Πικροδάφνη: Ωραιοτάτη, θανατηφόρα, πολύτιμη - (Άνα Ζουμάνη)


Οι επιστήμονες την φωνάζουν Νήριο, σ' εμάς όμως είναι γνωστή ως πικροδάφνη, ή ροδοδάφνη.
Ευδοκιμεί στη Μεσόγειο έχει πανέμορφα άνθη, είναι τοξική και χρήσιμη ταυτόχρονα.Η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδης, όλα τα σημεία του φυτού είναι τοξικά, ακόμα και το νερό του βάζου στο οποίο τοποθετούνται δηλητηριάζεται. Για την τοξική της δράση υπεύθυνη είναι η νηριίνη, ή ολεανδρίνη, μια καρσιοτονωτική γλυκοσίδη όμοια της δακτυλίτιδας.
Το δηλητήτιο βρίσκεται στα φύλλα και συχνά έχουν γίνει αναφορές για δηλητηριάσεις, ακόμα και για θανάτους από λήψη πικροδάφνης. Και σε μικρή ποσότητα ακόμα μπορεί να είναι θανατηφόρα εφόσον προκαλεί αναπνευστική παράλυση η καρδιακά επεισόδια. Και οι αναθυμιάσει κατά το κόψιμο της πικροδάφνης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως καυσόξυλο.


Ο Διοσκορίδης αναφέρει ότι τα φύλλα και τα άνθη της ροδοδάφνης «συν οίνω πινόμενα» είναι το αντίδοτο για το δάγκωμα επικίνδυνων εντόμων και ερπετών. Οι Μεσοποτάμιοι την χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό και θεραπευτικό φάρμακο, οι Βαβυλόνιοι για τον "κρασοπονοκέφαλο"/
Και ο Πλίνις ο πρεσβύτερο έγραψε για την ομορφιά της πικροδάφνης, για τις δηληριώδεις και θεραπευτικές της ιδιότητες.
Οι Άραβες την χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία εναντίον του καρκίνου.
Σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες γα την αντιμετώπηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών με πικροδάφνη, αυτό όμως δεν με εκπλήσσει καθόλου, οι φαρμακοβιομηχανία έχει το λέγειν.


Η ροδοδάφνη χρειάζεται το δηλητήριό της για να προστατευτεί από τις επιθέσεις ζώων και εντόμων. Το δηλητήριο είναι η ασπίδα της. Ως εκ τούτου μπορούμε να πούμε σίγουρα πως μπορεί να δράσει ως απωθητικό ενάντια στα έντομα, τα τρωκτικά και τα ερπετά, Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εφραζαν τις τρύπες των ποντικιών και των αρουραίων με φύλλα πικροδάφνης. Τα ζώα προσπαθώντας να βγούνε από τη φωλιά τους, έτρωγαν τα φύλλα και πέθαιναν.
Οι πικροδάφνες στον κήπο μειωνουν κατά πολύ την εμφάνιση εντόμων, η μυρωδιά τους τα διώχνει.
Φυτέψτε πικροδάφνες. Το δέντρο της μπορεί να φτάσει τα πέντε μέτρα και η ομορφιά του είναι αναμφισβήτητη. Αντέχει τη ζέστη και πολλαπλασιάζεται πανεύκολα με μοσχεύματα. Ο μοναδικός εχθρός της είναι η μελίγκρα.


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.