Η κοινωνική αδικία... σκοτώνει!

Οι τεράστιες ανισότητες στις υπηρεσίες Υγείας, «ένοχες» για το χάσμα που καταγράφεται στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ πλουσίων και φτωχών


Ένα παιδί που γεννιέται στα περίχωρα της Γλασκόβης στη Σκοτία έχει προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά 28 χρόνια σε σχέση με ένα άλλο που γεννήθηκε μόλις 13 χιλιόμετρα πιο πέρα...

Οι κοινωνικές ανισότητες και ο «τοξικός συνδυασμός» των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε θέματα δημόσιας υγείας ευθύνονται πολύ περισσότερο από τους γονιδιακούς παράγοντες για τις τεράστιες διαφορές που εντοπίζονται στο προσδόκιμο ζωής ανθρώπων σε διαφορετικές χώρες αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας χώρας, προειδοποιεί έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Σε  συνέντευξη Τύπου, αφού δημοσιεύθηκε η έκθεση-καταπέλτης του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν δίστασε να πει ότι η κοινωνική αδικία σκοτώνει τους ανθρώπους σε μεγάλη κλίμακα.
Ο Μάρμοτ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εξηγεί πως οι διαφορές στην παροχή υπηρεσιών υγείας μεταξύ διαφόρων χωρών αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας χώρας οφείλονται στο κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι γεννιούνται, ζουν, μεγαλώνουν, εργάζονται και γερνούν. Για το φαινόμενο αυτό, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι από βιολογικής άποψης.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, μεταξύ των χωρών παρατηρούνται διαφορές στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, που ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην Μποτσουάνα είναι σήμερα τα 43 χρόνια, ενώ στην Ιαπωνία τα 86.
ΕλλάδαΣτη χώρα μας, τα στοιχεία είναι αισιόδοξα, καθώς, πριν από 40 χρόνια, η παιδική θνησιμότητα ήταν 50 τοις χιλίοις. Σήμερα, οι Έλληνες έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής πλησιάζοντας απειλητικά τους αιωνόβιους Ιάπωνες.
Η Επιτροπή για τους Κοινωνικούς Παράγοντες της Δημόσιας Υγείας, που συστάθηκε από 19 ανεξάρτητους ειδικούς για τη διεξαγωγή της μελέτης, ενημέρωσε χτες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα συγκλονιστικά στοιχεία με τις κοινωνικές ανισότητες που αφορούν τη δημόσια υγεία.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είχε ξεκινήσει την έρευνα πριν από τρία χρόνια.
Ένα από τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή στην έκθεσή της για τη βελτίωση της κατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή ενός παγκόσμιου συστήματος υγείας, όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.

 πηγή pegasus.grShare on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.