Η σιωπή των ηρώων, η φάκα, και ο Πούτζος του Καραισκάκη


Και άλλοτε θέλησαν να αφανίσουν τον Ελληνισμό. Και άλλοτε θέλησαν να δημιουργήσουν ρωγμές στην ταυτότητά μας, να μας αλλάξουν όνομα, να κυριαρχήσουν πάνω μας.
Έχει συμβεί και πάλι στο παρελθόν.
Οικόπεδο με θέα σε τιμή ευκαιρίας η Ελλάδα. Κι η τιμή όλο κατεβαίνει απ΄ τους προδότες, ώσπου τελικά να μηδενιστεί, κι ο τόπος να παραδίδεται αντί πινακίου φακής.
Οι ήρωες έχουν σιωπήσει.
Μας βάφτισαν Ρωμαίους, Ρωμιούς και το όνομα Έλληνας απαγορεύθηκε να χρησιμοποιείται.  Απ’ τον 4ο περίπου αιώνα μ.Χ. και για πολλά χρόνια μετά ως και την επανάσταση του ’21 το όνομα Έλληνας διωκόταν δια ροπάλου και είχε εξαφανισθεί από κάθε γραπτή αναφορά. Απαγορευόταν επί ποινή θανάτου.
Κατά το υπόλοιπο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα χρόνια του Βυζαντίου και κατά την τουρκοκρατία, ο ραγιάς Ρωμιός είχε ξεχάσει τελείως την Ελλάδα, την ελληνικότητά του και το ίδιο το όνομά του. Τον έκαναν να απεχθάνεται τον έλληνα και για αυτό έγινε ρωμιός και μάλιστα να είναι υπερήφανος για αυτό.
Κατάντια και θλίψη.
Οι κατακτητές όμως δεν γνώριζαν πως για να κατακτήσεις πραγματικά ένα λαό πρέπει να καταφέρεις να του αλλάξεις και τη γλώσσα του. Προσπάθησαν μάταια. Αυτό δεν το κατάφεραν. Πρέπει ακόμη να τον κάνεις να ξεχάσει τις παραδόσεις του, τα δημοτικά του τραγούδια. Μα ούτε αυτό το κατάφεραν.
Πώς να ξεχαστεί μια ολοζώντανη γλώσσα τόσων χιλιάδων χρόνων, κι όλο αυτό το φως που κουβαλούσε μαζί της.
Αυτά ως μια εισαγωγή για το δια ταύτα που ακολουθεί…..

