Οι τρεις δαίμονες του χρόνου, παρουσίαση του βιβλίου της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου


«Το να είσαι συγγραφέας - ή μάλλον το να φέρνεις μια ιστορία στον κόσμο- είναι στην ουσία θέμα καλού σήματος. Να «λαμβάνει το κέντρο». Οι παραμυθάδες, ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, είναι απλά ζωντανές απόχες, που συλλαμβάνουν τις περιρρέουσες ιδέες γύρω τους. Αν κατά τύχη έχουν και την ικανότητα να τις καταγράψουν, τότε μιλάμε για λογοτέχνες. Και όλη μα όλη η αγωνία τους είναι το αν θα καταφέρουν να καταγράψουν σωστά αυτό που συνέλαβαν, σας βεβαιώνω.»


Τ.Η. 2/6/2017
Παρουσίαση για τους Τρεις Δαίμονες του Χρόνου


Το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου συνεχίζοντας τη παράδοση των δύο προηγούμενων (Το Πλεκτό - Μύθοι μ' ήθη, παραμύθι) μας παρασύρει στο στοιχειωμένο σύμπαν των καταραμένων ηρώων του.

Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας επιδέξια ένα μείγμα γοτθικού τρόμου, ρομαντικής εικονοποιίας και "μαύρου" χιούμορ σκιαγραφεί με λεπτομέρεια έναν σύμπαν "περιθωριακών" ηρώων που αγωνίζονται για την απωλεσμένη αθωότητα της ψυχής τους.

Φλερτάροντας με τα μυθιστορήματα γοτθικού τρόμου, την επιστημονική φαντασία και τα βικτοριανά μυθιστορήματα εποχής η Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου δημιουργεί ένα νέο αλληγορικό παραμύθι για τη δαιμονοποίηση της σύγχρονης εποχής, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φιλοσοφία και τη φύλο-σοφία, σπάζοντας τα δεσμά της κανονικότητας και εγκαθιδρύοντας την ορμή του απαγορευμένου ως κινητήριου μοχλού της αφήγησης.

Οι παραστρατημένοι ήρωες και στα τρία βιβλία της συγγραφέως φλερτάρουν με την απόκλιση, με τη διαταραχή, με το "ανώμαλο" και ανοικείο ορμέμφυτο της διαφορετικότητας και μας παρασύρουν σε ένα αλλοπαρμένο σύμπαν διεστραμμένης απόλαυσης.

Η συγγραφέας κατορθώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα (μόλις τρία βιβλία) να αφήσει το δικό της στίγμα στη λογοτεχνία του παρα-φυσικού μοτίβου, που μετατρέπεται σε μετα-φυσικό στοχασμό και new age παραμύθι.


Σάντυ Βώσσου (White-Sadness),
εκπαιδευτικός/ψυχολόγος
εσωστρεφής ποιήτρια του ασυνείδητου


Οι τρεις δαίμονες του χρόνου είναι ένα βιβλίο φαντασίας απλά. Ή μήπως όχι;

