Συλλυπητήρια μηνύματα για τον χαμό του Γ. Καστρινάκη


Το αναπηρικό κίνημα της χώρας, σύσσωμη η ΕΣΑμεΑ, πενθεί το χαμό του αγωνιστή της ζωής, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης Γιώργου Καστρινάκη.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, μόλις έγινε γνωστό το θλιβερό γεγονός, για τον πραγματικό μαχητή της ζωής από την τεράστια κοινωνική προσφορά του και τους αγώνες του για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και επιβίωσης των Νεφροπαθών και γενικότερα των πολιτών με αναπηρία.

Ανακοινώσεις για την εκδημία του Γιώργου Καστρινάκη εξέδωσαν η ΕΣΑμεΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η περιφερειακή παράταξη «Αττική» και ο δήμος Αμαρουσίου.


Φτωχότερη η Ελληνική κοινωνία

Η ΕΣΑμεΑ, το κίνημα των νεφροπαθών, η ελληνική κοινωνία είναι φτωχότερη. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στο χώρο των νεφροπαθών. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι στη γενέτειρά του στον Στύλο Χανίων.

Η ΕΣΑμεΑ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών θα τιμήσουν τον Γιώργο Καστρινάκη σε ειδική εκδήλωση.

Ο Γιώργος Καστρινάκης γεννήθηκε στον Στύλο Χανίων Κρήτης το 1956. Εισήχθη στο Νομικό τμήμα της Νομικής Αθηνών το 1974 και δούλεψε σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του ως συντάκτης του αθλητικού ρεπορτάζ με το οποίο ασχολήθηκε από 16 ετών (1972).

Ήταν τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και μέλος του Μικτού Διοικητικού Συμβουλίου και τακτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, στον οποίο διετέλεσε επί 15ετία διοικητικό στέλεχος.

Η προσφορά του Γιώργου Καστρινάκη στην κοινωνία ήταν μεγάλη, καθώς από το 1985 αφιέρωσε τη ζωή του για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και επιβίωσης των νεφροπαθών και γενικότερα των πολιτών με αναπηρία. Μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία και βασικό διοικητικό της στέλεχος επί εννιά χρόνια.

Μακρά ήταν και η θητεία του στην αυτοδιοίκηση (πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, εκλεγμένος σε όλη τη διαδρομή της τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρώτος πανελλαδικά σε σταυρούς στις περιφερειακές εκλογές του 2010 με 13.754 σταυρούς στο Βόρειο Τομέα της περιφέρειας Αττικής.


Γενναίος μαχητής της ζωής

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του Γιώργου Καστρινάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απώλεια του συναδέλφου Γιώργου Καστρινάκη μας προκαλεί βαθιά θλίψη.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στη δημοσιογραφική του καριέρα, καθώς κατάφερε να έχει σημαντικές επιτυχίες στο αθλητικό ρεπορτάζ, που τόσο αγαπούσε.

Ο ίδιος, γενναίος μαχητής της ζωής, μπόρεσε μέσα από τη δημοσιογραφία και την έντονη κοινωνική και πολιτική του δράση να αγωνιστεί και να κερδίσει μάχες, που στόχο είχαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεφροπαθών, αλλά και των ατόμων με αναπηρία.

Εκφράζουμε στους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια».


Αφοσιωμένος στους συνανθρώπους του

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για την απώλεια του Γιώργου Καστρινάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποχαιρετώ ένα στενό συνεργάτη, σύντροφο, αγωνιστή και πάνω από όλα, έναν αδερφικό μου φίλο. Με τον Γιώργο εργαστήκαμε σκληρά για να στήσουμε έναν καινούργιο τότε θεσμό, την υπερνομαρχία. Είχε την πίστη ότι μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε υπηρέτη του πολίτη, με έργο, καινοτόμες ιδέες, καλύτερη εξυπηρέτηση και πάνω από όλα ανθρώπινο πρόσωπο. Και δούλεψε με πάθος γι αυτό.

»Ο Γιώργος ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, αφιέρωσε κάθε λεπτό από τη ζωή του στη βελτίωση της νοσηλείας, της ζωής των νεφροπαθών και ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης  της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ήταν μαχητής στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συλλογικά όργανα των νεφροπαθών, στο λειτούργημα του τη δημοσιογραφία, στο κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια για να γίνει η Δημοκρατική Παράταξη ξανά δυνατή.

Θα σε θυμόμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα για την αφοσίωση σου στους συνανθρώπους σου και την αγάπη σου για τη ζωή. Για το ότι δεν το έβαλες ποτέ κάτω.

Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του Γιώργου Καστρινάκη.


