Ένα πραξικόπημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Ερντογάν
Στις 28 /6/2016 έγινε βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Πριν λίγες ημέρες ο Ερντογάν εξέφρασε την βαθιά λύπη του προς την Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τον Τούρκικο στρατό, ενώ παράλληλα εκπλήρωσε και το πάγιο αίτημα της Μόσχας για την δίωξη του Αλπαρσλάν Τσελίκ ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροσκάφους. 
Παράλληλα ο Ερντογάν υιοθετώντας το δόγμα της καλής γειτονίας με τις χώρες που συνορεύει έρχεται σε συμφωνία με το Τελ Αβίβ και τον Βενιαμίν Νετανιάχου και όλα αυτά λίγο πριν το πραξικόπημα.
Φαίνεται ότι η στήριξη που ζήτησε ο Ερτνογάν από τους ισχυρούς σύμμαχους του τον τελευταίο καιρό, ήταν μείζονος στρατηγικής συμμαχίας για την πολιτική του συνέχεια αλλά και την εδραίωση της παντοδυναμίας του.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας, ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει εξ αρχής.
Δεν ξέρω τι διαβεβαιώσεις είχαν οι στρατηγοί και από που, αλλά για να βάλουν το κεφάλι τους στην λαιμητόμο, σίγουρα ήταν σίγουροι για την επιτυχία τους.
Όμως και ο ποιο ηλίθιος στρατιωτικός, γνωρίζει εξ αρχής ότι για να έχει επιτυχία ένα πραξικόπημα θα πρέπει να έχει στήριξη από κάποιες δυνάμεις οι οποίες θέλουν και αυτές την αλλαγή στην εξουσία για δικά τους συμφέροντα και φυσικά την κάλυψη και την προστασία τους.
Όπως λοιπόν φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτές τις διαβεβαιώσεις τις είχαν οι στρατηγοί οι οποίοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση. 
Όμως η πραξικοπηματική τους κίνηση ήταν πουλημένη από την αρχή.
Ο Ερντογάν είχε πληροφορηθεί την κίνηση αυτή αρκετά έγκαιρα και για αυτό είχε αποχωρήσει από το παραθεριστικό κέντρο στο οποίο ήταν για διακοπές, πριν ο Τούρκικος στρατός το βομβαρδίσει.
Επίσης ενώ τις πρώτες ώρες πληροφορίες ήθελαν ο Ερντογάν να ζητάει άσυλο σε διάφορες χώρες του κόσμου, κάτι το οποίο πιθανός έχει να κάνει ή με παραπληροφόρηση, ή με στρατηγική κίνηση του ίδιου για να μην αποκαλύψει τις προθέσεις του, ο Ερντογάν τελικά πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου από το VIP του αεροδρομίου, άρχισε να συντονίζει τις ενέργειες του.
Ούτε μια στιγμή δεν φάνηκε να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. 
Ούτε μια στιγμή ο στρατός δεν φάνηκε να έχει τον έλεγχο της κατάστασης, παρά μόνο σποραδικά με κινήσεις οι οποίες ήταν το λιγότερο μάταιες αν όχι και ηλίθιες.
Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το μεγάλο του όπλο, τον Τούρκικο λαό και τον κάλεσε να βγει στους δρόμους.
Σίγουρα είναι λαοφιλής και αυτό γιατί επί τις διακυβέρνησης του το ΑΕΠ της Τουρκίας έχει εκτοξευθεί και οι μισθοί των Τούρκων έχουν ανέβει πάρα πολύ. 
Οι στρατηγοί φαίνεται δεν υπολόγισαν αυτή την παράμετρο, φαίνεται δεν υπολόγισαν και άλλες παραμέτρους όπως το ότι για να κάνεις πραξικόπημα θα πρέπει να έχεις όλο το στράτευμα μαζί σου και όχι μερικές μονάδες του γιατί αυτό μοιάζει με σύσταση συμμορίας και όχι με πραξικοπηματική ενέργεια.
