Προσωπικά όρια: Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας;


Ο άνθρωπος από την στιγμή που βιώνει την ύπαρξη του στον κόσμο συνειδητά και ασυνείδητα, διαμορφώνει τα προσωπικά του όρια. Τι είναι τα προσωπικά όρια; Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα όρια στην ζωή μας;

Χρειάζεται να τα καθορίζουμε και πως νοιώθουμε για αυτό;

Τα προσωπικά όρια είναι το τείχος προστασίας απέναντι στα άτομα που είναι διεισδυτικά η χειριστικά στην ζωή μας.

Κατά την άποψη μου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να καθορίσουμε τα όρια μας όσο πιο διακριτά και σταθερά μπορούμε ώστε να εξασφαλίσουμε τη μη διάρρηξη τους.

Τα όρια, τα οποία μπορούν να είναι συναισθηματικά, σωματικά, βοηθούν το άτομο να νοιώσει ασφάλεια και να μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο δράσης και δημιουργικότητας στην ζωή του.

Tα όρια για το κάθε άτομο χρειάζεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και τις προσωπικές του πεποιθήσεις. Κατά την άποψη μου η χάραξη των ορίων στις σχέσεις των ανθρώπων είναι υπόθεση πολύ προσωπική.  Άπτεται στο χαρακτήρα του ατόμου και ο καθορισμός τους γίνεται με κριτήριο την άνεση που του επιτρέπουν να έχει στις σχέσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε ευδιάκριτα όρια στις σχέσεις και να τα επικοινωνούμε με ευθύ τρόπο ιδιαίτερα στους σημαντικούς ανθρώπους για εμάς.

Θέτοντας υγιή όρια και επιδιώκοντας να τα εφαρμόσουμε αφενός οδηγούμαστε συνειδητά σε μεγαλύτερη αυτονομία αφ' ετέρου σεβόμαστε και αγαπάμε τον εαυτό μας.

Ο σεβασμός και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι η καλύτερη βάση για να κτίσουμε σωστά δομημένες σχέσεις με ιδιαίτερη ευαισθησία και εναρμονισμένες με βαθιά κομμάτια του εαυτού μας.

Η αμέριστη επαφή με τα συναισθήματα μας ολοκληρώνει την δημιουργία και την επαναδιαπραγμάτευση των ορίων που είναι απόλυτα συνυφασμένα με την εξέλιξη μας.

Θέτοντας υγιή όρια δημιουργούμε γόνιμο έδαφος για υγιείς σχέσεις που στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και στην βαθιά αγάπη πρώτα στον εαυτό μας και μετά στα άτομα που συναναστρεφόμαστε σε όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Εν κατακλείδι ο άνθρωπος με υγιή όρια είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ζωής του.

Απολαμβάνει την αλληλοσυσχετιση αφ' ετέρου με τους σημαντικούς ανθρώπους με γνώμονα τον σεβασμό αλλά κυρίως την αγάπη που απορρέει από τις σχέσεις αυτές!  


Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.