Η Κρήτη αναδύθηκε από την θάλασσα. Κάποτε ήταν βυθός


Η Γη διηγείται την ιστορία της.
Από όλα τα έμβια όντα που έζησαν κατά καιρούς στη Γη, πολλά σκεπάστηκαν από λάσπες, χώματα. Με την πάροδο των αιώνων ζώα, φυτά απολιθώθηκαν.
Προσδιορίζοντας με επιστημονικές μεθοδολογίες την ηλικία κάθε πετρώματος, κάθε απολιθώματος ζώου ή φυτού, γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς έζησαν στη Γη πολλαπλάσια από τα είδη που ζουν σήμερα, τα οποία (είδη) μοιάζουν ή ήσαν τελείως διαφορετικά από αυτά που ζουν σήμερα.
Το έδαφος, το υπέδαφος συνίσταται από πετρώματα. Όταν σχηματίστηκε ή Γη από υπολείμματα αστρικής σκόνης, ήτο διάπυρη.
Σήμερα διάπυρη είναι η λάβα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά ότι όλα τα πετρώματα της Γης ήσαν κατ αρχάς ηφαιστειογενή.
Όμως στο μακρινό παρελθόν ή Γη έπαψε να είναι διάπυρη, αφού ο φλοιός άλλαξε εξ αιτίας του νερού. Διατυπώθηκαν πολλές θεωρίες που αιτιολογούν πώς βρέθηκε το νερό στη Γη.
Η θεωρία που στέκει περισσότερο επιστημονικά είναι η πτώση κομήτη στη Γη, δεδομένου ότι οι κομήτες αποτελούνται κυρίως από πάγο. Το νερό του κομήτη μετετράπη σε ωκεανούς, βροχή, ποτάμια κ.λπ.
Εν πάσει περιπτώσει, οποιαδήποτε θεωρία κι αν ευσταθεί, το νερό ήτο, είναι ο σπουδαιότερος διαμορφωτής του εδάφους, της μορφής ολόκληρης της Γης.

Σήμερα τα πετρώματα που προέκυψαν από στερεοποιημένη λάβα αποκαλούνται ηφαιστειογενή. Ηφαιστειογενή είναι τα πετρώματα της Σαντορ ίνης, της Χαβάης, κ.λπ. Τα πετρώματα της Κρήτης είναι ιζηματογενή που μετατράπηκαν σε μεταμορφωσιγενή για τους λόγους που θα εκθέσω. Οι φωτογραφίες που βλέπετε ελήφθησαν στην Κρήτη. Φαίνεται το υπέδαφος, αφού πρώτα έσκαψε ή μπουλντόζα. Σε οιοδήποτε σημείο της Κρήτης παρατηρήσετε το υπέδαφος, τις ίδιες εικόνες θα δείτε.

Προσέξτε τα εξής χαρακτηριστικά :
1. Κάθε στρώση (ίζημα) συνίσταται από όμοια, αλλά και ισομεγέθη υλικά. (Σημείωση: Για τα ιζήματα θα αναφερθώ διεξοδικά).
2. Τα πετρώματα αρχίζουν από χαμηλά, διακόπτονται από τα ρυάκια που σχηματίστηκαν με τη διάβρωση του εδάφους και συνεχίζονται μέχρι τις κορυφές των βουνών.
3. Τα στρώματα αυτά του εδάφους κάποιες φορές έχουν τέτοια κλίση που προσεγγίζουν την κατακόρυφο. Στην κορυφή του μικρού λόφου που βλέπετε στη φωτογραφία ή κατεύθυνση του ιζήματος προσεγγίζει την κατακόρυφο.

ΙΖΗΜΑΤΑ :
Λέγονται τα κατακάθια των υλικών που αιωρούνται στον καφέ, στις λίμνες, στις θάλασσες... Με τα θαλάσσια ρεύματα άμμος, χαλίκια, πέτρες... αιωρούνται, μεταφέρονται, κατακάθονται στο βυθό και σχηματίζουν ΙΖΗΜΑΤΑ.
Τα ιζήματα αυτά καταπλακώνονται από άλλα, άλλα..... Με την πάροδο εκατομμυρίων ετών στα ιζήματα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη ασκούνται τεράστιες πιέσεις και μετατρέπονται σε βράχια.
Τα ιζήματα είναι κατ αρχήν ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. Με την πάροδο των αιώνων, εκατομμυρίων ετών οι τεκτονικές πλάκες ασκούν τεράστιες πιέσεις.
Η Κρήτη βρίσκεται στην ευρασιατική τεκτονική πλάκα.
Η αφρικανική πλάκα ασκεί τεράστιες πιέσεις στην ευρασιατική πλάκα. Κάποιες φορές ή ενέργεια εκτονώνεται, ή αφρικανική πλάκα μπαίνει κάτω από την ευρασιατική που ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ, και σχηματίζονται τα βουνά.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι σεισμοί.
Όλα τα ιζήματα που βλέπετε στις φωτογραφίες ήσαν κατ αρχήν (στο βυθό της θάλασσας) οριζόντια. Με τις πιέσεις των τεκτονικών πλακών δεν είναι πια οριζόντια.
Για το λόγο αυτό τα πετρώματα της Κρήτης είναι μεταμορφωσιγενή.
Σημειωτέον ότι οι κορυφές των Αλπεων, των Ιμαλαιων ήσαν κάποτε βυθός θάλασσας και ακόμη βρίσκουν κοχύλια!

Δημήτρης Γρυσμπολάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.