Άνοιξε τα μάτια… στην πολιτεία

Με αφορμή την απώλειά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» και πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ο Γιώργος Καστρινάκης μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως οι αγώνες, η διαδρομή του, ο ανεπανάληπτος αλτρουισμός του, θα μας συντροφεύουν για πάντα. Το ίδιο και η αξιοπρέπεια, με την οποία διάβαινε τον προσωπικό του Γολγοθά. Με τις άοκνες προσπάθειές του άνοιξε τα μάτια στην Πολιτεία για τα άτομα με αναπηρία και έδειξε τον δρόμο για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Η απώλεια του είναι μεγάλη και το κενό που αφήνει για όσους τον γνωρίζαμε από κοντά πραγματικά δυσαναπλήρωτο. Στην γυναίκα, στην κόρη του και σε όλους τους οικείους του θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ο Γιώργος Καστρινάκης γεννημένος το 1956 στο χωριό Στύλος του Ν. Χανίων αποτελούσε εδώ και δεκαετίες έναν από τους ακούραστους πρωτεργάτες των αγώνων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, καθώς και ο ίδιος υπέφερε από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Διακεκριμένος δημοσιογράφος και δη αθλητικογράφος υπήρξε πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών» και συνιδρυτής του τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των πολιτών με αναπηρία, της ΕΣΑΜΕΑ. Είχε μακρά θητεία στην Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.

Το βιβλίο που εξέδωσε το 1989 υπό τον τίτλο «Θέλω να ζήσω» με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το πρόβλημα της χρόνιας νεφρικής νόσου και τη δωρεά ιστών και οργάνων πραγματοποίησε 19 εκδόσεις, με συνολικό τιράζ 62.000 αντίτυπα.


Πολυδιάστατη η συνεισφορά του

Βαθιά θλίψη μας προκαλεί ο χαμός του Γιώργου Καστρινάκη. Η συνεισφορά του στην αθλητική ειδησεογραφία, αλλά και στην πολιτική ήταν μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί η κοινωνική του προσφορά, αφού αφιέρωσε τη ζωή του για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και επιβίωσης των Νεφροπαθών και των πολιτών με αναπηρία.

Μακρά ήταν η θητεία του στην αυτοδιοίκηση (πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου), εκλεγμένος σε όλη τη διαδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρώτος πανελλαδικά σε σταυρούς στις περιφερειακές εκλογές του 2010 με 13.754 σταυρούς στο Βόρειο Τομέα της περιφέρειας Αττικής.

Ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε προσωπική επαφή και φιλία με τον Γιώργο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, καθώς και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.


Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Γιώργου Καστρινάκη, εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Παναγιώτης. Κουρουμπλης αναφέρει ότι ο εκλιπών δημοσιογράφος και πολιτικός, υπήρξε ακάματος αγωνιστής της ζωής, με μεγάλη προσφορά ως στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προσώπων με Αναπηρία, αλλά και ως πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών.

"Ο Γιώργος, υπήρξε μπροστάρης της οργάνωσης του αναπηρικού κινήματος και χάραξε νέους δρόμους προάσπισης της αξιοπρέπειας των ανθρώπων με αναπηρία", καταλήγει ο υπουργός.


Το διοικητικό συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του Γιώργου Καστρινάκη, ο οποίος «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία.

Ο Γιώργος Καστρινάκης γεννήθηκε στο Στύλο Αποκορώνου Χανίων το 1956. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1976, ως αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα «Φως των Σπορ». Στην συνέχεια, εργάστηκε στις εφημερίδες «Βραδυνή», «Ελεύθερη Γνώμη», «Αθλητική Ηχώ» και «Ειδήσεις» καθώς και στην «ΕΡΤ2» και την «ΕΡΑ Σπορ» ως συντάκτης και εκφωνητής αθλητικών συναντήσεων.

Ο Γιώργος Καστρινάκης από νεαρότατη ηλικία αναγκάστηκε να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Παρά το ότι η ασθένεια τον «χτύπησε» σε νεαρή ηλικία, αυτό δεν τον πτόησε καθόλου και παρέμεινε μάχιμος ρεπόρτερ, αλλά και ενεργός συνδικαλιστικά και πολιτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του. Διετέλεσε επανειλημμένα εκπρόσωπος των εργαζομένων της «ΕΡΑ» και της «Ραδιοτηλεόρασης» στο Μεικτό Συμβούλιο της Ενώσεως και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, αλλά και δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου.

Ήταν ιδρυτικό μέλος - στέλεχος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, με ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα, πάντα αλληλέγγυος και αποτελεσματικός στις διεκδικήσεις και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων.

Εκτός από την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία και την ενασχόλησή του με τα κοινά, υπήρξε ένας ενεργός πολίτης που πάλεψε για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των νεφροπαθών, αλλά και των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δίνοντας μάχες για την επίλυσή τους, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Το βιβλίο του «Θέλω να ζήσω», το οποίο μοιραζόταν δωρεάν, είναι συγκλονιστικό. Μέσα από το προσωπικό του βίωμα, ο Γιώργος Καστρινάκης ανέδειξε όλες τις πτυχές του προβλήματος των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ ταυτόχρονα, αποκάλυψε το γενναίο και ακατάβλητο χαρακτήρα του, ο οποίος δεν πτοήθηκε από τις αντιξοότητες της ασθένειας.

Ο Γιώργος Καστρινάκης υπήρξε ένας ξεχωριστός συνάδελφος με ήθος και ευγένεια. Μειλίχιος, ήρεμος, γλυκομίλητος, συναδελφικός και αξιοπρεπής, αλλά ταυτόχρονα άνθρωπος με χαλύβδινη θέληση. Αγωνιστής έως την τελευταία στιγμή, θα μείνει πάντα φωτεινό παράδειγμα θέλησης και κουράγιου σε όλους εκείνους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται θερμά τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη του, επίσης δημοσιογράφο Αθηνά.


Πηγή
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.