Υπουργείο προώθησης της αρετής και καταστολής της αμαρτίας - Ακραίες απαγορεύσεις


Διάταγμα της 26ης Φεβρουαρίου 2001
Μετά από διαβουλεύσεις των θρησκευτικών ηγετών του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, επί τη βάσει των θρησκευτικών απόψεων των ουλεμάδων και των υπεύθυνων του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Εμιράτου, εντέλλεται όπως: «Όλα τα αγάλματα και όλα τα μη ισλαμικά ιερά που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του Εμιράτου, να καταστραφούν.
Τα αγάλματα αυτά υπήρξαν και παραμένουν τα ιερά (σύμβολα) των απίστων, και αυτοί οι άπιστοι συνεχίζουν να λατρεύουν και να τιμούν αυτά τα είδωλα.
Ο παντοδύναμος Αλλάχ είναι το μόνο αληθινό ιερό και όλα τα ψεύτικα ιερά πρέπει να γίνουν κομμάτια».
Κατά συνέπεια ο Ανώτατος αρχηγός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, διέταξε όλους τους εκπροσώπους του «Υπουργείου της προώθησης της αρετής και της καταστολής της αμαρτίας», και τους υπουργούς πληροφόρησης και πολιτισμού, «να κονιορτοποιήσουν όλα τα αγάλματα, για να μην μπορέσει κανείς να τα λατρεύσει ή να τα τιμήσει στο μέλλον».
Όταν μετά τη δημοσίευση αυτού του διατάγματος ζητήθηκε από τον Μουλά Ομάρ να δώσει κάποιες εξηγήσεις αυτός απάντησε: « Ή τα αγάλματα αυτά συνδέονται με ειδωλολατρικές δοξασίες ή πρόκειται για απλές πέτρες. Στην πρώτη περίπτωση το Ισλάμ επιτάσσει να καταστραφούν, στην δεύτερη δεν έχει καμία σημασία αν τα καταστρέψουμε».Αυτή η δήλωση θυμίζει μια παλιότερη δήλωση που είχε γίνει για την υποτιθέμενη καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Άραβες : « Ή τα έργα της βιβλιοθήκης συμφωνούν με το κοράνι, οπότε είναι περιττά, ή είναι αντίθετα οπότε πρέπει να τα καταστρέψουμε».
Μια απλουστευτική, καταστροφική λογική που αντιβαίνει βίαια στη συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972. Με την υπογραφή της, τα κράτη αναγνωρίζουν ότι:
«Οι χώροι που βρίσκονται στην εθνική επικράτειά τους και έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούν, με κάθε επιφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παγκόσμια κληρονομιά για την προστασία της οποίας είναι υπεύθυνη η διεθνής κοινότητα, που πρέπει να εργαστεί ως σύνολο για αυτό τον σκοπό».
Στο «πολιτιστικό» πογκρόμ των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν λίγους μήνες  πριν ρίξουν τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη , και ενοχοποιηθούν ως συνένοχοι της Αλ Κάιντα, είχαν ήδη ρίξει και καταστρέψει τα περίφημα δίδυμα αγάλματα του Βούδα.
Ένας θρησκευτικός φανατισμός που οδηγεί στον ανελέητο διωγμό και στην καταστροφή αριστουργημάτων του παρελθόντος, που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο κανονιοβολισμός των δύο γιγαντιαίων αγαλμάτων του Βούδα (συμβολική κορυφαία αναφορά),  αποτελεί με σαφήνεια μια καταλυτική επιστροφή στα σκοτάδια του μεσαίωνα, και καταδεικνύει την παγκόσμια παρακμή, [που εδώ μεταφράζεται σε ανοχή, αδιαφορία, απουσία δυναμικής αντίδρασης που θα εμπόδιζε αυτές τις καταστροφές], και που πλήττει τον ανθρώπινο πολιτισμό σε εντυπωσιακή έκταση όσο και σε βάθος.

Γιώργος Χρηστάκης

Βιβλιογραφία:
Πέπη Ρηγοπούλου, ΤΟ ΣΩΜΑ - Ικεσία και απειλή
Jane Cowan, Η πολιτική του σώματος
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.