Προκλητική απάντηση Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι όταν αρχίζουν να μιλούν για σεβασμό απέναντι σε θρησκείες και λατρείες εκείνοι οι οποίοι, τις έχουν καταπατήσει σε κάθε τους βήμα στην ιστορία και συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα, μιλάμε για έναν σχεδιασμένο παραλογισμό που φυσικά αποσκοπεί σε άλλους στόχους. Μετά τις αντιδράσεις μας, έστω αυτές τις ήπιες, και ίσως την παγκόσμια κατακραυγή, πλην της Γερμανίας που το παίζει ακόμη μια φορά Πόντιος Πιλάτος, και της Αμερικής που πιθανά θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική, τι έχουμε να περιμένουμε ; Χμμ μήπως αύξηση της έντασης, στο Αιγαίο, με κορύφωση κάποιο "θερμό" καλοκαιρινό επεισόδιο, που θα εξελιχθεί ίσως σε "κάτι άλλο", το οποίο θα επιφέρει αλλαγές, στον γεωφυσικό χάρτη, προς όφελος, των ΓερμανοΑμερικάνων, που θέλουν τον πλήρη έλεγχο, αλλά και την πλήρη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής, χρησιμοποιώντας τους Τούρκους, χαιδεύοντάς τους τις κατακτητικές τους προσδοκίες, ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα, αλλάζοντας έτσι τις ισορροπίες στην περιοχή, εξυπηρετώντας δικά τους οφέλη.

Γιώργος Χρηστάκης«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σχετικά με τη ζωντανή εκπομπή που μεταδίδει η τουρκική κρατική τηλεόραση από την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, από την Αγία Σοφία, όπου διαβάζεται και το Κοράνι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται:

«Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές, σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα.

Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.


Ελληνική απάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ελληνική έκδοση του CNN, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει διάβημα στην Τουρκία αλλά και να αποσταλεί  σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και στην Unesco.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εστιάζει στο γεγονός ότι στη Θράκη λειτουργούν απρόσκοπτα 300 μουσουλμανικά τεμένη.


Γερμανία

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της Καγκελαρίας σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και με το εάν θα μπορούσε να αποτελεί αντίδραση της Άγκυρας στην έγκριση του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ή στην σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα απελευθέρωσης της βίζας.

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση που υπεβλήθη πριν από λίγο στην τακτική ενημέρωση των συντακτών, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε άγνοια, ενώ όταν επισημάνθηκε ότι κάποιοι Τούρκοι πολιτικοί έκαναν λόγο για «αντίδραση στο ψήφισμα της Bundestag», περιορίστηκε να δηλώσει «μπορεί, αλλά, όπως ανέφερα, δεν γνωρίζω το γεγονός».

Πηγή


Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.