«Αγαπητοί πλανητάρχες, που εξουσιάζεται τούτο τον κόσμο, γνωρίζατε καλά κι εσείς πως τούτο το σημείο του πλανήτη κι οι άνθρωποι που το κατοικούν κάνουν σαματάδες εύκολα. Και προκαλούν και ανατροπές εύκολα. Τα είχαν ξαναστήσει αυτά. Παρά τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας  ήρθε και το ’21. Αποδείχθηκε τότε ότι παρά τις αλλοιώσεις που είχαν υποστεί, όλοι οι σκλάβοι Ρωμιοί ήξεραν καλά ότι ήταν «Έλληνοι». Μιλούσαν ακόμη αυτή τη γλώσσα. Και μ’ αυτή τη γλώσσα ξεσηκώθηκαν. Διατήρησαν την ταυτότητά τους, κουβαλούσαν πάντα την ιστορική τους καταγωγή, και τούτα ήταν που τους έριξαν στη φωτιά.
Μας έβαλαν στο "γύψο" μια 7ετία, μα ήρθε το Πολυτεχνείο.
Βέβαια σήμερα εσείς αγαπητοί πλανητάρχες, έχετε άλλα συστήματα να αντιμετωπίζετε τις ταραχές και τους ταραξίες. Μελετημένα και στη θεωρία αλλά και στην εφαρμογή .
Ναι στις μέρες μας υπάρχει ένα αυστηρά τεχνητό και ελεγχόμενο έλλειμμα ηρώων, όπως επίσης υπάρχει έλλειμμα αρχηγών με ΠΟΥΤΖΟΝ. Το σύστημα φοβήθηκε τους Καραισκάκηδες και τους Κολοκοτρώνηδες και φρόντισε να τους εξαφανίσει.
Η σύγχρονη πολιτική τάση της παγκοσμιοποίησης και της οικουμενικότητας, των εθνών χωρίς ταυτότητα ήταν επόμενο πως θα επηρέαζε και την ατομική υπόσταση του κάθε ένα.
Οι πολίτες σήμερα έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς τους. Το σύστημα και τα όπλα που επινόησε (διαδίκτυο, οικουμενικότητα  κλπ) φρόντισαν γι αυτό.
Όμως χωρίς ή με αδύναμη ταυτότητα δεν είσαι τίποτα, είσαι μετέωρος δεν πατάς πουθενά.
Όχι......., ήρωας και αρχηγός δεν μπορείς να γίνεις χωρίς ισχυρή ταυτότητα, με άλλα λόγια χωρίς Πούτζον.
Οι Καραισκάκηδες και οι Κολοκοτρώνηδες ήταν 10 φορές ήρωες, και αυτοί και οι παππούδες τους, γιατί μέσα στους 4 αιώνες της Τουρκοκρατίας κατάφεραν να διατηρήσουν ισχυρή και αμόλυντη την ταυτότητά τους και τον Πούτζον τους κραταιό... χωρίς αυτά τα όπλα δεν θα μπαίνανε στη φωτιά, ούτε θα ελευθερωνόταν η Ελλάδα.
Να πούμε εδώ πως το σύνηθες ιστορικά φαινόμενο σε περιπτώσεις κατακτητών που επικράτησαν τόσα χρόνια, ήταν πως δεν υπήρχαν επαναστάσεις απελευθερωτικές αλλά ο πληθυσμός αφομοίωνε τελικά τους κατακτητές (Ισπανοί, Πορτογάλοι, νότια Αμερική, Άγγλοι, Γάλλοι βόρεια Αμερική αλλά και αλλού σε όλο τον πλανήτη).
Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.
Στην Ελλάδα εξ αιτίας της της πανίσχυρης ιστορικής καταγωγής μας, παρ' όλες τις αντιξοότητες διατηρήθηκε ισχυρή και η ταυτότητά μας , και η φλόγα μας.
Κι ήταν αυτή που γέννησε τόσους ήρωες τότε και την απελευθέρωσε. Κάπως έτσι εξηγείται κι ο λόγος που οι σημερινοί εξουσιαστές θέλουν αποδυναμωμένες ταυτότητες, και πολίτες Avatar και κλώνους, γιατί απλά το σύστημά τους και οι πολιτικές τους δεν αρέσκονται στους Ήρωες, ούτε στους κραταιούς Πούτζους.... τους φοβούνται...
Γι αυτό τους επίδοξους ήρωες πρέπει να τους αναζητάμε εκεί όπου ακόμη δεν έχει φτάσει η επιρροή του συστήματος...
Στα βουνά, στους γκρεμούς, στα όρη.... μαζί με τ' αγρίμια.. Εκεί που το αίμα δεν σε φοβίζει, μα γίνεται φωτιά μέσα σου  και σε θεριεύει.


