Η Ευρώπη σε κρίση και τα τύμπανα ηχούν πολύ άσχημα

 

Όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί, τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας όπως και η κρίση των τραπεζών στην Ιταλία μετά το Brexit θα θέσουν εκτός ατζέντας το πρόβλημα της Ελλάδας στο δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την δεύτερη αξιολόγηση της χώρας μας που θα κριθεί από το αν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα.
Δυστυχώς το ΔΝΤ έχει ήδη αφήσει να φανεί η πρόθεση του για μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, ο οποίος για το ΔΝΤ θεωρείτε υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες της Ευροζώνης.
Να είστε σίγουροι πως η κατρακύλα δεν θα σταματήσει εκεί, αν δεν φτάσουν οι μισθοί στην Ελλάδα τους μισθούς των σκλάβων της Νότιας Αφρικής, δεν θα είναι ικανοποιημένοι από τις αποδώσεις μας.
Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα γίνουν αυτές οι λεγόμενες επενδύσεις στην χώρα μας, οι Έλληνες θα δουλεύουν για τους ξένους για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή θα συμφέρουν.
Την ίδια ώρα οργή έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος φαίνεται να δήλωσε ότι

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας»,

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι διπλωματικές δυνάμεις και από τις δύο χώρες και κάπως έσβησε η φωτιά, όμως ο Τσάρος της Ευρωπαϊκής οικονομίας, για μια ακόμα φορά, έδειξε τα δόντια του και μάλιστα με τρόπο απειλητικό που δείχνει τις προθέσεις του Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ. οι οποίες δεν είναι καθόλου φιλοευρωπαϊκές.
Πάντως το επεισόδιο αποδραματοποιήθηκε και έτσι η Γερμανία δεν θύμωσε...

Σε κλίμα ομόνοιας θέλουν να δείξουν ότι είναι οι Ευρωπαίοι σε θέματα ασφαλείας ειδικά από υβριδικές απειλές μετά το Brexit για να δείξουν το αδιαίρετο και αδιάσπαστο της Ευρώπης.
Βέβαια η δήλωση από κοινού που έκαναν οι Ευρωπαίοι για το θέμα, δείχνει το τελείως αντίθετο και μάλλον προσπαθούν να καλύψουν τις ρωγμές τους.
Ειδικά μετά την κατοχή των Ρώσων στην Κριμαία φαίνεται να υπάρχει ένα έντονο κλίμα ανησυχίας και για αυτό ανακοινώθηκε η αποστολή μερικών χιλιάδων στρατιωτών στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.
Ο Μπάρακ Ομπάμα με την σειρά του δηλώνοντας την υποστήριξη του, θα στείλει και αυτός χίλιους Αμερικανούς στρατιώτες.
Τα Αμερικανικά στρατεύματα θα είναι ένα από τα τέσσερα μάχιμα πολυεθνικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν προς Ανατολάς κάτι που μάλλον αστειότητα θυμίζει και αναβίωση ψυχροπολεμικών τακτικών άλλων εποχών
Οντως και η Βρετανία θα στείλει 500 στρατιώτες οι οποίοι θα ενταχθούν σε τάγμα στην Εσθονία ενώ ο Καναδάς και η Γερμανία, θα ενισχύσουν με δυνάμεις τους δύο τάγματα στην Λιθουανία και την Λετονία, δείχνοντας πιο πολύ συμβολικά το ότι η Ε.Ε. έχει συμμάχους και δεν θα δεχθεί καμία απειλή από την Ανατολή, είναι αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια αλλά κανείς δεν λέει το όνομα του.
Την ίδια ώρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας μας και αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, γι' αυτό και ο βιώσιμος διάλογος είναι ουσιαστικός».
Επίσης ότι η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί από κανέναν απειλές και αν γίνει αυτό θα απαντήσει ενωμένη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην σύνοδο κορυφής για το θέμα εκτός των άλλων δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία με την τελευταία να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης.»
 Η Γερμανία τείνει να καταλάβει όλη την Ευρώπη οικονομικά, η Ρωσία προσπαθεί να γίνει αυτοκρατορία την ώρα που οι ΗΠΑ κοιτάνε σκεφτικές την κατάσταση, ενώ υπάρχει μια Βρετανία η οποία ίσως ακολουθεί το ρητό,  «του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ» και όλα αυτά σε μια Ευρώπη η οποία μέρα με την ημέρα εξαθλιώνεται.
Η οικονομική ανέχεια, τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα, η γιγάντωση δυνάμεων από την Ανατολή και ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από όλους τους λαούς πριν την καταιγίδα «Πούτιν» , θυμίζει έντονα την εποχή του μεσοπολέμου, μία εποχή που η ιστορία έδειξε ένα οικονομικό κραχ, έναν επεκτατικό Χίτλερ, την άνοδο της ακροδεξιάς σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, και μια μακρά περίοδο ειρήνης η οποία έφερε έναν μεγάλο πόλεμο.
Σήμερα από μακριά ακούγονται βροντές και αυτή την φορά, δεν είναι μεμονωμένες όπως στην Σερβία ή στο Ιράκ αλλά συμπαγείς.
Αν αυτές οι βροντές φέρουν καταιγίδα, τότε αυτή η καταιγίδα θα σημάνει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Γιάννης Ζωγραφάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.