Τι φέρνουν οι αλλαγές ισορροπιών στη Μέση Ανατολή


Να αφήσουμε λοιπόν λίγο στην άκρη τις φαντασιώσεις καθώς φτάσαμε στο σημείο να μοιράζονται σε κείμενο διεθνιστικά καθήκοντα ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους αριστερούς εφόσον η συγκυρία τους...ευνοεί.
Η συγκυρία λοιπόν είναι εδώ και έχει συγκεκριμένες παραμέτρους.
Η Τουρκία επιχειρεί μετά το πραξικόπημα να χτίσει καινούριο προφίλ, αυτό της χώρας συμμάχου για όποιον ενδιαφέρεται και όχι της χώρας εντολοδόχου των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και οποιουδήποτε άλλου. Αν το γεγονός αυτό είναι να προκαλέσει κρυφοχαρούλες στους αντιμπεριαλιστές, καλό θα ήταν να περιμένουν λίγο.
Οι συνέπειες του πραξικοπήματος είναι φανερό ότι ήταν δρομολογημένες από τον Ερντογάν πριν από την εκδήλωση του και βρήκαν απλά την αφορμή.
Από το Σάββατο η βάση του Ιντσιρλίκ έπαψε να είναι φιλόξενη για την αεροπορία των ΗΠΑ, γεγονός που πέρα από την πολιτική του σημασία, στην πράξη σημαίνει ότι οι Κούρδοι και οι στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ, επιχειρούν ουσιαστικά χωρίς αεροπορική κάλυψη εναντίον των δυνάμεων του ISIS.
Ταυτόχρονα η Τουρκία παίζει το χαρτί Πούτιν με γρήγορα βήματα προσέγγισης.
Ήδη ανακοινώθηκε ότι κρατούνται οι πιλότοι που είχαν καταρρίψει το ρωσικό βομβαρδιστικό, με την αιτιολογία της συμμετοχής στο πραξικόπημα.
Αυτονομημένη Τουρκία και για πόσο είναι το ένα ζήτημα, απογείωση του τουρκικού εθνικισμού με βάση τις παραπάνω εξελίξεις είναι το δεύτερο ζήτημα με τις όποιες συνέπειες για την τουρκική κοινωνία και το κουρδικό.
Και επειδή ο εθνικισμός είναι συνήθως κολλητική αρρώστια, όποια τύχη και γεωγραφικά όρια κι αν έχει στο μέλλον το κράτος μαριονέτα του Ιράν, η Συρία,το σίγουρο είναι ότι έχει απολέσει οριστικά τον σημαντικό ρόλο της στις όποιες εξελίξεις.
Επομένως πρώτη φορά στην Μέση Ανατολή, θα υπάρχουν τρείς ισχυρές στρατιωτικά περιφερειακές δυνάμεις (Ισραήλ, Τουρκία και Ιράν) που καμμία δεν θα έχει σημείο αναφοράς την αραβική καταγωγή.
Ιδανικές συνθήκες δηλαδή για να εμφανισθεί ένας ισχυρός αραβικός εθνικισμός, ξεκινώντας από τα υβρίδια κρατών εθνοθρησκευτικής προνεωτερικής υπόστασης που καθορίζουν πλέον την φυσιογνωμία της περιοχής.

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Χρηστάκης
Σκέψεις : Γιώργου Μαυρίδη
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.