ΧΑΡΟΥΠΙΑ Ή ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΑ: ΤΑ ΑΝΟΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΗΡΞΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.


" Και επεθύμει γεμίσαι την κοιλίαν αυτού από των κερατίων ών ήσθιον οι χοίροι και ουδείς εδίδου αυτώ." Τα χαρούπια είναι γνωστά σε όλους από την παραβολή του άσωτου υιού. Όσο σκορπούσε τα χρήματα, πλήθος από "φίλους" τον συντροφευαν. Όταν τελείωσαν τα χρήματά του, όλοι τον παράτησαν.
Έγινε χοιροβοσκός. Όταν δεν τον έβλεπαν, προσπαθούσε να κλέψει κάποιο χαρούπι (ξυλοκέρατο) από τα γουρούνια, για να γεμίσει την κοιλιά του. Είναι γνωστό ότι ή μονάδα μέτρησης των πολύτιμων λίθων, του χρυσού είναι το καράτι. Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι ή λέξη καράτι προέκυψε από το κουκούτσι του χαρουπιου, του οποίου ή ονομασία είναι "κεράτιον"?
Ο σπόρος του χαρουπιου μοιάζει με φακή, αλλά είναι μεγαλύτερος.
Επειδή όλα τα "κεράτια", δηλαδή οι σπόροι του χαρουπιου έχουν μηδενική ή ελάχιστη διαφορά σε βάρος, για το λόγο αυτό καθιερώθηκε σαν μονάδα μέτρησης το κεράτιον (καράτι).
Όταν ήμουν μικρός, ή Κρήτη ήτο κατάφυτη από χαρουπιές. Κάθε Αύγουστο, συγκεκριμένο χρόνο που προσδιόριζαν οι αρχές, γινόταν ή συγκομιδή των χαρουπιων. Οι αγρότες έριχναν τα χαρούπια με " ντεμπλιά", δηλαδή με μακρά ξύλα ή με καλάμια.
Τα έβαζαν σε σακιά, στη συνέχεια τα αγόραζαν οι έμποροι.
Πλήρωναν 10-20 λεπτά (της δραχμής) το κιλό. Ίσως ή τιμή σας φαίνεται μικρή. Όμως τα κρητικά χαρούπια ουδεμία σχέση έχουν με τα μικροσκοπικά, καχεκτικά χαρούπια που βρίσκονται στα πάρκα της Αθήνας, όπου οι χαρουπιές είναι μικρές, διακοσμητικές.
Οι χαρουπιές της Κρήτης (όσες έμειναν) φτάνουν τα 18-20 μέτρα ύψος, ή κάθε μια παράγει έως 400 κιλά χαρούπια. Μαζεύονται (-ονταν) εύκολα , αφού είναι καρποί μεγάλοι με αρκετό βάρος.

Εύκολα μπορεί κάποιος να προσδιορίσει το εισόδημα των αγροτών που είχαν μερικές δεκάδες δέντρα. Τόσο καλό ήτο το εισόδημα από τα χαρούπια, ώστε μετά τη συγκομιδή ακολουθούσε το "ραντολόϊ". Άνθρωποι που δεν είχαν χαρουπιές, μάζευαν τα χαρούπια που διέλαθαν της προσοχής των παραγωγών, τα πωλούσαν στους εμπόρους και εξασφάλιζαν κάποιο εισόδημα. Το "ραντολόϊ" δεν εθεωρείτο κλοπή, γινόταν με το φως της ημέρας. Από τα χαρούπια παράγονται πλήθος από προϊόντα. Ο καρπός που μοιάζει με μεγάλο φασόλι εμπεριέχει σταφυλοζαχαρο σε ποσοστό 40-50%. Από την ψίχα, αλλά και από το κεράτιον παράγεται το χαρουπομελο. Από το μέλι αυτό παράγονται πλήθος αγνές, φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Πολλοί μεσογειακοί λαοί σώθηκαν σε περιόδους πολέμων, λιμών... τρώγοντας χαρούπια και τα παράγωγά των. Παράγωγα του χαρουπιου ήσαν φάρμακα για τον κοκκύτη, τη δυσεντερία των βρεφών. Έφτιαχναν είδος σοκολάτας, υποκατάστατο του καφέ, ποτά... πλήθος προϊόντων που δεν είμαι αρμόδιος να προσδιορίσω.

Τα χαρούπια επεξεργάζονται εργοστάσια και παράγονται ζωοτροφές. Είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνες. Αρκετές φορές διερωτηθηκα, για ποιό λόγο να σταματήσει ή παραγωγή χαρουπιων, για ποιό λόγο κόβονται οι χαρουπιές? Είναι δέντρα πανέμορφα. Το ξύλο είναι πολύτιμο, αφού γίνονται έπιπλα. Φυτρώνουν σε πετρώδη, ξερικά εδάφη που είναι αδύνατον να φυτρώσουν άλλα δέντρα. ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ από τη φωτιά. Δε φταίνε οι αγρότες που έκοψαν τις χαρουπιές. Συνείροντας εμπειρίες, δεδομένα που υπέπεσαν στην αντίληψη μου, είμαι βέβαιος ότι ή παραγωγή χαρουπιων σταμάτησε από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν τα φυράματα κ.α. ζωοτροφές, άγνωστο πόθεν προερχόμενες. Εάν δοκιμάσετε ένα χαρούπι έστω και ανεπεξέργαστο, μόνο τότε θα καταλάβετε πόσο εγκληματικό είναι να ταϊζουν τις κότες, τα θηλαστικά....με φυράματα, στη συνέχεια δε, δεν είμαστε σίγουροι αν τρώμε κοτόπουλο ή μπαγιάτικα ψάρια. Όταν γίνεται αναδάσωση φυτεύονται πεύκα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια, σύντομα θα (ξανά) καούν.
Τόσο μύωπες είναι οι υποτιθέμενοι οικολόγοι, δεν έχουν ακούσει πως
 το θαυμάσιο, πανύψηλο, πολύτιμο αυτό δέντρο που φυτρώνει παντού, ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΦΩΤΙΑ ?

Δημήτρης Γρυσμπολάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.