Η γυναίκα της διπλανής πόρτας
 

    Ξυπνά κάθε φορά πριν απ'τον ήλιο και ετοιμάζει τον καφέ του. Όταν επισκεφτεί το σπιτικό της όλα είναι στη θέση τους, έτοιμα για χρήση και κατάχρηση. Οι επιθεωρητές τιμωρούν με αυστηρά πρόστιμα την κάθε παρατυπία. Γνέφουν κατευναστικά στη θλίψη της και αποχωρούν. 
   Σερβίρει βιαστικά πριν μαγειρέψει. Που και που ζωγραφίζει με τους δείκτες του ρολογιού. Δεν δίνει σε κανέναν τα κλειδιά του κελιού της. Νιώθει ελεύθερη, γιατί όποτε θελήσει βγαίνει διάλειμμα. Βαδίζει αργά και αθόρυβα στο καθιστικό, σταυρώνει τα πόδια και τα χέρια της, κοιτώντας τις διάφορες οικογενειακές φωτογραφίες, χτισμένες στο τραπέζι σαν παράθυρα κλειστά.
   Όταν βγαίνει απ΄το σπίτι, το πνεύμα της στέκεται στρατιωτικά και την στοχεύει απ' το μπαλκόνι. Όταν κάτι την ενοχλήσει θα χαμογελάσει ευγενικά και όταν απομονωθεί στο καμαρίνι της, θα δακρύσει από υποχρέωση. Θα προβάρει σε επανάληψη τη σκηνή της υπόκλισης, αλλάζοντας καμιά φορά την αμφίεση των πρωταγωνιστών. 
   Δε μπορεί τις φωνές και τα μεγάλα λόγια. Πάθη και ελπίδες έχουν θαφτεί σε ένα σεντούκι που με δυσκολία διακρίνεις μια παλιά χρονολογία στο μπροστινό του μέρος. Γελά έχοντας υπόψη της την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του προσώπου της. Χτενίζει τα μαλλιά της ώσπου να φρακάρει η χτένα. 
   Φιλά τα χέρια των θεών της και τους παραδίδει τη ζωή της. Φοράει το αγαπημένο της σεντόνι, ανοίγει τα μάτια της και ξαπλώνει περιμένοντας το αύριο να την τραβήξει απ' το χέρι.


Σταύρος Καρέζης
Share on Google Plus

1 σχόλιο:

  1. Όταν βγαίνει απ΄το σπίτι, το πνεύμα της στέκεται στρατιωτικά και την στοχεύει απ' το μπαλκόνι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.