΄Ερχεται το τέλος της μέλισσας


 Κάπως έτσι είμαστε δεμένοι με τη μέλισσαΦοβούνται οι μελισσοκόμοι για την κατάσταση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. .
"Η φύση έπαψε να δίνει το μέλι απλόχερα. Τα παλιά χρόνια γινόταν τρύγοι που οι σημερινοί μελισσοκόμοι δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους", λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι.
Η παραγωγή του μελιού έχει μειωθεί δραματικά, οι ανθοφορίες είναι πλέον καχεκτικές και χρόνο με το χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν.

Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι φιλικές με τα  μελίσσια, και αυτόν τον "εχθρό" δεν μπορεί κανείς να τον νικήσει.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι καταστρεπικοί παράγοντες, π.χ οι αγρότες που ραντίζουν ασύστολα και δολοφονούν τις μέλισσες. Έπειτα οι πυρκαγιές, οι παράνομες υλοτομίες και γενικά ό,τι σχετίζεται με τους ανθρώπους,  καταστρέφει αργά και σταθερά τον φυσικό μας πλούτο.

Φταίει   η αλλαγή του κλίματος, λενε οι μελισσοκόμοι, η άνοδος της θερμοκρασίας, και πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες που καταστρέφουν το περιβάλλον με πολλούς τρόπους.
Κάποιοι μελισσοκόμοι μάλιστα πιστεύουν πως η φύση εκδικείται εμάς, τιμωρώντας τις μέλισσες, πράγμα που φυσικά εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω, αφού δεν χρειαζόμαστε τη φύση για να τιμωρηθούμε... τα καταφέρνουμε και μόνοι μας.

Η ζωή της μέλισσας -ειδικά της μέλισσας- είναι πολύ στενά δεμένη με την δική μας... ουσιαστικά είναι η καλύτερή μας φίλη, ακόμα μπροστά και από τον σκύλο.. όμως απλά πολλοί δεν το γνωρίζουμε.
 Οι μέλισσες γονιμοποιούν τα άνθη, χωρίς τις μέλισσες δεν μπορούν να καρποφορήσουν.
Μέλισσα και άνθος είναι εραστές, από εκείνους που δεν μπορούν ο ένας χωρίς τον άλλο. Πεθαίνει ο ένας, πεθαίνει και ο άλλος.  Μια σχέση ζωής από την οποία εξαρτάται και η δική μας ύπαρξή. Αν σπάσει ένας κρίκος της αλυσίδας αυτής, οι συνέπειες θα είναι η αποκάλυψη...

Κάποιοι ίσως να σκεφτούν πως "η φύση πάντα βρίσκει το δρόμο της" και σ΄αυτό θα συμφωνήσω. Όμως τον δρόμο της η φύση τον πάει πάντα μόνη της... και όσοι θέλουν "πίσω της ελθείν". 

Όπως είπε και ο Άιστάιν, "αν χαθούν οι μέλισσες, θα χαθεί και η ανθρωπότητα".

Θα πρέπει να φτιάξουμε βιότοπους για τις μέλισσες, τελικά.
Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)εφημεροπτερα
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.