Ερντογάν: Δεν με ενδιαφέρουν οι Ευρωπαίοι και δεν τους ακούω

Είναι πια ολοφάνερο πως ο πονηρός Σουλτάνος για να βγαίνει ευθαρσώς και να μιλάει τόσο απαξιωτικά για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους, στην οποία μέχρι πρότινος, επιθυμούσε διακαώς να ενταχθεί, έχει ήδη εξασφαλίσει τις συμμαχίες άλλων μεγάλων δυνάμεων.
Αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεται τα "φίδια" που κουβαλάει στον κόρφο του.
Αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεται πως αν δεν λύσει το Κουρδικό και τόσα ακόμη ζητήματα που εγείρουν αξιώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, τότε η Τουρκία θα ζει αιώνια κάτω απ' την Δαμόκλειο σπάθι, του εμφύλιου σπαραγμού, της διαίρεσης, και τελικά του αφανισμού της...
Αναρωτιέμαι αν είναι τόσο ανιστόρητος που δεν έχει κατανοήσει πως μεθοδεύσεις όπως αυτές που χρησιμοποιεί τώρα, δηλαδή χιλιάδες συλλήψεις, απομακρύνσεις, και άλλα τέτοια δημοκρατικά φαινόμενα, θα γίνουν μπούμεραγκ και θα γυρίσουν με μαθηματική ακρίβεια στο κεφάλι του και θα τον αφανίσουν...
Τόση πίστη έχει πια στους οπαδούς του? Ξεχνά πως πριν λίγα χρόνια (2-3) οι ίδιοι άνθρωποι ξεχύθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και ζητούσαν το κεφάλι του?
Αυτά κάνουν οι ψευδαισθήσεις των  εξωευρωπαικών συμμαχιών και των στηρίξεων που υποτίθεται έχει εξασφαλίσει.
Αυτό κάνει η αλλοτροίωση, και η παράνοια του συνδρόμου της απόλυτης εξουσίας.
14 χρόνια στο θρόνο και δεν κατάλαβε ακόμη τίποτα... ας ψάξει λίγο την σύγχρονη ιστορία για να δει που κατέληξαν αργά ή γρήγορα τα επικίνδυνα ανθρωπάρια αυτού του τύπου.
Ας διδαχθεί πως ο επόμενος σταθμός μετά από μια τέτοια μακροχρόνια (και μέσα από τέτοιες μεθοδεύσεις), παραμονή στην εξουσία, θα είναι ή ένα σκοτεινό κελί ή ένας σκοτεινός και υγρός τάφος, που δυστυχώς είναι μοιραίο πριν ανοιχτεί, να έχει ανοίξει πριν χιλιάδες άλλους τάφους ανυποψίαστων ανθρώπων - εργαλείων στα βρώμικα χέρια του.

Γιώργος Χρηστάκης

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ:

Συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κι ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση.

Το προσκλητήριο για συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό). Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ, ισλαμοσυντηρητικό) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε αυτό το κάλεσμα.

Ο Ερντογάν απέρριψε ξερά τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την ΕΕ για τις εκκαθαρίσεις που άρχισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου από ένα μέρος του στρατού.

"Δεν τους ακούω"

Αυτά που λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι "δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω", δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η αντεπίθεση κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί: η Τουρκία, όπου κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, αύξησε σε 30 ημέρες τη μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης και διέλυσε περισσότερα από 2.000 ιδρύματα και θεσμούς, μεταξύ των οποίων, η προεδρική φρουρά.

Λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Ερντογάν, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι "φυλακίζει το μέλλον" της Τουρκίας.

Ο πρώτος αντίκτυπος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αναφέρεται επίσημα: αύξηση έως 30 ημέρες της προσωρινής κράτησης από τέσσερις που ήταν, ισόβια διαγραφή των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν... και το βράδυ του Σαββάτου, ένας αξιωματούχος ανακοίνωσε τη σύλληψη του Χαΐλς Χαντσί, ο οποίος χαρακτηρίζεται το "δεξί χέρι" του Γκιουλέν.

Έκλεισαν 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα...

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε τη βούλησή του να ξεριζώσει αυτόν τον "ιό", τον "καρκίνο" που θα μπορούσε να γίνει "μεταστατικός" στους κόλπους των ιδρυμάτων και των θεσμών.

Βέβαια, η δικαιοσύνη ανακοίνωσε την αποφυλάκιση 1.200 στρατιωτικών, μια πρωτοφανής απόφαση απελευθέρωσης μετά την έναρξη των μαζικών εκκαθαρίσεων που άρχισαν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που στοίχισε τη ζωή 270 ανθρώπων, μεταξύ τους 24 στασιαστές, 179 πολίτες, 62 αστυνομικοί και πέντε στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Ερντογάν.

Αλλά το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε στην τηλεόραση τη διάλυση της προεδρικής φρουράς που "δεν έχει λόγο να υπάρχει". Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

Το κίνημα του Γκιουλέν "πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος"

"Ελάτε εδώ! Ελάτε να δείτε πόσο σοβαρό είναι!", δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ σε αυτούς που ίσως νόμιζαν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος "ήταν απλά ένα παιχνίδι Πόκεμον". Ο Γκιουλέν είναι "πιο επικίνδυνος από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν" και το κίνημά του "πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε.

Ο υπουργός τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, η οποία σταμάτησε τη ροή των μεταναστών προς την ΕΕ, συνεχίσει να εφαρμόζεται "απρόσκοπτα" και ζήτησε να δοθεί "νέα ώθηση" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ενόψει της διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ, που αναμένεται μαζική, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κατέβηκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους κραυγάζοντας το μίσος τους για τον Γκιουλέν, του οποίου ο ανιψιός, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, και ο στενός συνεργάτης Χαΐλς Χαντσί συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν. Σε ένα τεταμένο κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι το θέμα μιας ενδεχόμενης έκδοσης του Γκιουλέν θα εξεταστεί σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αποδείξεις που στηρίζουν αυτό το αίτημα έκδοσης θα σταλούν μέσα σε "δέκα ημέρες".

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουλουσί Ακάρ, που παρέμεινε πιστός και κρατείτο όμηρος των στρατιωτικών που έκαναν το πραξικόπημα, είχε προταθεί από τους πραξικοπηματίες να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γκιουλέν.
Πηγή
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.