Γέμισε Τουρκικά υποβρύχια το Αιγαίο

Αυτά είναι τα "ανταλλάγματα" του αποτυχημένου πραξικοπήματος ενεντίον του Ερντογάν.
Και μακάρι να ήταν μόνο τούτα.
Οι πρόσφατες Τουρκικές δηλώσεις περί "λάθους απόφασης να μας δώσουν τα νησιά μας", άκουσον άκουσον, στη συμφωνία της συνθήκης της Λωζάνης, προλειαίνουν το έδαφος, και προμηνύουν για το τι σχεδιάζεται να συμβεί σύμφωνα με τις Τουρκικές προσδοκίες.
Παρατηρήσαμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων διοχετεύεται και απορροφάται στα νησιά που σύμφωνα με το παρακάτω ανακοινωθέν σήμερα περιτριγυρίζονται από Τουρκικά υποβρύχια ;
Γιατί άραγε να συμβαίνουν όλα αυτά;
Τι ανάγκη έχει ολόκληρη Τουρκία μερικά νησάκια μας;
Με τον τουρισμό τα έχουν καταφέρει πολύ καλά κι αυτοί, από υποδομές και υπηρεσίες τουλάχιστον στα παράλια της Μικράς Ασίας, κι αν δεν υπήρχαν οι εσωτερικές αναταραχές, ίσως και να διεκδικούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας στον τουρισμό.
Τι άλλο να συμβαίνει άραγε;
Προς τι τόση εμμονή;
Κατ' επανάληψη έχουμε πει, πως διάφορες περιοχές του Αιγαίου είναι οι πλουσιότερες περιοχές σε κοιτάσματα που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τις Ευρώπης, τουλάχιστον, για πολλές πολλές δεκαετίες.
Μόνο που οι μνηστήρες είναι πολλοί (Αμερική, Ρωσία, ΕΕ ), κι έτσι ψάχνουν τρόπο να κερδίσει ότι πιο πολύ μπορεί ο καθένας.
Πρώτα φροντίζουν να εξαθλιώσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες, ώστε να αποδυναμώσουν στο ελάχιστο τις αντιστάσεις τους.
Μετά βάζουν  στη μέση την κυρά - κουμπάρα Τουρκία, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μόνομη απειλή για την Ελλάδα, που δεν αρνείται φυσικά να πέσει στην "παγίδα" τους και να παίξει το παιχνίδι τους, με το αζημίωτο βέβαια...
Γιατί η κυρά - κουμπάρα βλέπετε έχει ανοιχτά κι άλλα μέτωπα. Προβλέπει λοιπόν πως ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να δώσει εδάφη στους Κούρδους που είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει στα σπλάχνα της, και προς αντικατάσταση αυτών των εδαφών σχεδιάζει να κάνει "άνοιγμα" (που έτσι κι αλλιώς θα της αποδώσει πολλά οφέλη), προς δυσμάς (Αιγαίο, νησιά, κοιτάσματα κλπ).
Φυσικά όλα αυτά δεν θα τα εκμεταλευθεί μόνη της.
Θα τα αποδώσει (αναγκαστικά) στους εγκάρδιους φίλους της, κρατώντας βέβαια και το δικό της πολύ πλούσιο μερίδιο.
Εκεί θα αρχίσουν οι τσακωμοί, γιατί φυσικά οι άπληστοι φίλοι της θα θελήσουν και θα διεκδικήσουν ο καθένας για πάρτη του το καλύτερο μερίδιο.
Η εμπλοκή του κάθε ενός, και το αποτέλεσμα μάλλον είναι απρόβλεπτα, γιατί ποιός μπορεί να τους εμπιστευθεί ούτως ή άλλως. Που ξέρεις μπορεί να φάνε μεταξύ τους τα μουστάκια τους κι έτσι (από τύχη) να ωφεληθούμε εμείς... (ευσεβείς πόθοι)
Όμως έμεις οι Έλληνες τι ρόλο θα παίξουμε σε ένα τέτοιο σενάριο;
Θα μείνουμε απλοί παρατηρητές και θα τ' αφήσουμε όλα στη μοίρα;
Ή θα δικαιώσουμε τις ιστορικές μας καταβολές, αλλά και τη σοφή λαική ρήση πως "Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο"...!!
Τα χειρότερα έρχονται και πρέπει ν' αρχίσουμε "ασκήσεις" όχι μόνο για να σηκώσουμε επιτέλους το κεφάλι, μα και για να το κρατήσουμε σηκωμένο ψηλά.

Γιώργος Χρηστάκης

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:


Επιβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δημοσίευμα της κυριακάτικης Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μπαράζ παραβιάσεων των χωρικών υδάτων με τα υποβρύχιά της κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα η Αθήνα να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βίτσας μίλησε για απαράδεκτη τακτική και λογική της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης πέραν των δικαιωμάτων της» τόνισε και σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν δέχεται τέτοιου είδους δεσμεύσεις, έχει κάνει με διπλωματικό τρόπο παραστάσεις και διαμαρτυρίες σε διεθνείς οργανισμούς και τα αποτελέσματα φαίνονται και θα φανούν σύντομα».

Είπε πως η χώρα βρίσκεται ακόμη σε αστάθεια λόγω του πραξικοπήματος και είναι απρόβλεπτες οι κινήσεις της.

Υπογράμμισε πάντως, σχολιάζοντας τη στάση κομμάτων αντιπολίτευσης πως «θα πρέπει να σταματήσουν οι πολεμικές κραυγές», σημειώνοντας πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός της κριτικής ιδίως από κόμματα όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν πώς λύνονται αυτά τα ζητήματα.

Τί ανέφερε το δημοσίευμα

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας τονίζεται ότι τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευτεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του μήνα, έξι ελληνικά υποβρύχια κινούνταν, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, προκειμένου να επισημάνουν δια της παρουσίας τους την κυριαρχία της Ελλάδας στον χώρο.


Σχόλια: Γιώργος Χρηστάκης
Πηγή
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.