Ασπερούλα η εύοσμη: Από αναψυκτικό ως γιατρικό



Ασπερούλα η εύοσμη, ή Galium odoratum ή Asperula odorata


Η ασπερούλα ευδοκιμεί σε όλες τις δασώδεις περιοχές της Ευρώπης.
Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, λεία, με μικρά αγκάθια στις άκρες. Χαρακτηριστικά είναι τα λευκά της άνθη που είναι πολύ αρωματικά. Ποώδης και πολυετής, η ασπερούλα μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά.
Περίοδος άνθισης και συλλογής από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.Το φυτό χρησιμοποιείται ολόκληρο. Το άρωμά του ωφείλεται στην κουμαρίνη.




Η ασπερούλα ως αναψυκτικό








Από τον 15ο αιώνα οι Γερμανοί παρασκευάζουν το λεγόμενο «κρασί του Μάη», ή «κρασί το Ρήνου» στο οποίο μουλιάζουν ασπερούλα μέσα σε ημίγλυκο κρασί. Το κρασί αυτό τονώνει τον οργανισμό και βοηθά στη χώνεψη. 








 Ασπερούλα γλυκό






Στο παρελθόν η ασπερούλα στην αποξηραμένη της μορφή χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο.
Επίσης την έστρωναν ως χαλί στο πάτωμα και ευωδίαζε ο τόπος. Συχνά οι άνθρωποι γέμιζαν τα στρώματά τους με αυτό και αρωμάτιζαν τα κρεβατοσκεπάσματά τους.
Η μυρωδιά της ασπερούλας είναι γλυκιά και δροσερή.







Ασπερούλα ζελέ  με σος βανίλιας




Η ασπερούλα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι σπασμολυτική, διουρητική και αντιφλεγμονώδης. Επίσης αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμιση των κιρσών και της αϋπνίας.
Δεν συνιστάται η χρήση της κατά την εγκυμοσύνη και σε όσους παίρνουν φάρμακα για το κυκλοφορικό.



Κύριες δραστικές ουσίες της ασπερούλας είναι: 
Ιριδοειδή, κουμαρίνες, τανίνες, ανθρακινόνες και φλαβονοειδή.



Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε ΕΔΩ



Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)



εφημεροπτερα
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.