Η άνοδος του Ερντογάν θα είναι η πτώση της Τουρκίας;Ο Ερντογάν αυτή την στιγμή μετά την περίεργη ανατροπή του πραξικοπήματος εναντίον του, έχει γίνει χαλίφης της δημοκρατικής Τουρκίας.
Υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την δημοκρατία, όμως την υπερασπίζεται όπως θα το έκανε ο οποιοσδήποτε δικτάτορας σε μια χώρα.
Η δημοκρατία είναι ένα πολύ ευέλικτο πολίτευμα που εάν δεν είναι καλά θωρακισμένη, γίνεται απλά ο τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να διατηρήσει την εξουσία.
Θυμίζει αρκετά στα χαρακτηριστικά της την αγάπη, στης οποίας το όνομα, έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα.
Αυτή την στιγμή οι συλλήψεις στην Τουρκία έχουν αριθμό ρεκόρ. Εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί 10.000 άτομα και έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντα τους άλλα 60.000 άτομα.
Από ότι φαίνεται το πραγματικό πραξικόπημα δεν ήταν εναντίον του Ερντογάν, αλλά ο ίδιος αυτή την στιγμή κάνει πραξικόπημα εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων με μεθόδους που θυμίζουν έντονα το σοβιετικό καθεστώς ή ακόμα περισσότερο δικτατορίες τύπου Λατινικής Αμερικής.
Ο κάθε δικτάτορας την δημοκρατία υποτίθεται πως υπερασπίζεται και τα δίκαια του λαού του, ο οποίος λαός εάν διαφωνεί με την δημοκρατία που του σερβίρεται, γίνεται αυτομάτως εχθρός της και απομονώνεται, εξαφανίζεται κλπ.
Ο Ερντογάν στις προηγούμενες εκλογές είχε μαζί του το 50% του Τούρκικου λαού, το άλλο 50% άραγε θα το θεωρήσει εχθρό του λαού;
Φυσικά και θα το κάνει εφόσον δηλώσει την αντίρρηση του προς το νέο καθεστώς της Τουρκίας.
Το ατού που έχει ο Ερντογάν είναι ότι το υπόλοιπο 50% που δεν τον ψήφισε είναι διασπασμένο και μοιράζεται σε ακραίους, μετριοπαθείς και ανεκτικούς οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύονται από κόμματα που θα δράσουν ενοποιητικά απέναντι στην όποια βούληση της κυβέρνησης.
Αν υπολογιστεί και το Κουρδικό στοιχείο το οποίο δεν έχει ενιαία πολιτική ταυτότητα αλλά έχει όμως μια ξεκάθαρη διαφορετική εθνοτική ταυτότητα τότε μπορεί κανείς να καταλάβει τι ενδέχεται να γίνει εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να πάει σε τελικές λύσεις και σε απόλυτο ξεκαθάρισμα του τοπίου στην χώρα του.
Η απλοϊκή λογική της δημοκρατίας θέλει όταν ο λαός αποφασίζει στο σύνολο του κάτι αυτό να γίνεται και αυτή την στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει μαζί του, τουλάχιστον ένα πολύ ισχυρό 50% με το μέρος του το οποίο φυσικά και θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του.
Όμως για ποια δημοκρατία μιλάμε από την στιγμή που η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει με την σύμφωνη γνώμη του δικού της 50% την εξόντωση του υπόλοιπου 50% στο οποίο όπως προανέφερα υπάρχουν και εθνοτικές διαφορές.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα αν διαφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζει μια κυβέρνηση, δεν ανήκουν μόνο στους οπαδούς της και δυστυχώς τα φασιστικά καθεστώτα θυμούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν είναι μειοψηφία, ή όταν τα αναγνωρίζουν μόνο στα δικά τους παιδιά.
Ήδη η Τουρκία έχει σχεδόν απειλήσει τις ΗΠΑ για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος σύμφωνα με τον Ερντογάν είναι ο εγκέφαλος πίσω από το πραξικόπημα. Ήδη ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει πει ότι αν οι ΗΠΑ δεν τον εκδώσουν, θα έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.
