Η ήττα των νικητών
- Στην διάρκεια του δημοψηφίσματος είπα, (θέλω πίσω την χώρα μου). Αυτό που λέω τώρα είναι, θέλω πίσω την ζωή μου και αρχίζω τώρα.-
Με αυτά τα λίγα λόγια ο επικεφαλής της μάχης για το Brexit Νάιτζελ Φάρατζ και αρχηγός του UKIP έδωσε την παραίτηση του μετά την απρόσμενη οπως όλοι φωνάζουν νίκη του στο δημοψήφισμα για το Brexit.
Ο Φάρατζ ωστόσο διατήρησε την θέση του Ευρωβουλευτή παρά το ότι δεν αγαπάει την Ευρώπη, προφανώς όμως αγαπάει τον μισθό που του δίνει.
Την ίδια γραμμή επέλεξε και ο άλλος νικητής ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ο οποίος παρά το ότι ήταν το φαβορί για την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον τελικά αποσύρθηκε.
Τώρα που τα πράγματα δείχνουν και στην περίπτωση της Βρετανίας ότι έχει αρχίσει ήδη η πολιτική τσόντα, ένα πορνό μεγατόνων εξαθλίωσης, θυμάμαι την ανάλογη παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη αμέσως μετά την νίκη του όχι στο Ελληνικό δημοψήφισμα, μάλιστα την ώρα που λίγο πριν είχε δηλώσει τα ακριβώς αντίθετα.
Είναι ιστορικά η πρώτη φορά που νικητές σε μια δημοκρατική αναμέτρηση, φεύγουν κυριολεκτικά με την ουρά στα σκέλια δείχνοντας ότι άλλα λένε, άλλα πιστεύουν και στο τέλος άλλα κάνουν.
Δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι υπερήφανος που οι πρώτοι διδάξαντες την προδοσία αυτή ήταν Έλληνες και εννοώ την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι οποίοι όχι μόνο ανέτρεψαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει αλλά το έκαναν με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, τέτοιο που κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς έγινε.
Κάτι παρόμοιο φαίνεται να παίζει τελικά και στην Μεγάλη Βρετανία, η οποία δείχνει να είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων αυτή την στιγμή και πολύ πιο μικρή από μεγάλη.
Το να μας αντιγράφει μια μεγάλη Βρετανία δεν είναι μικρό πράγμα.
Αναρωτιέμαι τελικά, πού στην Ευρώπη ή στον κόσμο γενικά, υπάρχει αυτή την στιγμή πολιτικός με ηθικό παράστημα και κάποιο μέγεθος.
Μάλλον πουθενά.
Η υπόθεση του Brexit πάει για φιάσκο, για κωλοτούμπα μεγατόνων.
Οι λαοί φαίνεται πως δεν θέλουν άλλο αυτή την Ευρώπη, της λιτότητας, τον υψηλών αποδόσεων και της σταθερότητας Γερμανικού τύπου, όμως αυτό δεν γίνεται σεβαστό από κανέναν.
Απομένει τώρα να πάει σε δημοψήφισμα και η Γαλλία όπως και άλλες χώρες που έχουν δηλώσει την δυσαρέσκεια τους και να προδώσουν  και αυτές τους λαούς τους.
Τότε θα είναι σίγουρο ή μάλλον σχεδόν σίγουρο, πως τα δημοψηφίσματα στον νεοφιλελευθερισμό έχουν ένα και μόνο σκοπό, να αποκαρδιώσουν τους πολίτες και να τους πείσουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως εξουσία στην υποτιθέμενη Γερμανική δημοκρατία, ότι είναι απολύτως ελεγχόμενοι και δεν έχουν καμία ελπίδα διαφυγής.
Αν αποτύχει το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία όπως απέτυχε στην Ελλάδα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ποιο μαύρη δικτατορία που έχει γνωρίσει ποτέ ο δυτικός κόσμος.
Μια ενδιαφέρουσα είδηση είναι και η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο οποίος πρότεινε η Ευρωπαϊκή επιτροπή, να εξελιχθεί σε μια πραγματική κυβέρνηση που θα απαντά στην απόφαση των Βρετανών για Brexit.
Ο Σούλτς σε άρθρο του στην "Frankfurter Allgemeine Zeitung" έχει το όραμα αυτή η Ευρωπαϊκή κυβέρνηση να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καθώς και στον έλεγχο ενός δεύτερου σώματος το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο διάφανη η πολιτική λογοδοσία μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση και θα περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών.
Η απάντηση του Τσάρου της Ευρωπαϊκής ένωσης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ότι δεν είναι καιρός για οράματα για την Ευρωπαϊκή ένωση.
Αν γίνει πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση, τότε κανένα κράτος δεν θα έχει έλεγχο στο έδαφος του, και αυτό φυσικά δεν αρέσει στην Γερμανία, εάν δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Από την άλλη και η άρνηση των Γερμανών μονομερώς, δείχνει ποιος είναι το αφεντικό.
Από όπου και αν το πιάσεις, αυτή την στιγμή ζούμε σε μια μεγάλη δικτατορία η οποία σε λίγο καιρό θα είναι αδιαμφισβήτητη και κανείς δεν θα τολμάει να μιλάει εναντίον της.
Ειδικά από την στιγμή που αυτοί που υποτίθεται τολμούν και μιλούν και κερδίζουν τον κόσμο, φεύγουν την επόμενη μέρα, με την ουρά στα σκέλια.
Το τέλος του Ευρωσκεπτικισμού, είναι η ηττημένη νίκη του.

Γιάννης Ζωγραφάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.