Μάλια, ένας Ελληνικός οίκος ανοχής, Βρετανικών συμφερόντωνΜινωικός πολιτισμός. Ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου.
Σύμφωνα με τους μύθους και τους θρύλους. στην Κρήτη, την κοιτίδα αυτού του πολιτισμού, ο Δίας έφερε την Ευρώπη, εδώ γράφηκαν οι πρώτοι νόμοι. Εδώ γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Πατέρας των θεών ο Δίας, Εδώ υπάρχει ακόμα και ο Τάφος του Δία. Μια παράδοση που ανάγεται σε πολύ αρχαιότερους χρόνους, εκείνους της φυσιολατρικής κοσμοθεώρησης που ήθελε ο κόσμος να πεθαίνει και να αναγεννάτε κάθε χρόνο σε μια κυκλική αέναη πορεία.
Ο Μινωικός πολιτισμός ακόμα και σήμερα μας εκπλήττει, όχι μόνο για τους μύθους που τον περιβάλουν, αλλά και για τα γνωστά επιτεύγματα του τα οποία είναι σημαντικά και σε τεχνολογικό αλλά και σε πολιτισμικό επίπεδο. Ένας πολιτισμός ο οποίος είχε αναπτύξει τεχνολογία, μια ανώτερη φυσιολατρική ηθική και ένα επίπεδο το οποίο δυστυχώς στις μέρες μας έχει ξεχαστεί στην ουσία του και έχει γίνει απλά ένα προϊόν τουριστικής κατανάλωσης.
Τρία είναι τα σημαντικότερα παλάτια αυτού του πολιτισμού τα οποία έχουν ανακαλυφθεί μέχρι και σήμερα. Το πρώτο της Κνωσού. Μιας πόλης η οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μια εποχή αριθμούσε σε περίπου 100.000 κατοίκους, αυτό της Φαιστού, και των Μαλίων .
 Γενικά ως λαός έχουμε την τάση να είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας αλλά ταυτόχρονα να απαξιώνουμε την δική μας σύγχρονη ταυτότητα με αποτέλεσμα ακόμα και τα στοιχεία που μας κάνουν τόσο υπερήφανους και τόσο ευτυχείς να τα ξεχνάμε βάζοντας στα σε ένα περίοπτο ιστορικό ράφι το οποίο βρίσκεται κάπου σε μια ξεχασμένη γωνιά του σύγχρονου θολού πολιτισμού μας.
Σε γενικές γραμμές εμείς οι Έλληνες έχουμε γίνει ένα τουριστικό αξιοθέατο, ένας τόπος ο οποίος έχει σταματήσει να παράγει πολιτισμό και έχει θεωρήσει ως βιομηχανία τον τουρισμό πουλώντας συνήθως με ευτελείς τρόπους την ιστορία μας και στις χειρότερες περιπτώσεις την ανοχή μας σε έναν "εύκολο" τρόπο πλουτισμού.
Η ανοχή πολλές φορές γίνεται τρόπος ζωής και αργότερα αυτός ο τρόπος ζωής μια εξευτελιστική συνήθεια και ένα προϊόν εκμετάλλευσης.
Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 30 περίπου χρόνια στην περιοχή των Μαλίων.
Τα Μάλια, ένας από τους σημαντικότερους χώρους της αρχαίας ιστορίας μας, αυτή την στιγμή έχει καταντήσει ο οχετός της παρακμής του δυτικού πολιτισμού. Ένας πραγματικός  οίκος ανοχής στην ανηθικότητα, στο γρήγορο και εύκολο σεξ, και σε κάθε άλλη παρακμιακή παράμετρο που ο δυτικός πολιτισμός θέλει κάπου να εκδηλώσει και σε αυτόν τον τόπο νομιμοποιείτε να το κάνει.
Σήμερα τα Μάλια δεν είναι ένα οποιοδήποτε παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο αλλά ο χώρος που έχει διαφημιστεί ότι ο κάθε Βρετανός μπορεί εκεί μέσα να κάνει ότι γουστάρει, ατιμώρητα, χωρίς κανείς να τον πειράξει και να έχει δικαίωμα στην ανηθικότητα και τον εξευτελισμό.
