Αυτοί είναι οι παραμυθένοι ήρωες της Παύλιανης (ΦΩΤΟ)




Ήρωες από γνωστά μας παραμύθια που όμως ζουν και νοιάζονται για τον τόπο τους και πιο συγκεκριμένα για την Παύλιανη του Δήμου Λαμιέων.
Όποιος λοιπόν βρεθεί στο υπέροχο Πάρκο της Παύλιανης θα διαπιστώσει την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει οι κάτοικοι εκεί, έτσι ώστε το όμορφο χωριό τους να «καμαρώνει» και για το πάρκο τους μέσα στα Έλατα.

marialiaga
Προσοχή όμως διότι κυκλοφορεί μια Κοκκινοσκουφίτσα… αλλά μη φοβάστε δεν υπάρχουν κακοί λύκοι. Απλά αν πετάξετε κάποιο σκουπίδι η Κοκκινοσκουφίτσα θα σας βάλει να το μαζέψετε!
 Αναφερόμαστε στη Μαρία Λιάγκα, μια κοπέλα που όπως βλέπετε , ακόμα και τη μέρα του γάμου της, «φόρεσε» το «ρόλο» της και πήγε να ελέγξει το δάσος.
Πολλές φορές όταν οι ίδιοι οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση και φροντίζουν για το αστικό ή το φυσικό τοπίο του περιβάλλοντός τους χωρίς να περιμένουν τα πάντα από την Πολιτεία, γίνονται σπουδαία πράγματα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και Μαρία Λιάγκα μια δραστήρια Παυλιανίτισσα που μας μίλησε για όσα έχει κάνει.

marialiaga6
pavliani1
Όσοι επισκεφτήκατε πρόσφατα το χωριό του Δήμου Λαμιέων στους πρόποδες της Οίτης, σίγουρα θα προσέξατε την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα – πιάνο στο δάσος ή τα graffiti (τύπου Banksy ) που βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου στα σπίτια του χωριού. Πρέπει να παραδεχτούμε πώς δεν είναι εικόνες που περιμένεις σε ένα ορεινό χωριό.

pavlianh2
Η 29χρονη Μαρία μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα αλλά έχοντας καταγωγή από την Παύλιανη έχει περάσει όλα της τα καλοκαίρια, τα Πάσχα και πολλά πολλά Σαββατοκύριακα στον τόπο του πατέρα της, στο σπίτι του παππού, στην Παύλιανη.

marialiaga9

marialiaga16
Θυμάται από μικρή να ασχολείται με τα Πολιτιστικά του χωριού και με τον Βαγγέλη Ζωγράφο ( τον Βαγγελάκη όπως τον φωνάζουνε οι συγχωριανοί του ) που αναλαμβάνει πάντα πρώτος δράση και παρασύρει κι άλλους εθελοντές, βρέθηκε πριν λίγα χρόνια να φτιάχνει πινακίδες για το χωριό προσθέτοντας μια δόση χιούμορ.
Αργότερα και βλέποντας και την Τέχνη του street art που εξαπλώνεται στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων , σκέφτηκε να κάνει κάτι ανάλογο στο δικό της τόπο που αγαπάει πολύ. Στην αρχή διστακτικά και με την συγκατάθεση των ιδιοκτητών των σπιτιών ξεκίνησε ένα graffiti. Οι Παυλιανίτες δέχτηκαν ευχάριστα την μοντέρνα απροσδόκητη πινελιά της Μαρίας κι έτσι το περασμένο καλοκαίρι ζωγράφισε μια ολόκληρη γέφυρα και συνέχισε να δημιουργεί στους τοίχους παλιών σπιτιών σεβόμενη πάντα τον χώρο. Κάποιοι μάλιστα της ζήτησαν οι ίδιοι να παρέμβει στο εξωτερικό των σπιτιών τους. Τα έργα αυτά έχουν γίνει έξω από τα πλαίσια κάποιου Πολιτιστικού Συλλόγου.

marialiaga14 marialiaga11 marialiaga15
Η Μαρία Λιάγκα έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και πέρα από τα έργα της στην Παύλιανη δεν ασχολείται με τα Εικαστικά. Τα project της στο χωριό είναι κάτι που ήρθε πολύ φυσικά και στην κουβέντα μας μίλησε με σεμνότητα και τόνισε αρκετές φορές ότι δεν είναι η μοναδική που προσφέρει εθελοντικά και σίγουρα ψυχή των περισσότερων δράσεων είναι ο Βαγγέλης Ζωγράφος.

marialiaga13 marialiaga12
Αυτό όμως που εμάς μας αρέσει είναι ότι πρόκειται για μια νέα κοπέλα που ανάμεσα στις επαγγελματικές και προσωπικές της υποχρεώσεις ( παντρεύτηκε πρόσφατα ) βρίσκει χρόνο να κάνει κάτι για τον τόπο που ζει , έστω και αν αυτό περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι – που ορισμένοι σήμερα θεωρούν πολυτέλεια – δείχνοντας ενεργά το ενδιαφέρον της και δεν είναι μία από τους πολλούς που απλά κρίνουν.


Πηγή

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.