ΧΤΕΝΙΑ : ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΨΑΡΙΑ. Η ΚΑΤΑΡΑ ΠΗΡΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ: ΓΕΜΙΣΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΚΡΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ
Πρώτη φορά φέτος ψάρεψα με καθιτή ψάρια που ζουν σε αμμουδερό βυθό, σε βάθος από 10-15 μέτρα περίπου. Απογοητεύτηκα. Ουδέποτε έπιασα τόσα πολλά λαγοψαρα.
Τα μεγάλα κόβουν τα αγκίστρια, εκτός αν πιαστούν από τα χείλη.
Τα μικρά λαγοψαρα που βλέπετε στη φωτογραφία, όταν βγαίνουν είναι σαν μπάλες.
Η κοιλιά είναι φουσκωμένη.
Φωτογράφισα το ελάχιστο αυτό δείγμα με τα "μωρά" λαγοψαρα, αφού πρέπει να προβληματίσει τους "αρμόδιους" να πάρουν μέτρα, διότι με το ρυθμό που πολλαπλασιαζονται, γρήγορα κάθε άλλο θαλάσσιο όν θα εκλείψει. "
Αρμόδια" για τη θάλασσα στην Ε.Ε. ήτο (δε γνωρίζω αν είναι ακόμη) η κ. Δαμανάκη. Το χωριό της είναι βόρεια από το δικό μου. Δε γνωρίζω πόσα πράγματα γνωρίζει από ψάρια, είμαι όμως σίγουρος ότι με τα κιάλια ίσως με βλέπει όταν ψαρευω με τη βάρκα μου.

Τα κόκκινα ψάρια που βλέπετε στη φωτογραφία λέγονται χτένια.
Στην Πελοππονησο τα λένε φιλίππους, αλλού τα λένε παπαγάλους.
Δεν είδα ποτέ στην αγορά τα ψάρια αυτά, διότι γίνονται ανάρπαστα, συνήθως τα τρώνε μόνο όσοι τα πιάνουν.
Τρώγονται τηγανιτά. Πολλοί τα θεωρούν νοστιμότερα και από τα μπαρμπούνια. Τα λέπια δεν αφαιρούνται. Στο τηγάνι τα λέπια φουσκώνουν και μετατρέπονται σε δέρμα.
Το δέρμα - λέπια των ψαριών αυτών είναι (για μένα) ο πιο εκλεκτός μεζές. Το κρέας είναι κάτασπρο, δεν έχουν καθόλου κόκκαλα, εκτός από το ραχιαίο πτερύγιο.

Το γκρίζο ψάρι που βλέπετε είναι η 
δρακαινα. Χαρακτηριστικά είναι τα κέρατα που έχει στο κεφάλι, εκτός τα υπόλοιπα φ α ρ μ α κ ε ρ ά αγκάθια. Είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι, τρώγεται βραστό (κακαβιά). Ζει σε αμμουδερους βυθούς, πολλές φορές κρύβεται στην άμμο. Έχω δει μικρές δρακαινες και σε ρηχά νερά, ανοιχτά από πλάζ. Πρέπει όσοι ψαρεύουν να γνωρίζουν τις δρακαινες διότι, όποιος πιάσει με τα χέρια δρακαινα, όση μικρή κι αν είναι, σίγουρα θα καταλήξει στο νοσοκομείο με φριχτούς πόνους, ίσως πέσει ή πίεση πολύ χαμηλά, οι πόνοι θα κρατήσουν πολλές ημέρες. Όσοι πλένετε δρακαινες, πρέπει πρώτα να κόβετε κόκκαλα, ακίδες με ψαλίδι και να φοράτε χοντρά γάντια.
Όσοι ψαρεύουν σε αμμουδερους βυθούς πρέπει να κρατούν ένα μικρό ρόπαλο, να σκοτώνουν τις δρακαινες, στη συνέχεια να τις πιάνουν με μιτοτσιμπιδο, πριν αφαιρέσουν το αγκίστρι.
Και νεκρή αν είναι η δράκαινα ,το τσίμπημα είναι επώδυνο, μόνο βρασμένη είναι ακίνδυνη.
Εύχομαι καλό καλοκαίρι, καλές ψαριές στους ψαράδες.

Δημήτρης Γρυσμπολάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.