Με αυτή την νοοτροπία και το ξεκαθάρισμα που θέλει να κάνει στην Τουρκία ο Ερντογάν, έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για την διάσπαση της γείτονος χώρας.
Εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας επιλέξει την καθαρότητα, τότε θα την έχει αλλά θα χάσει και εδάφη και ισχύ διότι ήδη η Τουρκία έχει ειδοποιηθεί ότι μπαίνει σε έναν τελείως λάθος δρόμο και από την Ευρώπη με ποιο ισχυρή φωνή αυτή της Γερμανίας και από τις ΗΠΑ.
Η παντοδυναμία του Ερντογάν στην Τουρκία, ίσως φέρει την διάσπαση της χώρας και την απόλυτη αδυναμία σε αυτή.
Εδώ τώρα προστίθεται και ένας άλλος παρονομαστής στην υπόθεση ο οποίος πολύ φοβάμαι ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν καταλύτης στις εξελίξεις και αυτός είναι η Ελλάδα.
Ήδη υπάρχει μια σχετική εμπλοκή με την υπόθεση των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα.
Το μονομελές πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε την δίμηνη φυλάκιση των 8 με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα.
Για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση για τους επτά και για την εκτέλεση της παράνομης πτήσης στον πιλότο, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους αθώους. με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, στρατιωτικά εναέρια μέσα δεν χρειάζεται να υποβάλουν σχέδιο πτήσης και το ελικόπτερο ήταν στρατιωτικό.
Μεγάλο ενδιαφέρον στην απόφαση έχει και το γεγονός ότι στους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής.
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει χειριστεί σωστά το συγκεκριμένο θέμα παρά τις πιέσεις από την Τουρκία.
Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού σε συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε της στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ζήτησε να γίνει γρήγορα η απομείωση του Ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο ενώ απέφυγε να πάρει θέση για το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.
Φυσικά επίκεινται και οι εκλογές στις ΗΠΑ και η Αμερικάνικη κυβέρνηση είναι φυσικό να στοχεύει και στις ψήφους των Ελλήνων που υπάρχουν στις ΗΠΑ όμως εκτός αυτού το γεγονός της στήριξης στην χώρα μας από τις ΗΠΑ δεν θεωρώ ότι είναι ασύνδετο με την κρίση στην Τουρκία αλλά και την κρίση που υπάρχει στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν σίγουρα θα βρει πάρα πολλούς Τούρκους σύμφωνους, ιδιαίτερα όσους σκέφτονται και αναπολούν ακόμα την Οθωμανική αυτοκρατορία και την υψηλή πύλη της.
Όμως αν αυτού του τύπου η ιδεολογία μπει σε πορεία πραγματοποίησης όπως ίσως έχει εγγυήσεις από κάπου η Τούρκικη κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει, αυτό θα οδηγήσει την Τουρκία στην διάσπαση της αλλά και στην παραχώρηση εδαφών της σε ξένη τουλάχιστον εποπτεία.
Εάν υποτεθεί ότι για κάποιο λόγο κλείσει τα στενά του Μαρμαρά και σταματήσει το εμπόριο μεταξύ μεσόγειου και μαύρης θάλασσας τότε πιθανώς και η Κωνσταντινούπολη να έρθει υπό κάποια περίεργη συμφωνία σε άλλα χέρια.
Η Ελλάδα σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ως ένας καταλύτης σε τέτοιες εξελίξεις εφόσον γίνουν και το θέμα αλλά και ο κίνδυνος είναι να μην υπάρξουν θερμά επεισόδια.
Ήδη η Τουρκία βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης γιατί ακόμα πιστεύεται ότι υπάρχουν θύλακες πραξικοπηματιών στο έδαφος της. Αν η κατάσταση γίνει πιο θερμή, τότε η αρχή ενός τέτοιου σεναρίου ίσως θα είναι εμφύλιες διαμάχες μέσα στην Τουρκία.
Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν, μέρα με την ημέρα και ίσως σε μερικά χρόνια ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής, να είναι τελείως διαφορετικός.

Γιάννης Ζωγραφάκης

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.