Ελληνικό, δεν πωλείται, χαρίζεται ή αλλιώς το μεγαλείο του νεοφιλελευθερισμούΣε μια άλλη εποχή, λίγα χρόνια πίσω, αυτό θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που θα μπορούσε από μόνο του να στείλει μια κυβέρνηση σε ειδικά δικαστήρια, στην φυλακή ή απλά στο σπίτι της.
Σήμερα όμως σύμφωνα με τις προσταγές του νεοφιλελευθερισμού, είναι μια νόμιμη διαδικασία  και θεωρείται επένδυση.
Μιλάμε για την πώληση ή μάλλον καλύτερα για το χάρισμα του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση και πιο συγκεκριμένα στην Lamda Development.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, η Lamda Development έχει αγοράσει την έκταση του Ελληνικού για αξιοποίηση με το ποσό των 915 εκατ.€  ενώ η αρχική τιμή εκτίμησης του Ελληνικού ήταν 20 δις €. Δηλαδή ο επενδυτής παίρνει αυτή την έκταση  για 92 € το τετραγωνικό μέτρο, όσο δηλαδή θα έπαιρνες ένα χωράφι στο χωριό σου, ίσως και φθηνότερα.
Οι Δήμαρχοι Γλυφάδας Αλίμου και Ελληνικού, απειλούν ότι θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να σταματήσουν αυτό το φιάσκο, εφόσον πριν την υπογραφή της συμφωνίας περίμεναν να ενημερωθούν αλλά ενημέρωση δεν έγινε από κανέναν.
Φυσικά ακόμα και να κινητοποιηθούν, ακόμα και να σταματήσουν την πώληση σε κάποια φάση μετά από χρόνια, κερδισμένος θα είναι ο όμιλος Λάτση, εφόσον η συμφωνία με το δημόσιο προβλέπει την αποζημίωση του επενδυτή μέχρι και το 100% της επένδυσης, εάν προκύψει δικαστική διαμάχη.
Επίσης ο επενδυτής θα αποζημιωθεί και στις περιπτώσεις που στην περιοχή βρεθούν αρχαία, εντοπιστεί μόλυνση του εδάφους ή προκύψει δασικός χαρακτηρισμός.
Προσέξτε τώρα, το ακίνητο δεν είναι καθαρό γιατί δεν έχει κανέναν χαρακτηρισμό από δασάρχη και καμία γνωμοδότηση από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ενώ υπάρχουν μέσα σε αυτό ανασκαφικές ενδείξεις αρχαιοτήτων σε τρία σημεία του και η μόνη γνωστή οριοθετημένη περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι στον Άγιο Κοσμά.
Ακόμα μέρος της έκτασης το διεκδικεί και η εκκλησία η οποία προτίθεται να προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια.
Και τώρα έρχονται τα καλύτερα.
Υπάρχει η δέσμευση του δημοσίου να καλύψει το κόστος της μετεγκατάστασης των φορέων του από την περιοχή του Ελληνικού σε άλλη περιοχή και η χρονική ρήτρα του ενός έτους για να γίνει αυτό αλλιώς θα ενεργοποιηθούν ρήτρες υπέρ του επενδυτή για αποζημειώσεις.
Το κόστος της μετεγκατάστασης υπολογίζεται από 64,9 εκ € έως και 120 εκ. €  και εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ η οποία από μόνη της θα κοστίσει 35 εκ. € με επιπλέον λειτουργικά ετήσια έξοδα περί τα 4 εκ. €
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ είναι ανέφικτο να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η μετεγκατάσταση οπότε και σε αυτή την περίπτωση ο επενδυτής θα αποζημιωθεί.
Όπως είπαμε οι αποζημειώσεις του δημοσίου μπορούν να φτάσουν και στο 100% της επένδυσης και αυτό έχει σημασία.
Συνεχίζοντας αυτή την εμετική παράθεση γεγονότων που μόνο ναυτία μπορεί να φέρει σε έναν σκεπτόμενο άνθρωπο, πάμε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΤΑΙΠΕΔ επεκτείνονται οι προθεσμίες του δημοσίου για να προχωρήσουν σε έκδοση διοικητικών πράξεων από 90 σε 200 ημέρες πχ για την χωροθέτηση του καζίνο στην περιοχή του Ελληνικού.
Αν δεν συμβεί αυτό στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προβλέπεται ενεργοποίηση των νομικών δικαιωμάτων του επενδυτή.
Επίσης το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τον επενδυτή, εάν αυτός σε διάστημα 2 ετών δεν έχει τα προσδοκώμενα έσοδα από την πώληση των κατοικιών που θα κτίσει.
Ο Υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης μετά από τις έντονες αντιδράσεις από τους γύρο δήμους δήλωσε ότι βρήκαμε έναν ολοκληρωμένο διαγωνισμό και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προσπαθήσαμε να τον βελτιώσουμε. Επίσης παραδέχτηκε ότι στην παρούσα φάση το τίμημα για την αγορά θα έπρεπε να είναι 3 δις €.

Πάμε τώρα στο δια ταύτα.

Ο επενδυτής έχει αγοράσει για ένα κομμάτι ψωμί, ένα τεράστιο φιλέτο του Ελληνικού δημοσίου για 99 χρόνια.
Θα επενδύσει σε αυτό το μη καθαρό από αρχαιολογικές και δασικές γνωμοδοτήσεις χώρο, τα χρήματα του και θα κτίσει.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκύψουν δικαστικές διαμάχες μεταξύ του επενδυτή ή του δημοσίου και άλλων φορέων οι οποίες όμως θα κρατήσουν χρόνια και χρόνια.
Μέχρι εκείνου του σημείου ο επενδυτής θα έχει ήδη πουλήσει ή αξιοποιήσει την αγορασμένη περιουσία του αλλά ίσως ποτέ δεν φτάσει τους στόχους του, οι οποίοι να είστε σίγουροι μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματική αξία του ακινήτου δηλαδή τα 20 δις €
Ότι και αν γίνει με τος δικαστικές διαμάχες, όσο και αν πέσει από τους αρχικούς του στόχους, όσα αρχαία και να βρει στην περιοχή, ή όσες ανακοπές και αν έχει για δασικούς χαρακτηρισμούς, για όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα αποζημιωθεί από το δημόσιο, δηλαδή από τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο επενδυτής θα πάρει λεφτά από την πώληση των ακινήτων που θα κτίσει, θα πάρει λεφτά για τα ακίνητα που δεν θα κτίσει, θα πάρει τελικά πίσω και το αρχικό ποσό που έχει δώσει για την αγορά και θα αποζημιωθεί και για τις καθυστερήσεις του κράτους που είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν για την μετεγκατάσταση των κρατικών φορέων.
Όσο για τος δικαστικές διαμάχες; Κάθε φορά που θα πρέπει ο επενδυτής να πάει στα δικαστήρια, θα τρίβει τα χέρια του, γιατί για κάθε μια από αυτές, θα αποζημιώνεται από το κράτος.
Συνολικά δηλαδή, θα πάρει τα λεφτά της αγοράς πίσω, θα πάρει λεφτά από τις πωλήσεις που θα κάνει και από τις αποζημιώσεις που θα πάρει για κάθε κόλλημα που θα προβάλλεται.
Αν αυτό δεν είναι το μεγαλείο του Νεοφιλελευθερισμού, τότε πιο είναι άραγε;

Γιάννης Ζωγραφάκης 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.