Να σας πω τα κάλαντα; (Άνα Ζουμάνη)Θεέ! Ο κάθε ένας άνθρωπος είναι ένας ποιητής.
Αν εξαιρέσεις τους συλλέκτες, που δεν είναι ακόμα «ανθρώπινες οντότητες», όλοι οι άλλοι είναι σχεδόν ανθρώπινοι, άρα είναι ποιητές.
Σχεδόν ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας βουβός, φοβισμένος, αμήχανος ποιητής που το κρατάει μυστικό και αφήνει την πομπώδη ανακοίνωση της «ιδιότητας» αυτής στους θρασείς, στρατευμένους ποιητές -μαριονέτες κάποιας μάρκας.
Π.χ., βλέπεις στο δρόμο μια γυναίκα να κρατάει Viscum και αμέσως θυμάσαι τις παιδικές σου βόλτες στο άδειο -από μάρκα-ποιητές- δάσος, με γκι στα παλιά, σάπια κλαδιά.
Όμως δεν κάθεσαι αμέσως να κατασκευάσεις ένα «λυτρωτικό» ποίημα για να ξαλαφρώσεις την ψυχή σου. Καθόλου...
Ο Ιξός πάνω σε παλιά σάπια κλαδιά, δεν έχει το δικαίωμα να επιδράσει πάνω σου, να σου προκαλέσει τα δικά σου, ιδιαίτερα συναισθήματα. Περίμενε και θα στο πει ο ποιητής πώς πρέπει να εκτιμήσεις και να νιώσεις το γκι πάνω στα παλιά σάπια κλαδιά.
Σκουλήκι της γής, κάνε τη δουλειά σου εσύ και άσε κατά μέρος το προχριστουγεννιάτικο, άσημο μεγαλείο του Ιξού στα χέρια των ποιητών, που η δουλειά τους είναι να τον τραγουδούν ιδιαιτέρως τρυφερά και να τον κάνουν διάσημο.
Δεν έχει ο καθένας το δικαίωμα να ασχολείται -ανεπηρέαστος- με το ανοιχτοπράσινο μεγαλείο του Ιξού πριν τα Χριστούγεννα.
Πήρε προαγωγή και έγινε «Χριστουγεννιάτικος θάμνος».
Αυτό σου φτάνει. Ακολούθα την παρόλα.


Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)
εφημοπτερα

Ο Ιξός (Viscum album), γνωστός και ως γκι ή γκυ (από το γαλλικό gui), είναι αειθαλές παράσιτο δέντρων, κυρίως των ελάτων, αλλά και των καστανιών. Το φυτό παράγει έναν λευκό σφαιρικό καρπό από τον οποίο εξάγεται μία κολλητική ύλη. Είναι φυτά που προτιμούν τα κρύα ή δροσερά μέρη. Μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε σκιερά μέρη ή ημισκιερές τοποθεσίες, καθώς και σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη.Στην αρχαιότητα θεωρούταν φαρμακευτικό βότανο, ενώ για τους Κέλτες δρυΐδες ήταν ιερό φυτό. Στις αγγλοσαξονικές χώρες στόλιζαν με αυτό τα σπίτια την περίοδο των Χριστουγέννων. Θεωρείται καλότυχο φυτό και είναι σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, για αυτό και επιλέγεται για στολισμό στα σπίτια. Στην Ελλάδα συνήθως το κρεμάμε στις πόρτες για να φέρει καλοτυχία και να διώχνει την γρουσουζιά τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.Ιξός εννοιολογικά σημαίνει κόλλα, κολλητική ύλη, ιξεύω: πιάνω πουλιά με τη ξόβεργα και ιξευτής: ο ορνιθήρας. Η επάλειψη μιας βέργας με το πυκνόρρευστο χυμό της ανθοφορούσας ειδικά γαλατσίδας μας δίνει μια άριστη ξόβεργα. Στη βοτανική το είδος του ιξού Viscum album (Ιξός ο λευκός, Βίσκον το λευκόν) παρασιτεί κυρίως στα έλατα.

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.