Ομάδα ΜΕΣΑ - Εμείς - Ηράκλειο 2017



«Έφθασε η ώρα να επαναπροσδιορίσεις όχι απλώς το τι σημαίνει για σένα ζωή, τέχνη, χορός, θέατρο, αλλά να επαναπροσδιορίσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, τις σκέψεις, το συναίσθημα, τη σχέση σου με το σώμα, να επαναπροσδιορίσεις τη θέση σου απέναντι στην διαφορετικότητα του άλλου που σε κατακλύζει και τελικά σε καλεί όχι πια να ορίζεις τον άλλον ως διαφορετικό. Αντιστρέφεις τους όρους και ορίζεις τον εαυτό σου ως διαφορετικό απέναντι στον άλλον.
Μέσα από την τέχνη η «αρτιμέλεια» μπορεί να ορίζεται ως διαφορετική απέναντι στην αναπηρία που τελικά ενώνονται, συζευγνύονται και αλληλοσυμπληρώνονται καλύπτοντας η μια τα «κενά» της άλλης.
Κάπου εκεί βρίσκουμε ξανά τις χαμένες μας ταυτότητες, την υψηλή αισθητική του έρωτα, την εξύψωση του πνεύματος.
Βλέπουμε την τελειότητα μόνο εκεί που μπορούμε να την βρούμε στην καθαρή της μορφή, σε εκείνο το σημάδι που ανήκει σε όλους μας, σε εκείνο το «ατελές» σημείο της ύπαρξής μας.
Η τέχνη που ανοίγει δρόμο προς την αλήθεια είναι η καλή τέχνη, κι η πιο όμορφη περιπέτεια βρίσκεται ακόμη μπροστά μας.
Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στο τέρας να μας κατακερματίσει, να μας κατασπαράξει, αλλά να βρούμε τους τρόπους για να το εξημερώσουμε και να συμφιλιωθούμε μαζί του…».

Το διήμερο των εκδηλώσεων  που διοργάνωσε η ομάδα ΜΕΣΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης, απετέλεσε μια  ξεχωριστή εμπειρία με θετικό πρόσημο για όλους.
Ευχόμαστε αυτές οι δράσεις να "μεγαλώσουν", να συνεχιστούν στην πόλη του Ηρακλείου  και σε άλλες πόλεις, να εμπλουτισθούν  και με άλλη θεματολογία γύρω από τις μειονοτικές ομάδες, αλλά και με όποια θεματολογία παρουσιάζει  κοινωνικό ενδιαφέρον.
Στόχος η ενημέρωση, η συνεκπαίδευση, η αφύπνιση και η κοινωνική κινητοποίηση, του συνόλου των κοινωνικών δομών, γύρω από τα ζητήματα των μειονοτήτων και γενικότερα ζητήματα που αφορούν και εντάσσονται στο κοινωνικό πλαίσιο και γίγνεσθαι, κυρίως σε εκείνα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικής άγνοιας και εσωστρέφειας.
Θεωρούμε ότι η βιωματική προσέγγιση μαζί με ένα έγκυρο θεωρητικό πλαίσιο, μπορούν να αποτελέσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες και να εγγυηθούν για την πλέον αποτελεσματική και συνειδητοποιημένη αλληλοαποδοχή , αλληλοαναγνώριση και αλληλοεκτίμηση ανάμεσα σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ευρύτερου κοινωνικού φάσματος.
Το πρώτο δείγμα ήταν απόλυτα επιτυχημένο, η αποδοχή και η συμμετοχή του κόσμου και των καλλιτεχνών εντυπωσιακή. Οι αναφορές μας κάλυψαν μεγάλο φάσμα της αναπηρίας, που ήταν η θεματική αυτού του διημέρου,  και ακούμπησαν θέματα ταμπού.
Μια τεχνοακτιβιστική δράση που έχει τη δυναμική να ταράξει και να δημιουργήσει  ρωγμές σε σκληρά στερεότυπα.
Ο δρόμος για την αναγνώριση του «δικαιώματος στην διαφορά», την ισότιμη στάση, την αλληλοαποδοχή, την κοινωνική ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την συνειδητότητα είναι μακρύς, όμως μέσα από τέτοιες δράσεις και τέτοια εγχειρήματα με την πολυπληθή συμμετοχή των παιδιών από τόσα σχολεία σε αυτά, είναι πολύ σημαντικά.
Τα παιδιά πήραν το "φως", το βάπτισμα και θα το μεταλαμπαδεύσουν με το δικό τους υπέροχο τρόπο... Αυτό είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση... Προχωράμε δυνατά λοιπόν.

