Στέρεψαν οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων


Και τώρα που φάγαμε και το λίπος, τι άλλο απομένει να φάμε. Περάσαμε και την κόκκινη γραμμή. Πρωτοφανής βουτιά στα χρονικά της αποταμιευτικής εικόνας των Ελλήνων. Θα είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που μια κυβέρνηση θα κατασκευάσει καννίβαλους, που αφού πρώτα θα αλληλοφαγωθούν, όσοι απομείνουν ζωντανοί, θα τρώνε πλέον και τις σάρκες τους.


Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ:

Η Ελλάδα παραμένει σύμφωνα με το ΙΟΒΕ σταθερά πρώτη ως προς την απαισιοδοξία των νοικοκυριών στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να έπεται σε μεγάλη απόσταση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες βρέθηκε σε ιστορικό «ναδίρ» τον Ιούλιο υποχωρώντας στις -83,4 μονάδες από τις -78,6 μονάδες τον Ιούνιο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της 10ετίας του 1990 που ξεκίνησαν οι μηνιαίες μετρήσεις από τον ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, ο συνολικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούλιο στις -69,2 μονάδες, παρά την γενική οριακή άνοδο του Οικονομικού κλίματος τον ίδιο μήνα που κατεγράφη στις χθεσινές ανακοινώσεις του ΙΟΒΕ.

Η Ελλάδα παραμένει σύμφωνα με το ΙΟΒΕ σταθερά πρώτη ως προς την απαισιοδοξία των νοικοκυριών στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να έπεται σε μεγάλη απόσταση (-25,4 από -27,4 μον.), ενώ ακολουθούν η Κροατία (- 23,1 από -20,8 μον.) και η Ρουμανία (-19,8 από -19,6 μον.).

Κατά τον ΙΟΒΕ η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτή πέρα από την πορεία των αποταμιεύσεων, προήλθε και από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο, στις +58,7 (από +57,9) μονάδες.

Επίσης, η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένησε τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στις -52,9 (από -47,1) μονάδες.

Το 56% (από 51%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ ένα 3-4% εκ νέου ανέμενε το αντίθετο.

Σχόλιο: Γιώργος Χρηστάκης
Πηγή 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.