Πατατόσουπα χειμεροκαλοκαιρινή για τα βράδυα στο βουνό



Ένα από τα πράγματα που αγαπώ τρελά στο καλοκαίρι, είναι κάτι νύχτες στο χωριό, πάνω στα βουνά,
που πιάνει κρύο και ομίχλη και ζητάς φαγητό ζεστό και μάλλινη πλεκτή ζακέτα.
Εκείνη την παλιά παιδική ζακέτα, που έχει πάντα φυλαγμένη η γιαγιά στην ντουλάπα της,
παρόλο που πάνε χρόνια που εκείνη δε ζει πια.
Και μοιρίζει λίγο λεβάντα, λίγο κλεισούρα, λίγο τα χεράκια της γιαγιάς...

Σκέφτηκα λοιπόν πως τέτοιες νύχτες αξίζουν να έχουν τη δική τους μαγική συνταγή. Μάγοι και μάγισσες, ορίστε τα υλικά σας!

2 κουταλιές της σούπας αγνό χωριάτικο βούτυρο- ή κάποιο ποιοτικό ζωικό βούτυρο του εμπορίου.

3 μεγαλούτσικες πατάτες, καθαρισμένες και πλυμένες.

1 λίτρο γάλα φρέσκο, με την πέτσα του.

Αλάτι, πιπέρι, προεραιτικά μπούκοβο και τυρί τριμμένο

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ανοιχτή κατσαρόλα, και αφού κόψουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια τις γιαχνίζουμε στο βουτυράκι.
Ανακατεύουμε απαλά κι ευγενικά, με ρυθμό, για να μισοκαραμελώσουν οι πατατούλες μας.
Πριν τηγανιστούν και κάνουν κρούστα απέξω, αρχίζουμε και προσθέτουμε τμηματικά το γάλα, με προσοχή να μην καούμε.
Η διαδικασία του ανακατέματος συνεχίζεται, για να μην κολλήσει ο πάτος της κατσαρόλας μας. Μέχρι να τελειώσει το γάλα που προσθέτουμε, οι πατάτες πρέπει να έχουν αρχίσει να χυλώνουν. Προσέχουμε τη φωτιά να είναι πολύ χαμηλή, αλλιώς το γάλα θα φουσκώσει και θα χυθεί. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μισολιώσουν οι πατάτες και να πήξει η σούπα μας. 

Είναι αλήθεια πως παρόλη την απλότητά της η συνταγή αυτή χρειάζεται κάποια δέσμευση από μεριάς μας, απαιτεί την προσοχή μας
και τη συνεχή μας κίνηση, αλλά στο τέλος μας ανταμοίβει με την πλούσια νοστιμιά της, τη θαλπωρή της και την ημιβελούδινη
ύπαρξή της. Είναι σαν μια ζακετούλα που έχει πλεχτεί με αγάπη για να ζεστάνει ένα παιδί. Είναι μια φαγώσιμη ζακετούλα!

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο ή μπωλ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μπούκοβο ή μοσχοκάρυδο ή όποιο άλλο μπαχαρισκό μας ιντριγκάρει. Μπορούμε να πασπαλίσουμε και με ξερή μυζήθρα ή κάποιο σκληρό κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας.
Αν χρειάζεται να την αφήσουμε επήτιδες αραιή για να "φτουρήσει" και να φτάσει για περισσότερα πιάτα, της προσθέτουμε και μικρές μπουκίτσες ξερό χωριάτικο ψωμί ή παξιμαδάκι.


Καλή όρεξη και καλό καλοκαίρι με βουνίσιες δροσιές και παιδικές αναμνήσεις

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.