Μια συνηθισμένη παρουσίαση θα διαφήμιζε την μοναδικότητα, την υπεροχή, την αναγκαιότητα να το διαβάσετε. Αλλά όχι, δεν είναι μοναδικό, ούτε υπέροχο, ούτε αναγκαίο. Είναι απλά αυτό που είναι. Είναι οι δαίμονες και οι προβληματισμοί μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων, συμπυκνωμένοι σε τρεις ιστορίες. Οι φόβοι και οι αναζητήσεις για το παρόν, οι επιθυμίες και οι αγωνίες για το μέλλον και η αμφισβήτηση και η διορατικότητα για το παρελθόν, όλα αποσυνθεμένα στα πιο βασικά τους στοιχεία, ώστε να συντεθούν μετά στις ιστορίες που θα διαβάσετε. Η συγγραφέας δεν ορίζει, δεν χειραγωγεί, δεν βιογραφεί. Αφήνεται μόνο να γίνει ο άγγελος των δαιμόνων. Να κάνει απογραφή των ιστοριών τους, που τις ψιθύρισαν στο αυτί της κάπου ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο.
Αν περιμένετε βαθιά φιλοσοφικά συμπεράσματα θα σας απογοητεύσει, γιατί θα σας γεμίσει με αμέτρητους νέους προβληματισμούς. Αν περιμένετε τη γαλήνια λύτρωση θα σας αφήσει με τη λαχτάρα, αφού η τελείωση είναι του αναγνώστη και όχι δική της δουλειά. Αν θέλετε απλά να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας ξεχάστε το, θα σας στοιχειώσει για καιρό και τρεις ολοζώντανοι δαίμονες θα σας ακολουθούν πιστοί σύντροφοι σε όλη σας τη ζωή.
Και γιατί πρέπει άραγε να διαβάσει κανείς ένα τέτοιο βιβλίο; Μία μόνο απάντηση, είναι επαρκής. Επειδή γράφτηκε. Θα μπορούσε να μην γραφτεί ποτέ, να μείνει θαμμένο στα κιτάπια του ανεκπλήρωτου, να μείνει σκέτη ουσία ονείρου και ποτέ να μην μπουν λέξεις στη σειρά για να το γράψουν. Θα μπορούσε να μην υπάρξει ποτέ. Αλλά τότε δε θα μιλούσαμε εμείς εδώ γι αυτό. Για τα όνειρα λοιπόν που έμειναν άπραγα, για τους έρωτες που έμειναν ανεκπλήρωτοι, για τα σχέδια που παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας, αυτό το βιβλίο χτυπάει την πόρτα της πραγματικότητας και της ζητά να αφήσει τη φαντασία να περάσει!

Για όσους ανοίξουν τελικά την πόρτα, τους καλωσορίζουμε στον μαγικό κόσμο της Τ.Η.

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου (Τ.Η.)Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου, αινιγματική φαντασίας δύναμη, σαν τον Τόλκιν και τον Κινγκ, μας φέρνεις πάλι το σκοτεινό πνεύμα που μυστηριωδώς και διακριτικά κρύβεται μέσα στα πράγματα;
Ή απλώς παρασύρθηκες όπως όλοι εκείνοι που θέλουν να κατανοηθούν από τον πνευματικό-απνεύματο όχλο;
Όχι!
Μη μας δίνεις τίποτε περισσότερο από αυτό που μπορείς, την τέχνη σου.
Να είσαι η γράφουσα πριγκίπισσα της φαντασίας, που ακατανόητη το δρόμο της πηγαίνει και μόνο αυτόν.
Μείνε όπως είσαι και δείξε μας πώς από το τίποτα γίνονται τα πάντα.
Σαν την «πρώτη νύχτα του γάμου» είναι τα βιβλία σου, αγαπημένη Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου... με την παράξενη μοίρα.
Όταν γράφεις είναι σα να ζευγαρώνει η ψυχή με τα ίδια της τα όνειρα.

Άνα Ζουμανάκη (εφημεροπτερα)

~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~

Οι τρεις δαίμονες του χρόνου... Λυρισμός...Ποίηση...Φαντασία...καφκικός εφιάλτης... που και που, αλληγορία. Και βέβαια θα πρέπει κάποιος να είναι η επιτομή του πουριτανού για να σκανδαλιστεί από τις ερωτικές ανατάσεις της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου. Η συγγραφέας, μέσα από τους στροβιλισμούς της φαντασίας της μας μεταφέρει στις απαρχές του καλού και του κακού με την απελπισμένη ένωση διαβόλων και αγγέλων. Μετά στα δάση των παραμυθιών, οπού ο πόθος δημιουργεί τους μύθους που συνταράσσουν το παρθενικό κρεββάτι μέχρι να φτάσει η ώρα μιας ένωσης και το ξεδίπλωμα μιας μυστηριώδους ιστορίας θανάτου. Και ,τέλος, μέσα από μια σκουληκότρυπα μας ταξιδεύει στο σκοτεινό μέλλον, μέσα στο περιβάλλον των ανθρωποειδών που δεν τους φτάνει μόνον η κατασκευασμένη νοημοσύνη, αλλά αναζητούν την αρχέγονη εκείνη πρώτη ουσία που θα τους κάνει ανθρώπους... Και παντού, πρωταγωνιστής ο έρωτας και η απομυθοποίηση των μύθων που χτίστηκαν σαν τείχη για να εμποδίσουν την πρόσβαση στην γνώση και την ολοκλήρωση...


