«ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ» ρωσοτουρκικής φιλίας...!

Στροφή 180 μοιρών της Τουρκίας προς τη Ρωσία φαίνεται ότι πυροδότησαν οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο), ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων και "επιθέσεων" φιλίας εκατέροθεν, για την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτός από την άρση των διοικητικών κυρώσεων στον τομέα του τουρισμού διέταξε επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία εξομάλυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Στον αντίποδα  ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας Ramazan Gian δήλωσε ότι μια νίκη εναντίον της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή είναι αδύνατον χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας.

Αυτοί που είναι πολύ δυσαρεστημένοι είναι οι Αμερικανοί καθώς βλέπουν την Gazprom να αναλαμβάνει την εμετάλευση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Βικτώρια Νούλαντ
«Είμαστε πολύ έκπληκτοι από τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Βλέπουμε την απολογία του Τούρκου Προέδρου  ως μια εντελώς ακατάλληλη κίνηση και θα ήθελα να ακούσω τη θέση του ιδίου  προσωπικά. Ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν μας απογοητεύει. Ελπίζουμε ότι η απολογία της Τουρκίας  προς τη Ρωσία  κατά τη διάρκεια της «πτώσης» του  ρωσικού μαχητικού θα αναθεωρηθεί.  Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αλλάξουν  τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν  την Τουρκία να παραμείνει πιστή  στις δημοκρατικές αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε στη Συρία. Σε οποιαδήποτε άλλη  θέση εμείς και οι εταίροι  μας στο ΝΑΤΟ, θα τη θεωρήσουμε ως  απαράδεκτη», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτώρια Νούλαντ.

Δυσαρεστημένη  με τις εξελίξεις φαίνεται πως είναι και η ΕΕ αφού δια στόματος του Ν.Τουσκ πάγωσε το καθεστώς χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες.

Ντόναλντ Τουσκ


«Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Η σημερινή κατάσταση είναι τέτοια που είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε την απόφαση αυτή μέχρις ότου έρθουν  καλύτερες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα "τρέχει" το θέμα προσωπικής συνάντησης του Β.Πούτιν και του Ρ.Τ.Ερντογάν και σύμφωνα με τουρκικές πηγές πιθανότερη ημερομηνία είναι αυτή της 4-5 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της η Ρωσία τονίζει πως η ημέρα και το μέρος της συνάντησης θα οριστικοποιηθούν μέσω διπλωματικών "καναλιών".
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.