Ο προσκυνητής
Έλεγχος, η απόλυτη σκλαβιά.
Έλεγχος, η απόλυτη ελευθερία, αν εσύ είσαι αυτός που μπορεί να ελέγξει τα πάντα.
Ο άνθρωπος σαν ένα σκεπτόμενο ον που καταλαβαίνει την αδυναμία του απέναντι στην φύση και τις συνθήκες, προσπαθεί να ελέγξει τον εαυτό του και το περιβάλλον του, ώστε να γίνει ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του.
Όμως στην ουσία τι μπορείς να ελέγξεις στην ζωή;
Τίποτα απολύτως. Είμαστε τόσο μικροί και τόσο μειωμένοι στην αντίληψη μας, που στην ουσία είμαστε έρμαια των στιγμών, των συνθηκών, αλλά και των αισθήσεων μας που μπερδεύουν την νόηση μας.
Τι άραγε είναι αυτή η ζωή; Ένα ταξίδι με προορισμό;
Ο Καβάφης ήθελε το ίδιο το ταξίδι να είναι ο προορισμός και η Ιθάκη απλά το μέσον για το ταξίδι και έτσι είναι.
Ζούμε σε έναν κόσμο αντιθέσεων και αντιφάσεων και για να ισορροπήσει ανάμεσα στα όρια αυτών των αντιθέσεων θα πρέπει να υπάρχεις ταυτόχρονα σε όλες τις πιθανές καταστάσεις, έργο εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για πλάσματα που έχουν μάθει να αναγνωρίζουν ως υπαρκτό μόνο το φαινόμενο και όχι το αίτιο που το προκαλεί.
Για να κάνεις το ταξίδι της ζωής και να μην πας σαν το σκυλί στ' αμπέλι, θα πρέπει να έχεις στόχο, έναν δυνατό στόχο, έναν στόχο που πραγματικά θα σε γεμίζει, θα σε κάνει καλύτερο, έναν στόχο που θα είναι πλέον κομμάτι της ύπαρξης σου, αυτός θα σε οδηγήσει και αυτός θα σε κάνει ατρόμητα ερωτευμένο ώστε να προχωρήσεις χωρίς να σε ενδιαφέρουν οι δυσκολίες.
Όμως τι είναι αυτός ο στόχος τελικά; Το είπα παραπάνω, είναι το μέσον για να κάνεις το ταξίδι, γιατί το ταξίδι και οι δυσκολίες του είναι που θα σε φτιάξουν και θα σε κάνουν να μοιάζεις με τον στόχο που έθεσες, ο στόχος δεν είναι παρά ένα σύμβολο, το σύμβολο του ίδιου του ταξιδιού, το ορόσημο της ταυτότητας που επέλεξες να έχεις στην ζωή αλλά το πραγματικό μεγαλείο, η εκδήλωση του στόχου είναι το ίδιο το ταξίδι.
Και το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ, είναι συνεχόμενο αιώνιο και αέναο και σαν σπείρα που στρέφεται γύρο από μια μέση θέση, επαναλαμβάνει τους κύκλους της σε μια διαφορετική κατάσταση.
Ίσως αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε σε αυτόν τον κόσμο, ίσως αυτό είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει, αυτό το ταξίδι και αλίμονο σε όποιον το φοβηθεί, θα μείνει μέσα στην φαντασίωση του στόχου του εγκλωβισμένος γιατί ο στόχος στην ουσία είναι ένα φάντασμα, η σκιά αυτού που είμαστε ή θέλουμε να γίνουμε.
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε την ζωή γιατί απλά δεν μπορούμε να την ελέγξουμε, είναι απείρως πιο πολύπλοκη και δυνατή από το μικρό και φθαρτό ανθρώπινο εαυτό μας και εδώ έρχεται η δεύτερη αντινομία, γιατί ναι μεν δεν πρέπει να φοβόμαστε την ζωή, αλλά αν γίνουμε υπερόπτες απέναντι της και δεν την σεβαστούμε, απλά θα μας σβήσει όπως σβήνουμε την κιμωλία από τον μαυροπίνακα.
Για να βγει ένα απόσταγμα από όλα αυτά, στην ουσία δεν είμαστε τίποτε άλλο από προσκυνητές οι οποίοι ταξιδεύουν ο κάθε ένας για τους αγίους τόπους της πίστης και των οραμάτων τους.
Όπως οι προσκυνητές αντιμετώπιζαν κάθε αντιξοότητα και κάθε κίνδυνο στο ταξίδι τους για τους αγίους τόπους, περνούσαν θάλασσες βουνά, ερήμους, αντιμετώπιζαν ληστές, κακουχίες και αρρώστιες για να φτάσουν στο μέρος της λατρείας τους, έτσι και εμείς όλοι, αυτό το ταξίδι κάνουμε στην ζωή.
Στην ουσία οι άγιοι τόποι, δεν θα είχαν καμία αξία, αν δεν υπήρχε αυτό το δύσκολο και επώδυνο ταξίδι, χωρίς αυτό θα ήταν απλά ένα ταξίδι αναψυχής και τίποτα παραπάνω.
Το ταξίδι τους έκανε προσκυνητές και αυτό τους δυνάμωνε την πίστη, ο προορισμός από μόνος του, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα στατικό ανθρώπινο δημιούργημα που γεμίζει ενέργεια από το ίδιο το ταξίδι.
Και η φύση του προσκυνητή είναι ταπεινή, όχι δουλική, αλλά ταπεινή γιατί ξέρει ότι εκείνη την ώρα υπηρετεί κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο οπότε ξέρει πολύ καλά ότι το κάλεσμα που νιώθει έχει μεγαλύτερη αξία και δύναμη, από τον προσωπικό του εγωισμό.
Ο σωστός προσκυνητής είναι πολεμιστής, φιλόσοφος, ταξιδευτής, δεν είναι δούλος κανενός γιατί τον ορίζει μόνο ο σκοπός του, είναι όμως ταπεινός γιατί ξέρει ένα και μόνο πράγμα, ότι το πραγματικό ταξίδι του δεν θα έχει τέλος, όπως δεν είχε και ποτέ αρχή.

Γιάννης Ζωγραφάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.