Δημήτρης Μπούκουρας, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Αρχιμαστόρισσα της μυθοπλασίας και του μυστηρίου, η Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου, μας ταξιδεύει σε κόσμους άγνωστους, διαφορετικούς μα και τόσο όμοιους με αυτό που συμβατικά ορίζουμε ως πραγματικότητα.
Ένα πολύτιμο κράμα φαντασίας, ταλέντου, εμπειρίας κι ενθουσιασμού, περπατά με λευκό μπαστούνι στα πιο κακόφημα κι αχαρτογράφητα σοκάκια, ψάχνοντας τη λύτρωση.
Σκαρφαλώνει στις πιο απρόσιτες κορφές της φαντασίας και του ασυνείδητου, σαν να θέλει να τηρήσει μια παλιά υπόσχεση, ένα τάμα, ξύνει πληγές που ταράζουν την ανθρωπότητα, καθώς γεύεται χαμογελαστή με σατανικό και πανούργο τρόπο, γουλιές απ’ το κόκκινο γλυκόπιοτο κρασί.
Τη νύχτα κρύβονται οι ήρωες, μα δεν κοιμούνται, μάχονται κι αντιπαλεύουν, σαν σε νυχτερινή μυστική περίπολο, με πλάσματα απόκοσμα, μυστήρια, σ’ ένα παράλληλο σύμπαν που θα θέλαμε να ζούμε.
Ένα βιβλίο που ενδυναμώνει τη συλλογική έμπνευση, ιδανικό για τους λάτρεις της φανταστικής, και όχι μόνο, λογοτεχνίας, και της αφηγηματικής τέχνης.


Γιώργος Χρηστάκης, Κοινωνικός ψυχολόγος PHD, Χορογράφος, χορευτής, οδηγός αναπηρικού αμαξιδίου, ιδρυτής της Dagipoli Dance Co

~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~

Ειμαι φανατική αναγνώστρια απο την εποχή που έμαθα να διαβάζω. Συνήθως ξένη λογοτεχνία, λιγότερο σύγχρονη ελληνική. Ωστόσο, είχε περάσει καιρός που ενα βιβλιο με ανάγκασε να αναρωτηθώ, να στοχαστώ, να το συζητήσω με φίλους. Αυτό έκανε το βιβλιο της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου, "Οι τρεις δαίμονες του χρόνου".
Πέρα απο το προσωπικό της ύφος, τον τροπο γραφής της γενικά, άκρως ενδιαφέρουσα ειναι η ερμηνεια της συγγραφέως οσον αφορά τη διττή φύση του ανθρωπου - του δαίμονα και του αγγέλου που συνυπάρχουν εντός μας. Η αποδοχή του δαίμονα και ο εξωραϊσμός του γεννά την απελευθέρωση απο τις ενοχές και την άρνησή του, που εχουν καλλιεργηθεί απο τις θρησκείες αιώνες τωρα και εχουν αποτύχει να "δαμασουν" τον δαίμονα, οπως διαπιστώνουμε καθημερινά, παρατηρώντας τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων.
Η Τ. Η. θέτει αυτο το θέμα και χωρίς να "διδασκει ", προτείνει, (ανάμεσα στις λέξεις), την αποδοχή του "δαιμονα" , αλλα και την αγάπη προς αυτον, απο την αγγελικη φύση μας που ισως ετσι υπερισχύσει, αλλα παντα μεσα απο την αγάπη.
Ο λυρισμός ταυτόχρονα με τον κυνισμό και τη σκληρότητα στη γραφή της Τ.Η. ξαφνιάζουν και ιντριγκάρουν και δεν σε αφήνουν να πλήξεις. Μερικές φορές δημιουργούν και αυθόρμητη αντίσταση, αλλά πάντα σε προτρέπουν να συνεχίσεις την ανάγνωση. Αλληγορία και συμβολισμός βρίσκονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Μαζί με την αθωότητα συνυπάρχει ο κυνισμός και μια ολοφάνερη εξύμνηση του φαλλού, όπως στην αρχαιότητα και κόντρα στη χριστιανική σεμνοτυφία.


Νατάσσα Μεσσήνη, εκπαιδευτικός
~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~. ~
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα βρείτε εδώ:

Σαμουέλ και Λίβελε

Λύκε λύκε, είσαι εδώ;

Βασίλισσα
«Όταν η φαντασία φτάνει πολύ μακριά, στο τέλος συναντά την αλήθεια »

Τ.Η.
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.