Η ομορφιά της διαφορετικότηταςΓουίνι Χάρλοου (Winnie Harlow)
Μια διαταραχή της χρωστικής ουσίας μεταμόρφωσε την Γουίνι σε ζωντανό έργο τέχνης, την ζωγράφισε κυριολεκτικά.
Η Γουίνι έλαβε μέρος στο American next top model και σήμερα κάνει διεθνή καριέρα. Εννοείται πως δεν συστήνω σε κανέναν να συμμετέχει στα τηλεοπτικά πανηγύρια, εδώ κεντράρεται απλώς η υπέρβαση της κοπέλας, η απόφασή της να ζήσει προβάλλοντας την διαφορετικότητά της, όχι κρύβοντάς την. Αυτό ισχύει για όλους του ανθρώπους που θα παρουσιάσω στην ανάρτηση αυτή. Η Γουίνι μου θυμίζει εκείνα τα υπέροχα άγρια paint mustangs (pinto horse)...
Μέλανι Γκέιντο (Melanie Gaydo)
Μια περίεργη διάθεση της φύσης εξόπλισε την Μέλανι με σώμα φιδιού και πρόσωπο... φιδιού, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Αυτό που την πρώτη στιγμή με σοκάρει, το ίδιο ακριβώς πράγμα με γοητεύει και δεν χορταίνω να κοιτώ. Μία ώρα χάζευα τις φωτογραφίες της στο google. 


Η επιστήμη λέει πως μια «γεννετική διαταραχή» μπλα μπλα μπλα,  με το όνομα πα πα λα πα, την παραμόρφωσε... λεπτομέρειες που ουσιαστικά δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε, ή Μέλανι είναι η Μέλανι, είναι διαφορετική από όλες τις άλλες Μέλανις και αυτό αρκεί..
Οι πολλές πληροφορίες σκοτώνουν τη μαγεία... της διαφορετικότητας....Μαντλίν Στούαρτ (Madeline Stuart)
Η Μαντλίν έκανε πάταγο όταν περπάτησε σε πασαρέλα της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2015.
Η Μαντλίν είναι Αυστραλή, είναι το πρώτο κορίτσι με σύνδρομο Down που κάνει καριέρα ως μοντέλο και φιλοδοξεί να αλλάξει την οπτική των συνανθρώπων της μπροστά στο διαφορετικό, να ανοίξει του ορίζοντες μας όσον αφορά την αναπηρία, ή μάλλον την διαφορετικότητα. Η λέξη «αναπηρία» κατ' εμέ είναι πλέον τελείως αρνητικά φορτισμένη και δεν συνάδει με τις δράσεις του σύγχρονου «ανάπηρου».  


Σών Ρος (Shaun Ross)
Ο Σων είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος Αλμπίνο που κάνει καριέρα ως μοντέλο. 
Τι είναι ο Αλπμίνο τελικά; Προφανώς το Ζενίθ του λευκού και του μαύρου ταυτόχρονα. Εκεί που η φύση λέει: «Κοίτα άνθρωπε, αν δεν βάλω μελανίνη στο σώμα σας, όλοι θα έχετε αυτό το χρώμα». Ένα αλμπίνο φύλλο δέντρου έχει το χρώμα κίτρινο, παρεπιπτόντως. 
Στους λευκούς πάει ως εξής: Μελαχρινός, καστανός, ξανθός, κοκκινομάλλης, αλμπίνο.
Στους μαύρους μάλλον πάει ως εξής: Καφέ, σκούρο καφέ, μαύρος, πιο μαύρος, κατάμαυρος, αλμπίνο. 
Τον συγκεκριμένο  αλμπίνο, ακόμα πιο ξεχωριστό τον κάνει  ένα μεγάλο καρούμπαλο πάνω από τη μύτη του, ανάμεσα στα μάτια.  
Σε τριακόσια χρόνια οι κοκκινομάλληδες θα είναι εξίσου σπάνιοι, σε εξακόσια χρόνια οι ξανθοί. 
Κέισι Λίγκλερ (Casey Legler)
Στην αρχή λες «Ουάου! Τι περίεργος άντρας»....

Μετά λες: «Ρε, λες να....;»...


και τελικά: «Ε, όχι ρε γαμώτο, γυναίκα είναι...!»

.. και μάλιστα γυναικάρα! ξεχωριστό; Όχι, δεν θα το 'λεγα. Υπάρχουν πολλές γυναίκες με "αντρικά" πρόσωπα, απλώς δεν μπορούν να το αποδεχτούν... βάφονται πολύ με αποτέλεσμα να μοιάζουν με αποτυχημένα τραβεστί, όπου το τραβεστί είναι αυτό που είναι, αλλά η γυναίκα είναι γυναίκα, με όποιο πρόσωπο κι αν της χαρίσει η φύση.Έρικα Έρβιν (Erika Ervin)
Η Έρικα είναι το ψηλότερο μοντέλο στον κόσμο... με ύψος 2.02 που δηλώνει πως έχει, είναι θεόρατη... Θα ήταν δηλαδή, αν ήταν γυναίκα. Ως άντρας όμως, γιατί ως άντρας γεννήθηκε, το ύψος που έχει δεν είναι και τόσο σπάνιο, συνεπώς ναι μεν ξεχωριστή (-ός), αλλά όπως λένε οι Γαλλοι «λαλά», δηλαδή μέτριος ο ενθουσιασμός.Μόλυ Μπαίρ (Molly Bair)
Η Μόλυ είναι το αντίθετο της Τες, είναι υπερβολικά αδύνατη. Με προσωπάκι θυμωμένης νεράιδας και σώμα κλαράκι, είναι περιζήτητη ως μοντέλο από τους ατζέντηδες της μόδας, αν και αμφισβητείται από το «ευρύ κοινό», που δεν θέλει «ανορεκτικά» μοντέλα, τα θεωρεί επικίνδυνα ως πρότυπα.
Και εδώ είναι η αδικία. Γιατί ενώ όλοι φωνάζουν να ανεβαίνουν όλο και περισσότερες υπέρβαρες στην πασαρέλα, για «ευνόητους» λόγους, ταυτόχρονα δεν θέλουν τις υπεραδύνατες, ενώ ουσιαστικά, τόσο οι μεν όσο και οι δέ, πάσχουν από μια ψυχική διαταραχή, ή από μια ψυχοσωματική διαταραχή, ή από μια οργανική διαταραχή. Συνεπώς αφού προβάλλαμε την παχύσαρκη ως ξεχωριστή, θα προβάλλουμε και την λιπόσαρκη ως ξεχωριστή. Και οι δύο, ή καμιά.
Εκτός αυτού ένας πολύ αδύνατος άνθρωπος, δεν είναι υποχρεωτικά άρρωστος. Όλοι οι αιωνόβιοι άνθρωποι υπήρξαν από αδύνατοι ως πολύ αδύνατοι.

