ΧριστούγενναΚάθε γέννηση και ένας  θάνατος.
Κάθε θάνατος και μια καινούρια αρχή.
Χειμερινό ηλιοστάσιο, η σκοτεινότερη εποχή αυτού του κόσμου.
Οι πιο σκοτεινές ώρες, εκείνες που ξυπνούν τους δαίμονες και την παράνοια.
Χωρίς φως το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και οι μορφές που αποκαλύπτονται δεν είναι πάντα προς το συμφέρον του νου.
Ο κάθε δαίμονας έχει την ευκαιρία να μεγαλουργήσει μέσα σε αυτό το μικρό σύμπαν, να κάνει την σκανταλιά του.
Αυτές τις σκοτεινές νύχτες και το φως αργεί να έρθει στον κόσμο.
Ναι οι δαίμονες με επισκέπτονται κάθε τέτοιο βράδυ, μια κάθαρση για όλο τον χρόνο.
Τελικά υπάρχουν οι καλλικάντζαροι και βγαίνουν από τις βαθύτερες γωνιές αυτού του κόσμου, από τις βαθύτερες γωνιές του μυαλού μου.
Είναι η ώρα να δοκιμάσουν το παρελθόν μου, να γευτούν το παρόν μου και να προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν στο μέλλον μου, εκεί που κανένας θνητός δεν μπορεί να σταθεί επάξια γιατί δεν μπορεί να δει, τουλάχιστον καθαρά.
Σκέφτομαι, η σταύρωση έφερε την ανάσταση μα κάθε τέτοια μέρα ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται.
Ναι οι δαίμονες ξέρουν πως δεν υπάρχει χρόνος και κάθε κύκλος έτσι φαίνεται όπως τον κοιτάμε, μα είναι μια ατέρμονη σπείρα.
Τι προηγείται και τι έπεται αλήθεια; Η γέννηση η ο θάνατος;
Και η ανάσταση τι είναι αν δεν είναι μια καινούρια γέννηση;
Οι θεοί πεθαίνουν και γεννιούνται κάθε χρόνο, αυτή είναι πάντα η αιώνια ανάσταση τους.
Όταν μιλάμε για ανάσταση ας αφήσουμε για λίγο από την σκέψη μας το Πάσχα και ας επιστρέψουμε στην αρχή, την γέννηση που στον κύκλο του κόσμου θα φέρει όλη την ιστορία ξανά και ξανά στο προσκήνιο με το ίδιο μεγαλείο.
Αλήθεια, σε αυτές τις μικρές τις ώρες, που το σκοτάδι κυριαρχεί πάνω στον κόσμο και οι δαίμονες μπορούν να βγουν από τα έγκατα της γης, υπάρχει η αιώνια υπόσχεση της αλλαγής γιατί είναι η ώρα που η εξισορρόπηση θα λειτουργήσει στον αιώνιο νομοτελειακό μηχανισμό, θα φέρει πίσω το φως στον κόσμο μέχρι ο κύκλος να αρχίσει για ακόμα μια φορά.
Καλοδεχούμενοι λοιπόν οι δαίμονες του σκότους, γιατί αυτοί θα σου δείξουν τις αδυναμίες που το φως δεν τις αφήνει να φανούν.
Καλοδεχούμενοι  γιατί αυτή είναι η μόνη ευκαιρία να τους στείλω από εκεί που ήρθαν και πλέον πιο καθαρός από πριν, να δεχτώ το φως που υποσχετικά έρχεται στον κόσμο και μέσα μου.
Οι δαίμονες μου δείχνουν τις πληγές μου και το φως μπορεί να τις γιατρέψει, αν όμως δεν περάσω αυτήν την δοκιμασία, το φως δύναται να με κάψει.
Η υπόσχεση του ερχομού του φωτός στον κόσμο, η ίδια υπόσχεση της γέννησης του Χριστού και η ιστορία επαναλαμβάνεται για κάθε έναν που θέλει και μπορεί να μυηθεί στα μυστήρια του κόσμου.
Καλά Χριστούγεννα

Γιάννης Ζωγραφάκης 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.