Φτηνά ποτά, ξέφρενα πάρτι, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά, τα Μάλια θυμίζουν ένα μεγάλο ψυχιατρείο χωρίς γιατρούς να επιβλέπουν τους ασθενείς τους.
Όλα στον βωμό του εύκολου χρήματος.
Ευτελείς ξενοδοχειακές υποδομές, μπαρ που στήνονται από την μια μέρα στην άλλη με ποτά αδιευκρίνιστης προέλευσης, σεξ πάρτι τα οποία πολλές φορές καταλήγουν απλά σε σεξ στον δρόμο, σε κοινή θέα, καυγάδες, ξύλο και νεαροί Βρετανοί οι οποίοι οδηγούνται στον απόλυτο και ηθελημένο εξευτελισμό τους από τους ξεναγούς των Βρετανικών γραφείων που διαχειρίζονται την περιοχή και που από μια ώρα και μετά θυμίζουν πιο πολύ ζόμπι από ταινία θρίλερ και λιγότερο ανθρώπους.
Μέσα σε λίγες μέρες εάν δουλεύεις στην περιοχή, οι εμπειρίες σου θα γίνουν πολύ πιο πλούσιες με εικόνες, βιώματα και καταστάσεις που θα ευχόσουν να μην τα είχες συναντήσει ποτέ στην ζωή σου.
Οι παρτούζες και το ξύλο είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, το ίδιο και οι προσφορές σε ποτά τα οποία στοιχίζουν για να σπάσουν τις τιμές, πολλές φορές από 1€ έως και 50 λεπτά ποτά τα οποία κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχουν μέσα, ούτε και κανείς θέλει να ξέρει..
Ναρκωτικά αλλά και άφθονο  πολύ κακής ποιότητας σεξ στο οποίο πολλές φορές άθελα σου γίνεσαι μάρτυρας του εφόσον το κάνουν μπροστά σου χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
Αν μιλήσεις με τους κατοίκους της περιοχής, όλοι αναθεματίζουν αυτή την κατάσταση αλλά όλοι την λατρεύουν και περιμένουν πως και πως να καταφθάσουν οι νέες φουρνιές των Βρετανικών κοπαδιών για να ξεφτιλίσουν τον τόπο αλλά και τους κατοίκους του για χάρη μερικών πάουντς που με εύκολο τρόπο θα εξαγοράσουν την ανοχή των Ελλήνων της περιοχής
Το πρόβλημα δεν είναι το ότι οι Βρετανοί που έρχονται στην περιοχή είναι εξευτελισμένοι, το πρόβλημα είναι το ότι εμείς ως Έλληνες εκμεταλλευόμαστε αυτή την ξεφτίλα για χάρη του εύκολου χρήματος και προτιμούμε να μετατρέψουμε αυτόν τον αρχαιότατο ιστορικό χώρο σε έναν οίκο ανοχής όλων των Βρετανικών παθών.
Και το ρητορικό ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι. Αν οι Βρετανοί, είναι οι κακής ποιότητας πελάτες σε αυτό το μπουρδέλο, τότε εμείς που το λειτουργούμε τι είμαστε;
Κάπου εκεί, ξεχασμένο σε μια γωνιά βρίσκεται και το αρχαίο Μινωικό παλάτι. Ο χώρος είναι επισκέψιμος μέχρι της 3 το μεσημέρι από ότι ξέρω. Άλλωστε γιατί να κρατήσει παραπάνω; Το μνημείο αυτό αισθάνομαι ότι για τους κατοίκους της περιοχής είναι πιο ενοχλητικό από ότι οι Βρετανοί τουρίστες γιατί είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους θυμίσει τον τόπο τους, που ρήμαξαν και χάλασαν σε αυτή την μικρή γωνιά του κόσμου.

Γιάννης Ζωγραφάκης 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.