Απολογισμός πίστηςΕίμαι μια πρόσκαιρη μετάλλαξη ανθρώπου, που απέτυχε γιατί κληρονόμησε έναν εγκέφαλο νοσταλγό της φωτιάς.

Αφού παιδιόθεν αρνήθηκα την θρησκεία και για χρόνια δεν ασχολήθηκα μαζί της, κάποτε, χάρη σε μια θρησκευτική εμπειρία που είχα, κάθισα να ξεκαθαρίσω τους λογαριασμούς μου με τον χριστιανισμό, και βρήκα πως τελικά δεν ήταν κι άχρηστος.

Χάρη στα ''κατάλοιπα παγανιστικών τελετών'' που περιέχει μάλλον... αφού με αυτές τις τελετές ανελίχθηκε ο άνθρωπος.

(Άραγε δημιούργησε τον λόγο και μετά τη θρησκεία; Ή τα δημιούργησε ταυτόχρονα; )

Κι ανέβηκε, ψυχή και σώμα, μέσα στην ίδια του τη ζωή, με συνεχείς τελετές θανάτου αναγέννησης, αυτό που διαβάζω σήμερα από τον ψυχαναλυτή ως ''συμβολική απώλεια, το μόνο πράγμα που εξανθρωπίζει τη ζωή''.

Και τι είναι η τελετή θανάτου - αναγέννησης (σταύρωσης - ανάστασης);

Μια ακόμη συμβολική απώλεια ζωής μες την ζωή μας.

Ένας καινούργιος κόσμος έχει αρχίσει να στήνεται γύρω μας και περιέχει πράγματα ήδη ξεπερασμένα: υπερπληροφόρηση, υπερκατανάλωση, υπεραπόλαυση, υπερμαλακία εις την νιοστή.

Όλα μας φταίνε, όλα τα κοπρίζουμε, την ιστορία, την οικογένεια, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ερωτική πράξη, την πατρίδα, την θρησκεία, την εκπαίδευση, τα ήθη, τα έργα, την γλώσσα.

Πώς αλλιώς θα μπερδευτούμε σαν τα τυφλά κουτάβια, καταναλώνοντας, απολαμβάνοντας, σφάζοντας και γαμώντας, εγκαινιάζοντας τον καινούργιο λόγο. Και ποιος πιστεύει ότι το άγιο φως έχει βγει κι απ' το τσακμάκι της γιαγιάς μου;

Εγώ πάντως το πιστεύω.

Δ.Α.
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.