνάφειας" από τους οποίους "δείκτες" προκύπτει η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Όμως, δε χρειάζεται να είναι κάποιος στατιστικολόγος για να αποφανθεί, αν μάλιστα ψαρεύει χρόνια.
Η βάση της τροφικής πυραμίδας είναι το πλαγκτόν. Πάνω από τη βάση είναι τα μικρά ψάρια (σαρδέλα, γόπα...κ.λπ.). Μέχρι τα μέσα της 10ετιας του 1980 ζωοπλαγκτόν, μικρά ψάρια, μεγάλα ψάρια ήσαν άφθονα:
Την ποσότητα του ζωοπλαγκτόν αντιλαμβανόμαστε (τη νύχτα) από τα "αστεράκια" που πετάγονταν από την πλώρη του σκάφους, τις προπέλες που εκινούντο. Οι γόπες φαίνονται (-αν) όταν δεν υπάρχει κύμα, διότι βγάζουν τις κεφαλές έξω από το νερό. Κάθε λογής αφρόψαρο, θράψαλα...φαίνονται τη νύχτα αφού προσελκύονται από τα φώτα του σκάφους. Όταν σκάφος με φως πέσει σε κοπάδι σαρδέλας, οι σαρδέλες πηδούν στα ύψη. Κάποιες φορές πήδηξαν τόσες σαρδέλες μέσα στή βάρκα, γέμισα τηγάνια, χωρίς καν να σταματήσω τη βάρκα.
Οι εικόνες που περιέγραψα αποτελούν αναμνήσεις και φοβάμαι ότι οι σημερινοί νέοι ουδέποτε θα έχουν τέτοιες εμπειρίες.
Η πρώτη μεγάλη μείωση ζωοπλαγκτόν, αφρόψαρων, μεγάλων ψαριών του βυθού έγινε το 1986. Η μείωση όλων των προαναφερθέντων ειδών συνεχίστηκε μέχρι περίπου τη διετία 1992-93. Τότε άρχισε η κατάρρευση. Τα ψάρια μειώθηκαν τόσο πολύ που το ψάρεμα κατάντησε ένα πανάκριβο σπορ, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να καλυφθούν τα έξοδα (βενζίνη, δολώματα, εξοπλισμός...) που είναι υπέρογκα. Αν υπολογίσετε δε την αξία των σκαφών, κινητήρων, αδειών..... Σήμερα, με τους σημερινούς μισθούς το ψάρεμα κατάντησε σπορ για πλούσιους.
ΓΙΑΤΙ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΖΩΟΠΛΑΓΚΤΟΝ?
Σκεφτείτε πόσα σκάφη κυκλοφορούν, πόσα από αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια σκοτώνονται από τις συγκρούσεις, τις προπέλες....Δε γνωρίζω, (δεν είμαι ειδικός) τι ρόλο έπαιξαν τα χημικά, τα φυτοφάρμακα, οι διοξίνες που καταλήγουν στη θάλασσα.
ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΖΩΟΠΛΑΓΚΤΟΝ?
Σας υπενθυμίζω ότι πολλοί τεχνικοί του Τσερνομπιλ πέθαναν πάραυτα από τη ραδιενέργεια. Σκεφτείτε πόσο πιο ευαίσθητα είναι τα μικροσκοπικά αυτά ζωύφια. Η Εκρηξη του Τσερνομπιλ έγινε το 1986. Τότε άρχισε η κατάρρευση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Στην Ελλάδα αμέσως μετά την έκρηξη έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές με ανέμους που ήρθα κατ ευθείαν από την Ουκρανία. Ο ποταμός Δνειπερος που ψύχει το εργοστάσιο χύνεται στη Μαύρη Θάλασσα. Όλο αυτό το εφιαλτικό παζλ δεν είναι αρκετό ώστε να συμπεράνουμε ότι ή ραδιενέργεια, εκτός από τις προπέλες, τα άλλα χημικά, αφάνισε το ζωοπλαγκτόν, το οικοσύστημα κατέρρευσε?
"Ήτο στραβό το κλήμα, το φαγε κι ο γάιδαρος". Έναντι της μεγαλύτερης κατά τη γνώμη μου περιβαλλοντικής καταστροφής που περιέγραψα, μας ήρθαν τα λαγόψαρα ή λαγοκεφαλοι όπως αποκαλούν άλλοι. Τα τέρατα αυτά θα αφανίσουν κάθε ίχνος ψαριών της Μεσογείου, όμως έχω γράψει άλλα σχετικά άρθρα όπου σας παραπέμπω.

Εικόνα: Τα πλοία εξολοθρεύουν το ζωοπλαγκτόν - science - Τεχνολογία ...
Βρέθηκε στο Google από τον τομέα tovima.gr


Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.