Έλληνες, οι υδρόφοβοι
Οι Έλληνες θα έπρεπε αυτή την στιγμή την θάλασσα να την βλέπουν σαν το φυσικό τους στοιχείο, όχι από την στεριά αλλά μέσα από την θάλασσα.

Μια χώρα με τόση ναυτική παράδοση, και τόση θάλασσα παντού, θα έπρεπε να έχει στήσει ολόκληρη βιομηχανία γύρο από τα μικρά σκάφη αναψυχής.

Δυστυχώς η κουλτούρα στην Ελλάδα αλλά και η απαξίωση των Ελλήνων γενικά για την θάλασσα έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι το να έχεις σκάφος είναι μια περιττή πολυτέλεια την στιγμή που μπορεί να αλλάζεις κινητό κάθε μήνα για να παίρνεις το τελειότερο και ακριβότερο που υπάρχει, ή την στιγμή που μέχρι πρότινος τουλάχιστον, πολλοί Έλληνες άλλαζαν αυτοκίνητο κάθε δύο χρόνια και σπαταλούσαν πολύ περισσότερα χρήματα για την αγορά του από ότι κάνει ένα μεταχειρισμένο σε άριστη κατάσταση σκάφος.

Τώρα βέβαια είναι αργά διότι με τους μισθούς που υπάρχουν ούτε σαμπρέλα δεν παίρνεις όμως αν στην κουλτούρα του Έλληνα υπήρχε μέσα η θάλασσα , πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει ή να μην έχουν γίνει καθόλου.

Η Ελλάδα είναι σε μια ανεπανάληπτη γεωστρατηγική θέση και περιβάλλεται από θάλασσα.

Αν λοιπόν η ναυτιλία γενικά, είχε γίνει μέρος της κουλτούρας των Ελλήνων, αυτή την στιγμή η Ελλάδα θα ήταν ίσως η ισχυρότερη ναυτική χώρα γιατί από μέσα της περνάει σχεδόν όλος ο όγκος του θαλάσσιου εμπορίου που ξεκινά από την Ασία και καταλήγει στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής μέσα από την διώρυγα του Σουέζ.

Η Ελλάδα λοιπόν θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο διαμετακομιστικό κέντρο που σημαίνει ότι κρίση δεν θα είχε.

Όμως η κουλτούρα που θα επιβάλει αυτή την πολιτική, δεν ξεκινάει από τις μεγάλες εφοπλιστικές εταιρίες αλλά από τους πολίτες οι οποίοι θα έπρεπε να θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των ασχολιών τους την θάλασσα.

Αντίθετα αυτή την στιγμή, η μόνη ασχολία του Έλληνα με την θάλασσα είναι το καλοκαίρι να πίνει fredo σε μια νοικιασμένη παραλία και να τραβάει selfi.

Με αυτό το σκεπτικό είναι φυσικό και η θάλασσα να μας ξεχάσει.

Δεν είναι ηλίθιοι οι βόρειοι οι οποίοι δαπανούν μεγάλα ποσά στο να διατηρήσουν ως πολιτιστική τους κληρονομιά την ναυτική τους παράδοση και δίνουν πάντα κίνητρα στους πολίτες τους να ασχοληθούν έστω και ως ιδιώτες με την θάλασσα, από το να έχουν μια βάρκα, μέχρι και το να κάνουν τον γύρο του κόσμου με ένα ιστιοφόρο το οποίο δεν ξεπερνά σε τιμή πολλές φορές τα 8000€.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση σε αυτή την χώρα εκτός των άλλων προέρχεται και από πολλά άλλα κακά που δυστυχώς σαν λαός ποτέ δεν καταφέραμε να διορθώσουμε.

Η έλλειψη στόχων, σκοπών, φαντασίας, έχουν κάνει τον μέσο όρο των Ελλήνων να κάνουν copy paste ιδέες και να αναπαράγουν συνεχώς τα ίδια επιχειρηματικά μοτίβα και τους έχουν βάλει σε ένα μοντέλο ζωής που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που ίσως θα έπρεπε να είναι.

Δυστυχώς εκτός από το ότι πλέον κανείς δεν τολμάει να εκφράσει μια καινούρια ιδέα, δεν τολμάει και να την σκεφτεί και ενώ η θάλασσα θα μπορούσε να είναι το ελιξίριο για την οικονομική κρίση, σε αυτή την χώρα έχει δαιμονοποιηθεί από κυβερνώντες και κατοίκους.

Δυστυχώς έχουμε καταντήσει ένας υδρόφοβος λαός.


Γιάννης Ζωγραφάκης 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.