Για την Ιωάννα και όλους τους από το «ένστικτο της αυτοσυντήρησης» απελευθερωμένους - (Άνα Ζουμάνη)Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό, τίποτα πιο συγκλονιστικό,  τίποτα πιο μυστηριώδες από εκείνα τα του κόσμου σπάνια παραδείγματα, τα οποία περιέργως, χωρίς δικό τους «εγώ», είναι η ψυχή του ανθρώπου επί της γης.

Κοίτα.. Κάποιος γεννιέται, πηγαίνει τον εύκολο δρόμο του, με γνώμονα το αδιάλειπτο ένστικτο της αυτοσυντήρησής του, που ακούραστα τον φυλάει κάτω από τα προστατευτικά του φτερά.
Όμως ξαφνικά εμφανίζεται κάποιος στη ζωή, μόνος και απροστάτευτος, χωρίς την ανάγκη της αυτοσυντήρησης, αρχής εξ αρχής εκτεθειμένος στις τραγωδίες της Ύπαρξης.
Διότι -μάλλον θλιβερά έκπληκτος και ο ίδιος- διαπιστώνει πως δεν είναι ένα αυτοσυντηρούμενο όν, αλλά απελευθερωμένος από το βάρος του εγώ του, ήρθε στον κόσμο ως η ίδια, η με σάρκα και οστά ψυχή της ανθρωπότητας.
Ό,τι σκέφτεται, είναι η σκέψη των εκατομμυρίων, που δεν τους επιτρέπεται ακόμα να σκεφτούν... ό,τι νιώθει, είναι το αίσθημα των εκατομμυρίων, που δεν τους επιτρέπεται ακόμα να νιώσουν... ότι λέει, είναι η γλώσσα των εκατομμυρίων, που δεν τους επιτρέπεται ακόμα να μιλήσουν... ό,τι κάνει, είναι η πράξη των εκατομμυρίων, που δεν τους επιτρέπεται ακόμα να πράξουν.

Ο ίδιος γεννήθηκε χωρίς το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, όπως η μητέρα που αμέσως ρίχνεται στον κίνδυνο για το παιδί της, ελεύθερη από την προστατευτική, παραλητική αυτοσυντήρηση.
Ετσι υπάρχουν άνθρωποι, που πρέπει να κάνουν το ίδιο για το δικό τους αγαπημένο παιδί, την ανθρωπότητα (;).
Όλες τις γλυκές τρυφερότητες, όλες τις ευγενείς ανιδιοτέλειες, όλες τις καλές προθέσεις τις έχουν γι' αυτό το αγαπημένο παιδί, θέλουν νύχτες να μένουν άγρυπνοι, να φροντίζουν, να κλαίνε στο κρεβάτι του αγαπημένου τους αρρώστου.

Έτσι σηκώθηκε η Ιωάννα και λύτρωσε το λαό της από τους δυνάστες... μόνη και απροστάτευτη.

Ας θυμόμαστε πότε πότε και εμείς, ευλαβικά, αυτό το μικρό ευαίσθητο παιδί, την ανθρωπότητα. Εμείς με το ακούραστο, βίαιο, άχρηστο ένστικτο της αυτοσυντήρησής μας.Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.