Και φυσικά ο οδηγός αμαξιδίου, ο οποίος εν τω μεταξύ δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Εφόσον οι οδηγοί και χρήστες αμαξιδίων κάνουν αγώνες δρόμου και πολλά άλλα σπόρ και ακραία σπορ, δουλεύουν, σπουδάζουν, κάνουν σεξ και οικογένεια, δε νομίζω να έχουν πρόβλημα να σουλατσάρουν στις πασαρέλες του κόσμου... 
Είπαμε όμως πως η διαφορετικότητα είναι το θέμα μας, όχι η βιομηχανία της μόδας, για την οποία θα γράψω παρακάτω....  

Ειρήνη Μαυροματάκη - Δημήτρης Γρίντζος
Η Ειρήνη είναι καλλιτέχνης. Την έχουμε δει σε πολλές σκηνές του κόσμου, όχι στις πασαρέλες, συμμετείχε στην τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα, το 2004 και χορεύτρια στη Δαγίπολη. Η Ειρήνη είναι ένα πυροτέχνημα έκφρασης και πάθους.
Πίσω αριστερά ο Δημήτρης Γρίντζος, επίσης καλλιτέχνης, μάλιστα πολυκαλλιτέχνης, μουσικός, ηθοποιός, χορευτής. Έχει και αυτός το «κάτι ξεχωριστό», όμως όπως είπαμε δεν μας αφορούν οι επιστημονικές και ιατρικές ορολογίες.

Να και η Carmen dell'Orefice... τότε...


και σήμερα, 80 ετών και όμορφη όσο ποτέ.

Και τώρα το ερώτημα:
Μήπως όλα είναι ένα "fake"; 
Αλλάζει το κλασικό ιδεώδες ομορφιάς, όπως διαπιστώνουν με ενθουσιασμό κάποιοι σχολιαστές; 
Ή είναι όλα αυτά απλώς ένα άλλοθι, ένα «δήθεν» που θέλει να μας πείσει πως η βιομηχανία μόδας δεν είναι τόσο επιφανειακή, όσο νομίζουμε, ενώ de facto είναι;
Είναι μία δράση που θέλει να δείξει: «Κοιτάξτε, έχουμε περισσότερα στο πρόγραμμα, απ' ότι μερικά κοκκαλιάρικα μοντέλα με τέλειο σώμα»; 
Πλέον θα γίνουν «en vogue» οι σωματικές ιδιαιτερότητες; 
Εντάξει, κάτι τέτοιες δράσεις βάζουν και ορόσημα. Π.χ, πριν από 10 ή 15 χρόνια, θα ήταν αδύνατον να δεις μοντέλο με αναπηρία σε επίδειξη μόδας. Ήταν απλά αδιανόητο. 
Η βιομηχανία μόδας δεν είναι παράδεισος ποικιλίας. Για παράδειγμα, 80% των μοντέλων είναι λευκά. Όμως πριν από δέκα χρόνια, ήταν 90%. Συνεπώς κάτι αλλάζει, αν και με ταχύτητα χελώνας. 
Κάθησα από περιέργεια και είδα μερικές επιδείξεις όπου συμμετείχαν μοντέλα όπως τα παραπάνω. Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν τόσος μεγάλος, επειδή απλά ένιωθε εκπληξη. Συνεπώς δεν μπορούμε καθόλου να μιλάμε για το φυσιολογικό και κάποια ένταξη, γιατί απλά τότε δεν θα ήταν η έκπληξη και οι αντιδράσεις τόσο έντονες. Οι διοργανωτές μάλλον ποντάρουν στο «show effect». 
ΠΡΕΠΕΙ να είσαι διαφορετικός για να τραβήξεις την προσοχή. Αν δεν το μπορεί η μόδα μόνη της, πρέπει να την φορέσουν ξεχωριστοί άνθρωποι. Μιλάμε λοιπόν για εκμετάλλευση, μιλάμε για αισχροκέρδεια. Αυτός είναι ο κόσμος του θεάματος και δεν αλλάζει...
Όμως ας μη γίνω απόλυτη και δογματική καθότι υπάρχουν και οι «παρενέργειες», δηλαδή ένα κέρδος και για εμάς. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον εκμεταλλευτή για να διευρύνουμε τον ορίζοντά μας. Βλέποντας τους ξεχωριστούς αυτούς ανθρώπους στις ίδιες πασαρέλες με τους κοινούς, το λιγότερο που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτό είναι η διαπίστωση πως, όλοι, ξεχωριστοί και μη, έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια όνειρα... 


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.