Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στη Γερμανία! Ακόμα ένα ανοικτό μέτωπο για τους γείτονες;


- Οργή της Άγκυρας μετά την απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς
- Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο
- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε χαρακτηρίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία ως δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων
- "Ιστορικό λάθος" χαρακτήρισε την απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης - Η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, είπε


Μόνο λίγη ώρα μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής να εγκρίνει την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις, η Τουρκία αντέδρασε και μάλιστα κηρύσσοντας "διπλωματικό πόλεμο" στο Βερολίνο. Επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ, το Russia Today μεταδίδει ότι η Άγκυρα έδωσε εντολή στον πρέσβη της στο Βερολίνο Huseyin Avni Karslioglu να εγκαταλείψει τη Γερμανία!

Το ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους πέρασε σχεδόν ομόφωνα από την γερμανική Βουλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας βουλευτής καταψήφισε και άλλος ένας ήταν απών. Το συγκεκριμένο ψήφισμα είχε την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν ο οποίος ήταν εξοργισμένος.

Οργή από την Τουρκία

"Ιστορικό λάθος" και "άκυρο και κενό περιεχομένου" χαρακτήρισε την απόφαση της γερμανικής Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς. "Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κουρτουλμούς, προσθέτοντας πως "για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου".

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου "δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων" που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.Πηγή:  newsit.gr  
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.