Πώς να προστατευτείτε από τους κεραυνούς σε ανοιχτό χώρο, του Δημήτρη Γρυσμπολάκη
ΕΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΑ, ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ [Ή ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ] ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.

Πρόσφατα ένας κεραυνός σκότωσε ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο γηπέδου όπου ο,τιδήποτε άλλο υπάρχει εκτός από δέντρα. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν βρεθεί κάποιος κατά τη διάρκεια της καταιγίδας σε δάσος. Είναι γνωστό ότι τα δέντρα "τραβούν" τους κεραυνούς. Τί πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε σε ακατοίκητο μέρος και πέφτουν κεραυνοί?

Σας απαντώ ότι πρέπει να μπείτε στο αυτοκίνητό σας, αφού χαμηλώσετε την κεραία του ραδιοφώνου και κλείσετε πόρτες, παράθυρα. Σίγουρα κάποιοι αναγνώστες του άρθρου αυτού δε θα πεισθούν, δεδομένου ότι το αυτοκίνητο είναι μεταλλικό, το μέταλλο είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού ακόμη και από το βρεγμένο ξύλο. Για να τεκμηριώσω όσα σας είπα, θα γράψω λίγα πράγματα πιστεύοντας ότι θα πείσω τούς φίλους [-ες] που δε θυμούνται κάποια πράγματα που έμαθαν στο σχολείο. Κάποιοι λένε ότι ο αέρας που υπάρχει στα λάστιχα αποτρέπει τους κεραυνούς. Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη διότι, τα λάστιχα είναι βρεγμένα, οι ζάντες ακουμπούν σε μεταλλικά μέρη που συνδέονται με το σασμάν, το διαφορικό κ.λπ.

Τα σύννεφα δεν είναι τίποτε άλλο παρά υδρατμοί που συμπυκνώνονται, γίνονται σταγόνες που πέφτουν στη γη. Οι υδρατμοί που εμείς αποκαλούμε "σύννεφα" τρίβονται μεταξύ των και ηλεκτρίζονται όπως ακριβώς ηλεκτρίζονται τα ρούχα μας καθώς τρίβονται με το σώμα μας, το κρεβάτι κ.λπ. Με την τριβή των υδρατμών, των ρούχων....ηλεκτρόνια μετακινούνται. Είναι γνωστό ότι το πιο μικρό κομμάτι της ύλης είναι το άτομο που αποτελείται από τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια. Ο πυρήνας [πρωτόνια, νετρόνια] μόνο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι δυνατόν να διασπαστεί. Τουναντίον τα ηλεκτρόνια μετακινούνται.
Όσα σύννεφα ΧΑΣΟΥΝ ηλεκτρόνια γίνονται πιο ΕΛΑΦΡΑ και ανεβαίνουν ΨΗΛΑ. Τα [ελαφρότερα] σύννεφα είναι ΘΕΤΙΚΑ ηλεκτρισμένα διότι τα πρωτόνια, δηλαδή τα θετικά φορτισμένα σωματίδια είναι περισσότερα από τα ηλεκτρόνια.
'Οσα σύννεφα ΠΑΙΡΝΟΥΝ ηλεκτρόνια γίνονται πιο ΒΑΡΙΑ κατεβαίνουν ΧΑΜΗΛΑ. Τα [βαρύτερα] σύννεφα είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ ηλεκτρισμένα διότι τα ηλεκτρόνια, δηλαδή τα αρνητικά ηλεκτρισμένα σωματίδια είναι περισσότερα από τα πρωτόνια. Πριν αιτιολογήσω για ποιο λόγο πρέπει να μπαίνομε σε αυτοκίνητο την ώρα της καταιγίδας, αν και πρόκειται για μεταλλικό κατασκεύασμα, θα τονίσω κάποια δεδομένα που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

1. Οι κεραυνοί μας έρχονται ΜΟΝΟ από ΑΡΝΗΤΙΚΑ ηλεκτρισμένα σύννεφα.

2. Η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει [όπως όλες οι μπαταρίες] 2 πόλους: Θετικό και αρνητικό. Από το θετικό πόλο ξεκινά η "πλεξούδα", δηλαδή πολλά καλώδια μαζί που καταλήγουν στα φλας, στους προβολείς, στην κόρνα....κ.λπ. Από τον αρνητικό πόλο ξεκινά ΜΟΝΟ ΕΝΑ καλώδιο το οποίο [καλώδιο] καταλήγει στη λαμαρίνα του αυτοκινήτου. Δηλαδή ΟΛΑ τα μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ ηλεκτρισμένα, για το λόγο αυτό ηλεκτρικός σπινθήρας [κεραυνός] μεταξύ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ σύννεφου και ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ αμαξώματος ΔΕ δημιουργείται.

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ: Οι δυνάμεις της φύσης είναι ανεξέλεγκτες κάποιες φορές, φρονιμότερο είναι σε περιπτώσεις μεγάλων καταιγίδων να μένει καθένας στο σπίτι του, ιδιαίτερα αν η πόλη, το χωριό έχει αλεξικέραυνα.

Δημήτρης Γρυσμπολάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.