Ιστορικά είναι η πρώτη φορά που όπως φαίνεται ένα κινητό τηλέφωνο σταμάτησε ένα πραξικόπημα και εννοώ με αυτό, το πρώτο τηλεφωνικό διάγγελμα του Ερντογάν ρπιν εμφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Το άλλο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι οι συλλήψεις των στρατιωτικών έγιναν από την αστυνομία η οποία καθώς φαίνεται δεν είχε να κάνει με οργανωμένο στρατό, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, αλλά με μερικούς γραφικούς του στρατεύματος οι οποίοι έπαιζαν με βαρελότα.
Ο Ερτνογάν υπερίσχυσε πανηγυρικά απέναντι στο βαθύ κράτος της Τουρκίας και αυτό το πραξικόπημα του έδωσε την δυνατότητα να καθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με τους στρατηγούς και να θάψει οριστικά και αμετάκλητα όλους τους αντίθετους με την πολιτική του βαθιά στο χώμα και μεταφορικά και κυριολεκτικά. 
Το πραξικόπημα στην Τουρκία εκτός των άλλων, ήταν επίδειξη ισχύος του Ερντογάν ο οποίος ακόμα και καθαιρεμένος από την εξουσία είχε τα ηνία και έλεγχε την κατάσταση απόλυτα. 
Άκουσα από τα ΜΜΕ και από πολιτικούς ότι η αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ήταν μια νίκη της δημοκρατίας και του λαού.
Όμως σε ένα καθαρά μη δημοκρατικό καθεστώς όπως αυτό της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει νίκη της δημοκρατίας εφόσον το ένα απολυταρχικό καθεστώς νίκησε το άλλο και όσο για τον λαό, αυτός απ΄λα έδειξε την προτίμηση του σε ένα από τα δύο καθεστώτα αλλά και πάλι χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες.
Η παντοδυναμία του Ερντογάν αυτή την στιγμή, έχει αλλάξει το σκηνικό στην περιοχή.
Ενδεχομένως να υπάρξουν πολλαπλά προβλήματα στην Ελλάδα με την εισροή καινούριων μεταναστών, ενδεχομένως η καλή γειτονία με την Ρωσία και το Ισραήλ, δώσει φτερά στην Τουρκία για να ελέγξει καλύτερα το τοπίο στα ανατολικά και να γίνει η Τουρκία ένας ρυθμιστής ανατολικών θεμάτων σε μια περιοχή η οποία βράζει από παντού και ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι η μόνη Ισλαμική χώρα που έχει αρκετά δυτικά χαρακτηριστικά ενώ και το Ισραήλ και η Ρωσία δεν έχουν αυτό το θρησκευτικό προνόμιο.
Όμως αυτή η παντοδυναμία του Ερντογάν δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει και παντοδυναμία της Τουρκίας στην περιοχή.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι καινούριοι σύμμαχοι της Τουρκίας αυτή την στιγμή, είναι κάποιοι από τους παραδοσιακούς εχθρούς της και όπως πουλήθηκε το πραξικόπημα των στρατηγών, έτσι μπορεί να πουληθεί και η καινούρια κατάσταση που ονειρεύεται ο Τούρκος ηγέτης.
Δεν είναι καθόλου απίθανο, να δούμε ακόμα και τον διαμελισμό της Τουρκίας και τον έλεγχο της από άλλες δυνάμεις.
Όπως φαίνεται το πραξικόπημα, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Ερντογάν όμως τους λόγους που έχει ραφτεί αυτό το κοστούμι θα τους δούμε στην πορεία.
Όλα τα σενάρια αυτή την στιγμή είναι ανοικτά και δεδομένου του ότι η Ε.Ε. έχει στείλει στρατεύματα λίγο πριν το πραξικόπημα σε όλα τα ανατολικά της σύνορα, είναι σίγουρο ότι το χθεσινό πραξικόπημα είναι ίσως η αρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων η οποία θα φανεί ίσως αρκετά σύντομα που θα οδηγήσει.

Γιάννης Ζωγραφάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.