ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΧΘΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΚΟΥΣΤο σπίτι μου, στη Νότια Κρήτη, απέχει λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Εν τούτοις, πριν από αρκετά χρόνια τη νύχτα με νανούριζαν οι κουκουβάγιες. Τα τελευταία χρόνια δεν ακούω πια κουκουβάγιες. Στον κάμπο του χωριού μου όπου καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή, έβλεπα πολλές φορές φίδια. Μόλις πέρυσι το καλοκαίρι είδα ένα φίδι κοντά στο χωράφι μου. Για δεκαετίες δεν είχα δει πουθενά. Σταμάτησα για να το προστατεύω, μην το σκοτώσουν, μέχρι που χάθηκε πίσω από χόρτα μακριά από το δρόμο. Κάποτε πετούσαν πολλά γεράκια. Τα τελευταία χρόνια δε βλέπω πια. Βλέπω, μάλλον ακούω το θόρυβο των ποντικών που κατέκλυσαν τον κάμπο. Είναι τόσο πολλοί οι ποντικοί, ώστε μέχρι το τέλος του Αυγούστου στις ροδιές δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ρόδι. Είναι το αγαπημένο φαγητό των ποντικών. Ή κατάσταση είναι δραματική. Οι γεωργοί δαπανούν μεγάλα ποσά για δολώματα που σκοτώνουν τους ποντικούς. Ολα τα θερμοκήπια, τα χωράφια είναι γεμάτα γάτες. Πως φτάσαμε όμως ως εδώ? Θα επισημάνω τα σοβαρά λάθη που έγιναν.


Όταν ήμουν μικρός ουδείς δηλητηρίαζε ποντικούς. Τα φίδια, οι κουκουβάγιες, τα γεράκια, οι νυφίτσες, οι ζουριδες ( κουνάβια), οι αρκαλοι (ασβοί) έκαναν τη δουλειά των. Την αρχή της δεκαετίας του 1970 απαγορεύτηκαν τα κοτέτσια, οι στάβλοι μέσα στο χωριό δεδομένου ότι είναι τουριστικό. Οι κότες, τα κουνέλια.....τα οικόσιτα ζώα έμεναν στον κάμπο και εγένοντο εύκολη λεία ιδιαίτερα από τις ζουρίδες που αφθονούν στην περιοχή. Από συζητήσεις με χωριανούς αντεληφθην ότι υπάρχει άγνοια, για το λόγο αυτό σήμερα τα φίδια έγιναν σπάνιο είδος. ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΦΙΔΙΑ. Οι κάτοικοι πρέπει να τα ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΥΝ.

Μετά τη δεκαετία του 1970 τα ζώα που τρώνε ποντικούς άρχισαν να λιγοστεύουν, τελευταία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, διότι, εκτός από την άγνοια των ανθρώπων που σκοτώνουν τα χρήσιμα αυτά ζώα, δημιουργήθηκε ο εξής φαύλος κύκλος:


Όταν αυξήθηκαν οι ποντικοί εξ αιτίας της μείωσης των χρήσιμων ζώων, οι αγρότες τους δηλητηρίαζαν με τα " ποντικοφάρμακα", δηλαδή δηλητήρια που έριχναν σε τυρί, ποντικομεζέδες...κ.λπ. Από τα πιο δραστικά δηλητήρια ήσαν το λανένιτ, το παραθειο, το αρσενικό κ.α. Είναι βέβαιο ότι τα προαναφερθέντα χρήσιμα ζώα αφανίστηκαν τρώγοντας ποντικούς ζωντανούς ή πεθαμένους που είχαν δηλητηριαστεί. Έτσι φθάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα . Τα τελευταία χρόνια τα δηλητήρια αυτά απαγορεύτηκαν αφού οι επιστήμονες διεπιστωσαν ότι τα χρήσιμα ζώα αφανίστηκαν, οι ποντικοί πολλαπλασιάστηκαν ανεξέλεγκτα. Σήμερα τα " ποντικοφάρμακα" δεν εμπεριέχουν δηλητήριο αλλά γύψο. Προκύπτουν 2 πλεονεκτήματα. Το πιο συνηθισμένο ποντικοφάρμακο είναι το κόκκινο σιτάρι. Ο γύψος δε βλάπτει τα πουλιά. Τουναντίον στις κοιλιες των ποντικών φουσκώνει, γίνεται πέτρα. Οι ποντικοί καθυστερούν να πεθάνουν και δεν αντιλαμβάνονται ποιό προϊόν προκαλεί θάνατο. Με τον τρόπο αυτό το " σταρακι" σκοτώνει για πολλά χρόνια τους ποντικούς, ενώ όταν πέθαιναν με δηλητήρια, τα πανέξυπνα αυτά θηλαστικά δεν έτρωγαν δεύτερη φορά τα δηλητήρια που είχαν σκοτώσει το σινάφι τους.

Δεν είμαι αγρότης αλλά μου αρέσει να ασχολούμαι με αγροτικές εργασίες. Δεν έρριξα ποτέ ποντικοφάρμακο. Έχω αρκετά σταφύλια ώστε να μην αγοράζω αφού τα δικά μου ωριμάσουν. Τα τελευταία χρόνια οι ποντικοί ΔΕ ΜΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΟΥΤΕ ΡΟΓΑ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙ. Μπορείτε κι εσείς να προστατεύετε την παραγωγή σας με ελάχιστα χρήματα, δε θα χρειαστείτε πάνω από 10 ευρώ κι αν ακόμη έχετε μεγάλο χωράφι. Εγώ έκανα τα εξής. Αγόρασα από το τζάμπο μερικά ψεύτικα φίδια αξίας 1,50 ευρώ το ένα. Έκοψα κομμάτια του μισού μέτρου από χρωματιστό σχοινί. Το σκοινί καίω στη μια άκρη για να στενέψει και να μοιάζει με ουρά του φιδιού. Την άλλη άκρη διπλώνω και δενω, ώστε να μοιάζει με κεφάλι φιδιού. Τα ψεύτικα αυτά φίδια μπερδεύω στις κληματαριές. Τα καλοκαίρια που έχω στο χωράφι αυτά τα " φίδια" οι ποντικοί γίνονται "καπνός" Ούτε θόρυβο από το περπάτημα τους άκουσα ποτέ.


Δημήτρης Γρυσμπολάκης


Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.