Χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο γινόταν και πριν από 6000 χρόνιαΑυτό που μοιάζει με αμερικάνικο κουλούρι, στην πραγματικότητα είναι ένα κρανίο με ίχνη χειρουργικής επέμβασης. Χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού, συνεπώς είναι 6000 ετών περίπου.

Τα κρανία τα ανακάλυψε μια γερμανορωσική ομάδα έρευνας στη νότια Ρωσία.

Οι ανθρωπολόγοι βρήκαν συνολικά 13 κρανία με ίχνη χειρουργικής επέμβασης από την Εποχή του Χαλκού, όπως φανερώνει το Γερμανινό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου.

Παρά τον υψηλό κίνδυνο, οι περισσότεροι από τους ασθενείς επιβίωσαν την εγχείρηση, πιστεύουν οι ερευνητές. Η θέση του ανοίγματος του κρανίου και το οτι λείπουν ίχνη βίας και τραυμάτων παραπέμπουν σε κάποιο τελετουργικό υπόβαθρο του εγχειρήματος.

Χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο καταγράφτηκαν και πριν από 10.000 χρόνια, όμως είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να προσδιοριστούν οι αιτίες της εγχείρησης μετά από τόσον καιρό.

Τα 13 κρανία που βρέθηκαν στη Ρωσία, εξετάστηκαν μικροσκοπκά, επίσης ακτινογραφήθηκαν και τους έγινε αξονική τομογραφία. Έτσι διαπιστώθηκε πως τα ανοίγματα έγιναν με δύο τεχνικές. Εϊτε έγιναν με απόξεση με αιχμηρό αντικείμενο, είτε με ακριβή κοπή ενός κυκλικού κομματιού.

Χειρουργήθηκαν άντρες και γυναίκες μεταξύ 10 και 60 ετών. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς επέζησαν την επέμβαση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό δείχνει πως υπήρχαν ειδικευμένοι άνθρωποι που επέλεγαν το συγκεκριμένο σημείο του κρανίου σκόπιμα.Η έρευνα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «American Journal of Physical Anthropology»
Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)

Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.