Σπάνιο άγαλμα ιέρειας βρέθηκε στην περιοχή του Λέντα στην νότια ΚρήτηΣτην περιοχή του Λέντα στην νότια Κρήτη πριν βρέθηκε ένα αγαλματίδιο εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας σε περιοχή που πιθανός να υπήρχε κατά την αρχαιότητα σημαντικό ιερό κορυφής.
Την ανακάλυψη του αγαλματιδίου έκανε ο Ανδριανός Μπεζούγλωφ μαζί με τον αρχαιολόγο και εκδότη του περιοδικού Ιχώρ Ευάγγελο Μπεξή.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο πρόκειται για ειδώλιο ιέρειας το οποίο χρονολογείται από τον 5ο π.χ. αιώνα.Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και το αγαλματίδιο παραδόθηκε από την αστυνομία στην ΚΓ εφορία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων η οποία θα μελετήσει το εύρημα και θα βγάλει σχετική ανακοίνωση.
Είναι ευτυχές το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εύρημα βρέθηκε από δύο λάτρεις και γνώστες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, οι οποίοι σεβάστηκαν αυτή την ανακάλυψη και με αίσθημα ευθύνης το παρέδωσαν εκεί που ανήκει, δηλαδή στο Ελληνικό κράτος.
Η συγκεκριμένη είδηση είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση για όσους έχουν ανακαλύψει παρόμοια ευρήματα τα οποία δυστυχώς, πολλά από αυτά έχουν περάσει στα χέρια αρχαιοκαπήλων και έχουν φύγει σε ξένα χέρια.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ευάγγελο Μπεξή, «ο μόνος τρόπος για να παταχθεί η αρχαιοκαπηλία είναι η δημοσιοποίηση και η προτροπή για μίμηση».

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.