Ανάπηρος πάει για ευθανασία: Κόσμε, τι θα κάνεις πάλι;Πρίν από λίγα χρόνια μόλις, οι Γάλλοι μας ψυχαγώγησαν με βαριά ανάπηρο άντρα που βρίσκει τη χαρά  μέσω ενός καλού φίλου και αποφασίζει να ζήσει τη ζωή του ως το τέλος. Η ταινία είχε τις λύπες της, είχε τις χαρές της, τα ύψη και τα βάθη της, ήταν μια καλή ταινία. Μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.


Τώρα βγαίνουν οι Αμερικάνοι και μας ψυχαγωγούν με βαριά ανάπηρο άντρα που δεν βρίσκει τη χαρά μέσω μιας αφελούς κορασίδας  που τον αγαπάει ανιδιοτελώς, ως εκ τούτου αποφασίζει να πάει για ευθανασία στην Ελβετία. Δεν τον μεταπείθουν ούτε τα πλούτη, ούτε η ομορφιά του, ούτε τα ηλιοβασιλέματα της Καραϊβικής, ούτε καν ο Ιππόδρομος, να φανταστείς δεν τον πείθει ούτε η φιλαρμονική της Νέας Υόρκης να βρει ουσία στη ζωή ως ανάπηρος άνθρωπος μεταξύ υγιέστατων μη αναπήρων προσωπικοτήτων.
Ως εδώ καλά. Δικαίωμά του είναι όσο αποφασίζει με  σώας τας φρένας του, αν και χωρίς σώας τα φρένας έχει ο άνθρωπος το δικαίωμα να αποφασίζει αν θα ζήσει, ή θα πεθάνει. 

Όμως. Αυτό που δεν κατάφερα να διακρίνω μέσα στην αφελή αυτή ταινία που ωραιοποιεί μια τραγωδία, είναι ο σκοπός της.
Σκοπεύει τελικά να προσεγγίσει ένα από τα πιο σκληρά ταμπού και να απενοχοποιήσει την αμφισβητήσιμη  ευθανασία, ή αποσκοπεί να απενοχοποιήσει κάποιους σκοτεινούς σκοπούς και να μας προετοιμάσει για τίποτα μέλλουσες θηριωδίες;
Ιδού το ερώτημα.

Δεν ξέρω, ίσως θα ήταν υγιέστερο κάποια ταμπού να παραμείνουν ταμπού και να προσεγγίζονται με ευαισθησία από εκλεκτά πνεύματα και από την έξω, παρά να μου γίνει καθημερινότητα η ευθανασία στον γιατρό της γειτονιάς.Ας μην ξεχνάμε και την πρόθεση ευθανασίας γνωστής αθλήτριας με αναπηρία, γεγονός που κρεμάστηκε πρόσφατα στην παγκόσμια καμπάνα.


Δείτε την ταινία  «Me Before You» ΕΔΩ, παραβλέποντας το δυνατόν σχόλια του τύπου "η καλύτερη ταινία που έχω δει", υπάρχουν πολύ καλύτερες ταινίες στον κόσμο.
Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)

Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.