Η χωριάτικη επιβίωση, τρεις συνταγές της γριάς πεθεράς που θα βρείτε μόνο εδώ
<b>Παστό χοιρινό</b>

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, το αλατίζουμε κα το αφήνουμε αν είναι χειμώνας μια εβδομάδα, αλλιώς πιο λίγο. Το δέρμα με το λίπος το έχουμε χωρίσει σε λωρίδες. Το κρέας με τα κόκκαλα το βράζουμε με σκέτο νερό και το ξεκοκαλίζουμε. Το λίπος το μαζεύουμε από το ζουμί και το καίμε στην κατσαρόλα. Τσιγαρίζουμε τα ψαχνά. Όταν κρυώσει το αποθηκεύουμε και προσέχουμε να είναι σκεπασμένο όλο από το λίπος του.
<b>Τυρί αιγοπρόβειο και μυτζήθρα</b>

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε ελάχιστα, για να γίνει αφράτο το τυρί, αλλιώς αν παραζεσταθεί  σκληραίνει. Διαλύουμε την πυτιά σε λίγο νερό, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα και πήζει το τυρί. Το πατάμε προς τα κάτω να κάτσει, και πάνω χωρίζει το τυρόγαλο. Το στραγγίζουμε σε τσαντίλα και κρατάμε το τυρόγαλο. Το τυρί το κρεμάμε για λίγες ώρες να στραγγίξει, όχι δεμένο. Το κόβεις φέτες και το αλατίζεις και του χύνεις το τελευταίο τυρόγαλο που στράγγιξε. Μετά, στο τυρόγαλο προσθέτουμε λίγο γάλα στο πρώτο τυρόγαλο, το πολύ, και το σιγοβράζουμε ανακατεύοντας. Όταν το αφήσεις κορφιάζει η μυτζήθρα πάνω. Του ρίχνεις άλλο ένα ανακάτεμα και όταν κορφιάσει, τη μαζεύεις με την τρυπητή κουτάλα και τη βάζεις κι αυτή σε πανί. Τη δένεις σφιχτά και την αφήνεις μια μέρα να στραγγίξει. Μετά τη λύνεις και την αλατίζεις και την αφήνεις σε πιάτο ή λεκάνη να στεγνώσει.


<b>Χυλοπίτες και τραχανάς</b>

Σε ένα κιλό αλεύρι, βάζεις τέσσερα πέντε αυγά και όσο γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο πάρει για να γίνει ζύμη σφιχτή. Ανοίγεις φύλλο, το απλώνεις να μισοστεγνώσει να μην κολλάει και χωρίζεις σε μακριές λωρίδες. Βάζεις δυο τρεις λωρίδες τη μια πάνω στην άλλη και κόβουμε χυλοπίτες. Τις απλώνεις σε σεντόνι δέκα μέρες να στεγνώσουν. Ο τραχανάς θέλει πιο λίγα αυγά, αν θες δε βάζεις και καθόλου, δεν το ζυμώνεις τόσο πολύ και το κάνεις πιο σφιχτό. Το κόβεις μπουκιές και αφήνεις να μισοστεγνώσει. Μετά από μια μέρα ξανακόβεις, το αφήνεις να στεγνώσει πάλι κι αρχίζεις να τρίβεις. Χρησιμοποιείς κόσκινο ή σουρωτήρι. Τρίβεις, μαζεύεις τα χοντρά και τα αφήνεις πάλι να στεγνώνουν, ξανά και ξανά, μέχρι να τελειώσει όλο. Τον αφήνεις πολλές μέρες, και είκοσι αν χρειαστεί, να στεγνώσει καλά. Ένα κιλό αλεύρι κάνει ένα κιλό χυλοπίτες ή τραχανά.

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.