25η Μαρτίου, η αρχή μιας επανάστασης αφιερωμένης στην ΕλευθερίαΔεν ξέρω κατά πόσο είναι πιστός ο αναγνώστης ή κατά πόσο θέλει να είναι, όμως σήμερα μέρα της Παναγίας και εθνική επέτειος είναι μια σημαντική συγκυρία, όχι τόσο στο υλικό, όσο στο πνευματικό και ηθικό επίπεδο αυτού του λαού.
Τον σύγχρονο κόσμο τρεις μεγάλες επαναστάσεις τον καθόρισαν και τον διαμόρφωσαν προς το καλύτερο, η Αμερικάνικη για την ανεξαρτησία, η Γαλλική περισσότερο για την ισονομία και η Ελληνική για την Ελευθερία.
Οι Έλληνες, ήταν οι μόνοι στην ιστορία της ανθρωπότητας που έβαλαν ως ύψιστο αγαθό και πάνω από την ζωή τους την ίδια, την Ελευθερία.
Ήταν οι μόνοι που κήρυξαν πόλεμο απέναντι στην σκλαβιά και λέω στην σκλαβιά γιατί δεν έχει σημασία το πρόσωπο του δυνάστη σου αλλά το τι υποφέρεις από αυτόν.
 Σε εμάς ήταν οι Τούρκοι τότε, μετά οι Γερμανοί και σήμερα;...
Όλες οι επαναστάσεις στην ουσία έγιναν για τον ίδιο σκοπό, όμως κανείς δεν τόλμησε να μιλήσει για την Ελευθερία, περισσότερο και σαφέστερα από ότι οι Έλληνες.
Κανείς άλλος δεν προτίμησε μια ελεύθερη ώρα να ζήσει και να την ανταλλάξει με όλα τα υπόλοιπα χρόνια σκλαβιάς της ζωής του και αυτό να το κάνει πράξη.
Σίγουρα πολλοί θα βγουν να πουν ότι δεν ήταν όλοι συνειδητοί, δεν ήταν όλοι με αξίες, σίγουρα, όμως ένας λαός δεν κρίνεται από τις λεπτομέρειες, αλλά από την παρακαταθήκη που αφήνει στις επόμενες γενιές και στην ιστορία του και εμείς έχουμε γράψει καινούριες σελίδες ιστορίας.
Τουλάχιστον για αυτό μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι
Ναι το αίμα σε αυτή την χώρα χύθηκε σαν σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια πίσω για μια ιδέα, για κάτι που ούτε θα σε ταΐσει, ούτε θα σε κάνει πλούσιο, ούτε γνωστό, ούτε διάσημο, χύθηκε για κάτι εμπορικά άχρηστο, για την Ελευθερία, μια αξία που δεν μπορείς να κατατάξεις σε καμία υλική πραγματικότητα, δεν μπορείς να την εξαγοράσεις, ούτε να την χρησιμοποιήσεις ως ανταλλάξιμο προϊόν, δεν έχεις ουσιαστικά κανένα κέρδος ή υλικό όφελος από αυτήν, όμως κερδίζεις κάτι μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα και μοναδικό, κερδίζεις την αυτοεκτίμηση σου, κερδίζεις την αξιοπρέπεια σου, κερδίζεις τον εαυτό σου και το δικαίωμα να μπορείς να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου.
Ο εθνικός μας ύμνος είναι ο ύμνος στην Ελευθερία και πάντα αυτή την λέξη με κεφαλαία γράμματα θα έπρεπε να την γράφουμε γιατί μπορεί να μην το έχουμε σκεφτεί ποτέ, αλλά τον άνθρωπο τον διακρίνει και τον κάνει να υπερέχει ένα πράγμα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πλάσματα του κόσμου. Αυτό είναι το μυαλό του, η σκέψη του, το πνεύμα του, η φαντασία του.
Η ανθρώπινη σκέψη είναι αυτή που έκτισε τον πολιτισμό, που του έδωσε ορμή και μέσα, που έγραψε την επιστήμη που μας έκανε μετόχους στην τέχνη και μας έδωσε το δικαίωμα να απαιτούμε το δικό μας μέρισμα απέναντι στον θεό.
Ναι η σκέψη είναι αυτή που έχει δύναμη αλλά χωρίς Ελευθερία, η σκέψη δεν μπορεί να υπάρξει, δεν μπορεί να αναπνεύσει, πεθαίνει και χάνεται.
Χωρίς την Ελευθερία ο άνθρωπος δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα ζώα γιατί δεν θα μπορεί να δει πέρα από τα φαινόμενα, αυτά τα απατηλά βεγγαλικά της ύπαρξης που μπορεί να κάνουν κρότο και να είναι εντυπωσιακά, αλλά χάνονται σε μια στιγμή, παύουν να υφίστανται και δεν αφήνουν ίχνη πίσω τους.
Αυτή η επέτειος για εμάς τους Έλληνες θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή για φαγοπότι θα έπρεπε να είναι η ίδια μας η ζωή αφιερωμένη σε αυτή την επέτειο, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους αλλά γιατί χωρίς την Ελευθερία που όλη μέρα σαν ιδέα απλώνεται στον ουρανό και την θάλασσα μας δεν θα είμαστε τίποτα περισσότερο από σκιές σε έναν κόσμο που σβήνει.
Σήμερα λοιπόν, μετά από 196 χρόνια από την επανάσταση, αν θέλουμε πάλι το δικό μας μέρισμα στο μεγαλείο θα πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτή την ιδέα που τόσο επίμονα έχουμε προσπαθήσει να ξεχάσουμε, την Ελευθερία.
Κανείς δεν προσπάθησε να μας κάνει φτωχούς, κανείς δεν ήθελε να μας κάνει να χάσουμε τις περιουσίες μας, την Ελευθερία μας προαπαθεί να πάρει και αυτή πρέπει να υπερασπιστούμε, συνταγματικά, νομοθετικά, με όπλα με το αίμα μας, με την ζωή μας αν αυτό χρειαστεί.
Η δική μας ύπαρξη είναι πρόσκαιρη και ευτελής και σε 196 χρόνια από τώρα κανείς μας δεν θα υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, όμως οι ιδέες που θα αφήσουμε και η ποιότητα της θυσίας που θα κάνουμε για αυτές, θα είναι εδώ σαν πέπλο να προστατεύει ή να καταριέται τους απογόνους μας.
Χρόνια πολλά λοιπόν στην Ελλάδα και ας γίνει αθάνατη μέσα από την μεγαλύτερη ιδέα που μπορεί να υπηρετήσει και το έχει αποδείξει, την Ελευθερία.

Γιάννης Ζωγραφάκης  
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.