Ευχαριστίες και σχόλια

«Το διήμερο εκδηλώσεων "Εμείς..." στο Ηράκλειο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η εκδήλωση αυτή δεν κόστισε ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ στο Δήμο Ηρακλείου, όλοι οι συμμετέχοντες έδρασαν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ και ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΩΣ.
«Υπό την αιγίδα του Δήμου», σημαίνει απλώς τζάμπα αίθουσα και ελεύθερη αφισοκόλληση (για να μην μπερδευόμαστε), ένα φαγητό ήταν να πληρώσει ο Δήμος, αλλά δεν το πλήρωσε, κανένα πρόβλημα το πληρώσαμε μόνοι μας και φάγαμε μια χαρά.
Στην πραγματικότητα όλα οργανώθηκαν πρωτίστως "υπό την αιγίδα" του Κώστα Γραμματικάκη και του Γιώργου Χρηστάκη που κυριολεκτικά ξεπατώθηκαν.
Πολύ μεγάλο και πρώτο απ' όλα, ευχαριστώ, στην Άνα Ζουμανάκη με τις ιδέες και την οργανωτική της διάθεση, τον άνθρωπο που "γέννησε" , που είχε την ιδέα για να υλοποιηθεί και να πάρει σάρκα και οστά όλο αυτό. Ήταν κάθε στιγμή κοντά μας φύλακας άγγελος παρ' ότι οι συνθήκες δεν της επέτρεψαν την φυσική της παρουσία εκεί.
Η επιτυχία αυτή οφείλεται φυσικά και σ΄άλλα δραστήρια άτομα οργανωτές, την Αθηνά Ανδριώτη, τον Αλέξανδρο Παναγιωτάκη, το Γιάννη Ζωγραφάκη, που ήταν εκεί και τρέχανε καθημερινά, και φυσικά στους χορηγούς που θα βρείτε στην αφίσα μας.
Τεράστιο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στους γίγαντες Βασίλη Σκουλά και Μανόλη Αλεξάκη.
Σπέσιαλ τεράστιο Ευχαριστώ στον τραγουδοποιό  Κώστα Λειβαδά, και στην Μαριάννα Πολυχρονίδη, που ταξίδεψαν ως το Ηράκλειο για να μας τιμήσουν.
Ο Κώστας έπαιξε πιάνο και στο δρώμενο της  DAGIPOLI  DANCE Co, με την οποία συνεργάζεται και γράφει μουσικές όλα αυτά τα χρόνια.
Στο Γιώργο Σταυρακάκη και στο γιό του Σταύρο.
Και στην Αντριάνα Μπάμπαλη φυσικά, που ήθελε να έρθει αλλά μια μικρή ατυχία (ίωση) την κράτησε μακριά μας.
Και στον Γιώργο Μπογιατζίδη, την Ζωή Νικητάκη, τον Σπύρο Μουρελάτο, την Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, σε όλο το team του DAGIPOLI DANCE Co και στην θεατρική ομάδα "Θησέας".
Και στον Μιχάλη Καλογεράκη, που έφτασε λίγο αργά λόγω κακής συνεννόησης, αλλά η θέληση μετράει.
Στο χορευτικό συγκρότημα των ΤΕΙ Ηρακλείου.
Στους εθελοντες που βοήθησαν,  φοιτητές των ΤΕΙ Ηρακλείου: Μαρίνα Χαιρέτη, Μαίρη Χουστουλάκη, Νικη Αναγνωστακη, Ευαγγελία Καντηλιεράκη, Λουκία Μαλεγιαννάκη, Αθανασία Διαμαντοπουλου, Σοφία Μαραγκουδάκη . Την αγάπη μας.
Στο ξενοδοχείο Galaxy Hotel Iraklio Respect
Στον Πάρι Επιτροπάκη
Και last but not least στον Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Ευχαριστούμε τους 250 μαθητές και μαθήτριες και τους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημενους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις της δεύτερης ημέρας.
Επίσης ευχαριστούμε και τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ηρακλείου κ. Στέργιος Χατζάκη»



Παραθέτουμε το δελτίο τύπου των εκδηλώσεων:

Δελτίο τύπου

Η ομάδαΜ.Ε.Σ.Α., ο Κώστας Γραμματικάκης, η DAGIPOLI DANCE Co και η ομάδα Θησέας, στις 14 και 15 Μαρτίου 2017 διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Εμείς» και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού γύρω από τα ζητήματα της διαφορετικότητας και της ισότιμης ένταξης των μειονοτικών ομάδων στην κοινωνία.
Στα πλαίσια αυτά σας προσκαλούμε την Τρίτη 14 Μαρτίου και ώρα 19:00 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους Γιώργο Χρηστάκη, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Γιάννη Ζωγραφάκη, Δημήτρη Γρίντζο και τον Πάρη Επιτροπάκη.
Στην συναυλία που θα ακολουθήσει συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες:
Μανόλης Αλεξάκης, Κώστας Λειβαδάς, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βασίλης Σκουλάς, Γιώργος Σταυρακάκης.
Παράλληλα θα υπάρξει χορός από την ομάδα DAGIPOLI DANCE Co σε χορογραφίες του Γιώργου Χρηστάκη και της Άννας Βάλαρη με τους: Ειρήνη Μαυροματάκη, Άννα Βάλαρη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Άδρια Βαφία, Δημήτρη Γρίντζο, Χρήστο Ταμπαξή και Γιώργο Χρηστάκη.
Επίσης και θεατρική παράσταση της ομάδας "Θησέας", σε σκηνοθεσία  Γιάννη Ζωγραφάκη, με τους:  Λευτέρη Δεικτάκη, Μάγια Βυρονίδου, Χαρά Ζωγραφάκη και Νικολέτα Ναούμη. 


Τη δεύτερη μέρα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Μαρτίου και ώρα 10:00 στο χώρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου θα υλοποιηθούν δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους, όπου θα συναντηθούν και θα αλληλεπιδράσουν άτομα με και χωρίς αναπηρία, με στόχο την ισότιμη συνεργασία, την ενδυνάμωση και την εξοικείωση με διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια: Ζωγραφικής - Γιάννης Ζωγραφάκης, Βιωματικής μάθησης – Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Φωτογραφίας – Σπύρος Μουρελάτος, Κολάζ- Γιώργος Μπογιατζίδης, Παραμυθιού – Ζωή Νικητάκη, Θεατρικού παιχνιδιού – Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Κίνησης, χορού – Γιώργος Χρηστάκης.
Συμμετέχει ο εφευρέτης: Μιχάλης Καλογεράκης
Παιδαγωγικός συντονισμός: Ανδριώτη Αθηνά
Επιμέλεια οργάνωσης: Άνα Ζουμανάκη

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Η είσοδος σ’ όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη


Ομάδα ΜΕΣΑ - Εμείς - Ηράκλειο 2017 .... Δείτε εδώ φωτογραφίες και από τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.