Η μπαλαρίνα με την δική της, αληθινή λίμνη των κύκνωνΑνήκει στις μεγαλύτερες μπαλαρίνες της ιστορίας του μπαλέτου, η πρώτη που θα περιόδευε σε όλον τον κόσμο με την αποστολή να φέρει το μπαλέτο σε μέρη της γης που δεν είχαν ακούσει καν το όνομά του.
Ιδιαιτέρως γνωστή για την ερμηνεία της στο The Dying Swan, η Άννα Πάβλοβα, ενέπνευσε ολόκληρες γενιές νέων χορευτών με το μεράκι και το πάθος της.
Η μικροσκοπική Άννα, της οποίας τα πορτρέτα στόλιζαν τα λεοφωρεία των πόλεων και αγαλματίδια που πωλούνταν σε κάθε γωνιά, ήταν σχετικά μοναχικός άνθρωπος και προτιμούσε την παρέα ενός κύκνου που τον έλεγαν "Τζακ"

Στο απόγειο της καριέρας της, η Άννα Πάβλοβα -γεννημένη στη Ρωσία- μετακόμισε στο Λονδίνο όπου αγόρασε το πανέμορφο σπίτι Ivy House, στο Hampstead Heath, το 1912.
Το σπίτι είχε έναν τεράστιο κήπο και μία τεχνητή λίμνη όπου κολυμπούσαν χιονόλευκοι κύκνοι, αρχικά για να τους μελετήσει, για να φέρει ρεαλισμό στον πιο διάσημο ρόλο της, τον «θάνατο του κύκνου».


Και τον έφερε...

Η Άννα είχε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με έναν από τους κύκνους της, τον Τζακ, με τον οποίο φωτογραφήθηκε συχνά από τον τύπο. Ήταν δηλαδή δεμένη με ένα πουλί που δεν είναι φημισμένο για την φιλική του διάθεση προς τους ανθρώπους.
Όμως από την άλλη, ούτε ή Άννα ήταν....

Την Άννα την χαρακτήριζε τρομερή ανταγνωνιστικότητα. Μια μέρα, μετά από μια παράσταση, την ώρα που έπεφτε η αυλαία, χαστούκισε τον παρτενέρ της, Michael Mordkin, γιατί είχε την εντύπωση πως αποκόμισε περισσότερο χειροκρότημα.

Διαβόητη επίσης η αντιπαλότητά της με την μπαλαρίνα Ταμάρα Καρσαβίνα, την οποία δημοσια αποκαλούσε "δυσλειτουργική ντουλάπα". Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης η Ταμάρα τραυματίστηκε στον ώμο και έπεσε. Η Πάβλοβα, λένε, την μείωσε μέχρι δακρύων. 

Η μπαλαρίνα Άννα, ήταν ένα εύθραυστο κορίτσι το οποίο αρχικά απορρίφθηκε επανειλημένα από την Ρωσική Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου. Ακόμα κι όταν τελικά έγινε δεκτή, οι συμφοιτητές της την περιγελούσαν για τους μικρούς της αστραγάλους και τις "αδύναμες" πατούσες της.
Αργότερα, λοιπόν, όταν έγινε η "μεγαλύτερη μπαλαρίνα όλων των εποχών", εκδικήθηκε μοιράζοντας σφαλιάρες.
Η ιδέα να παρατήσει την σκηνή και να είναι αναγκασμένη να ζει μια "φυσιολογική" ζωή με τους ανθρώπους που ποτέ δεν αγάπησε, την ώθησε στο θάνατο, όταν αρνήθηκε να υποστεί μια εγχείρηση στον πνεύμονα, που θα της έσωνε τη ζωή, αλλά θα της στερούσε την ικανότητα να χορεύει. 
Ήταν 50

Σύμφωνα με το μύθο, τα τελευταία της λόγια ήταν: «Ετοιμάστε μου το κοστούμι του κύκνου».


Η Άννα μιλάει με τους κύκνους της

Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)εφημεροπτερα
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.