Ο πειρασμός - Του Αντώνη Καφετζόπουλου


Ο συνονόματος μου, ο άγιος, έζησε πολλά χρόνια σε κάτι ερημιές. Έτρωγε ότι έβρισκε, προσευχόταν και κήρυττε αυτο που πίστευε σωστό.
Απ´ότι έχω καταλάβει το βασικό για το οποίο "άγιασε" ήταν οι φαντασιακές περιπέτειες του με κάτι ονειρώξεις, βασικά σεξουαλικού περιεχομένου.
Δηλαδή, έβλεπε ο δυστυχής στο ύπνο του μια κουκλάρα, γυμνή και ερωτικά διαθέσιμη (για να το περιγράψω κομψά).
Η ερμηνεία που έδωσε σ´αυτό το φυσικότατο, αναμενόμενο και πιθανά απολαυστικό φαινόμενο, ήταν ανάλογη με την προσωπική του ιδεολογία: είναι ο Διάβολος που παίρνει τη μορφή Γυναίκας, για τον κάνει να ξεχάσει το καθήκον του απέναντι στο Θεό και να τον μετατρέψει σε οπαδό του. Άρα κι άλλη προσευχή, νηστεία και αυτομαστίγωμα.
Δυστυχώς. Ενάδερ ουάν μπάιτς δε νταστ.

Εγώ αντίθετα, ανήμερα της γιορτής μου, που την οφείλω στον διαταραγμένο ερημίτη-άγιο, περιμένω πως και πως να εμφανιστεί στο όνειρο μου η Ωραία, Γυμνή και Διαθέσιμη. Θα ενδώσω στη λαγνεία μετά χαράς, θα ξυπνήσω το πρωί και θα πιω καφέ με τσιγάρο.


(Για όποιον θέλει λίγο παραπάνω, οι Τέχνες βρήκαν μεγάλο ενδιαφέρον στην ιστορία αυτού του ερημίτη απ τη Συρία. Ο Φλωμπέρ τερματίζει τη ψυχεδέλεια στον "Πειρασμό του Αγ. Αντωνίου", αιώνες πριν την εφεύρεση του LSD, must read αριστουργηματάκι. Ο Φελλίνι στο "Βοκάκιο 70" βάζει την Ανίτα Εκμπεργκ-γίγαντα να κυνηγάει στους δρόμους της Ρώμης με προτεταμένες τις τεράστιες βυζάρες της έναν φουκαρά θρησκόληπτο για τον υποχρεώσει σε θηλασμό, χεχε! Αλλά και δεκάδες ζωγράφοι, ασχολήθηκαν, από τον Ιερώνυμο Μπος μέχρι το Σαλβαδόρ Νταλί. Ουφ πολλά λέω πάλι... η ζωγραφιά ειναι του Cezanne)

Αντώνης Καφετζόπουλος

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.