Η νέα τάξη πραγμάτων, επειδή θέλει να δρα ανενόχλητη, και να καταστέλλει όλους τους πυρήνες που θα μπορούσαν  να  προκαλέσουν ανατροπές, μετάλλαξε το πεδίο έκφρασης των επαναστατικών ιδεών από φυσικό σε απρόσωπο.
Γνώριζε πως ήταν επικίνδυνο να απαγορεύσει με κάποιο τρόπο την έκφραση των ανατρεπτικών ιδεών και τάσεων, γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ανατρεπτικό ον σε μεγάλο βαθμό. Σκέφθηκε λοιπόν το σύστημα και οι λειτουργοί του, πως όλες αυτές οι φωνές και ιδέες, αφού δύσκολα θα μπορούσαν να φιμωθούν, θα μπορούσαν όμως να διοχετευθούν και να εκφρασθούν μέσα σε placebo επαναστατικά πεδία, όπου και θα αποδυναμώνονταν, ή θα αποπροσανατολίζονταν και θα αποπροσανατόλιζαν χωρίς καν να το αντιληφθούν.
Το διαδίκτυο και τα MEDIA, η οικουμενικότητα και η τεχνητή κοινωνία της παγκοσμιοποίησης  τους προσέφεραν ότι ακριβώς  χρειάζονταν για το πετύχουν αυτό.
Ωθούν λοιπόν τις ανατρεπτικές ιδέες και φωνές έτσι ώστε να εξαντλούν την δυναμική τους και όλη την επαναστατική τους ενέργεια μέσα στις αναρτήσεις των μπλογκ και των ιστολογίων, και των ποστ σε όλα τα γνωστά social media, πείθοντας πως αυτός είναι ο μόνος γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να  εκδηλωθούν επαναστάσεις σήμερα..
Όμως από τον καναπέ δυστυχώς δεν γεννιούνται ήρωες ούτε είναι εύκολο να προκληθούν ανατροπές, κι επαναστάσεις.
Οι συγκρούσεις, οι διεκδικήσεις, η αντίσταση κινούνται πλέον μέσα στα πεδία της «Εικονικής , επαυξημένης πραγματικότητας» , έτσι που εύκολα ελέγχονται αφού δεν ευνοούν την εμφάνιση «Ηρώων, αρχηγών με Πούτζον», που θα υποκινήσουν την μάζα, και που επίσης εύκολα η εξουσία μπορεί να τις κατευθύνει εκεί που θέλει, να τις αποδυναμώσει όποτε θέλει, σχεδόν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αν δεν αποτινάξουμε από πάνω μας τούτο το ζυγό, αν δεν καταφέρουμε να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη  «φάκα», μην περιμένετε να δούμε ποτέ ξανά τον τσαμπουκά και τον Πούτζον του Καραισκάκη.
Αυτός ο Πούτζος, αυτός ο τσαμπουκάς, αυτή η φλόγα  για την Ελευθερία και το δίκιο, αυτή η ιστορική μας καταγωγή,  τα μοναδικά αυτά όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες θα μπορούσαν να  αφοπλίσουν και τα τελειότερα οπλικά συστήματα… να σκορπίσουν και την πιο ισχυρά εγκαθιδρυμένη εξουσία… 

Οι επαναστάσεις κι οι ανατροπές δεν γίνονται μονάχα με γραφές.
Οι ήρωες δεν αναδύονται ούτε δρουν μέσα στα βιβλία και στις οθόνες.
Αυτά  θα τους περιγράψουν και θα τους περάσουν στην  ιστορία.
Αφύπνιση, συμμετοχή και δράση αυτοί είναι οι άξονες.
Αναγκαία η εμφάνιση επιτέλους κάποιων άξιων ηγετών, αρχηγών με Πούτζο, που θα ξεσηκώσουν και θα πείσουν τον κόσμο να τους ακολουθήσει.
Μα έχουν εκλείψει κι αυτοί.
Στους τελευταίους  επαναστατικούς πυρήνες που έχουν καταγραφεί από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» , ως την «17 Νοέμβρη», τα μέλη τους συναντιόντουσαν (φυσική παρουσία),  και δρούσαν, ακόμη και αν ήταν ελάχιστες οι φορές, για την κατάκτηση του στόχου. Οι διακηρύξεις έρχονταν μετά τις δράσεις και αναλάμβαναν μεταξύ άλλων την ευθύνη.

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως αποτελούν πια παρελθόν, αφού ακόμη και η εμπειρία της πιο επαναστατικής πράξης των παιδικών μας χρόνων, όταν σπούσαμε με την μπάλα το τζάμι του γείτονα, βιώνεται πλέον μέσα απ’ τα pc και τα video games.

Τι τα θες μωρό μου…. «είναι το ίδιο να σου γράφω με το πληκτρολόγιο σε θέλω, και το ίδιο να στο λέω κοιτώντας σε με λαχτάρα στα μάτια».
Γιατί αν είναι το ίδιο, τότε αυτό θα σημαίνει πως τούτη η «επανάσταση» δυστυχώς πέτυχε… μα οι επαναστάτες αφανίσθηκαν αναίμακτα όλοι….
«Έχασαν» τα «λογικά» των και χαθήκαν….


Γιώργος Χρηστάκης
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.