Πώς ταξίδεψε το κρασί στον κόσμο


Η ιστορία του κρασιού είναι βαθειά συνυφασμένη με την ανθρώπινη ιστορία και με όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα. Ας δούμε λοιπόν πώς ρίζωσαν τα αμπέλια σε όλες τις ηπείρους-εκτός από την Ανταρκτική!

4100 π.Χ

Η αρχαιότερη οινοποιία ιδρύθηκε στην Αρμενία

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε από ερευνητές του UCLA   το 2007.

3100 π.Χ.

Οι Φαραώ εξουσιάζουν την Αίγυπτο

…και αρχίζουν να φτιάχνουν ένα κρασί από κόκκινα σταφύλια. Η ομοιότητά του με το αίμα του δίνει ένα σπουδαίο ρόλο στις τελετές τους. Εκείνη την περίοδο οι Αιγύπτιοι έρχονται σε επαφή με τους Εβραίους και τους Φοίνικες. Και ήταν οι Φοίνικες αυτοί που  ξεκίνησαν να καλλιεργούν τα αμπέλια -και άρχισαν την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο.

1700 π.Χ.

Στο βόρειο Ισραήλ έπιναν κρασί εδώ και 3.700 χρόνια

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα κελάρι ηλικίας 3.700 χρόνων στο βόρειο Ισραήλ. Οι επιστήμονες που μελέτησαν τα ευρήματα λένε πως πάνω από 500 γαλόνια κρασιού φυλάσσονταν εκεί,-ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 3.000 μπουκάλια!

1200 π.Χ — 539 π.Χ

Οι Φοίνικες αρχίζουν το εμπόριο σε όλη την Μεσόγειο

συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής(Ισραήλ στις μέρες μας) και το επεκτείνουν μέσω θαλάσσης από την βόρεια Αφρική μέχρι σημεία στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τότε έφεραν μαζί τους και το κρασί-που το μετέφεραν σε κεραμικά αγγεία-καθώς και  τα αμπέλια. Κατά την διάρκεια αυτών των ταξιδιών οι Φοίνικες συναντούν τους Εβραίους, οι οποίοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το κρασί για να σηματοδοτήσουν τις θρησκευτικές τελετουργίες τους. Η πρώτη αναφορά του κρασιού εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, στην Γέννηση( Γένεσις) -όπου μετά τον κατακλυσμό ο Νώε μεθυσμένος  με κρασί αποκαλύπτεται στους γιούς του.

800 π.Χ

Η άνοδος της Ελλάδας και η κυριαρχία του Ελληνισμού

Οι Έλληνες  αρχίζουν να το τελειοποιούν. Το κρασί γίνεται σύμβολο για το εμπόριο, την θρησκεία και την υγεία. Προς τιμήν του οίνου ονομάζουν έναν θεό, τον Διόνυσο. Καθώς οι ελληνικές πόλεις-κράτη αυξάνουν την εξουσία τους κι αρχίζουν να αποικούν σε εκτάσεις στην Μεσόγειο και μαζί με τα στρατεύματά τους ταξιδεύουν και το κρασί. Αφού κατακτήθηκε μια νέα αποικία οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή φέρνοντας μαζί τους αμπέλια. Στην Σικελία και τη νότια Ιταλία έγιναν νέες αποικίες και το κρασί ταξίδεψε πιο ψηλά από την «μπότα» και έφθασε στην Ρώμη.

146 π.Χ.

Η Ρώμη κατακτά την Ελλάδα και χτίζεται μια Αυτοκρατορία

Οι Ρωμαίοι κλέβουν το κρασί και το κάνουν δικό τους. Επισημοποιούν και τις μεθόδους καλλιέργειας των Ελλήνων σε βαθμό που αναγνωρίζεται και το terroir  και σπουδαίες  σοδειές ( με πιο γνωστή εκείνην του 121 π.Χ) απολαμβάνονται για δεκαετίες. Καθώς η Αυτοκρατορία και τα στρατεύματά της επεκτείνονται στην Ευρώπη ,οι Ρωμαίοι φυτεύουν αμπέλια στην Γαλλία ,την Γερμανία ,την Πορτογαλία ,την Ισπανία και σε έναν αριθμό άλλων εθνών της κεντρικής Ευρώπης.

Διάταγμα της Θεσσαλονίκης

Το Διάταγμα της Θεσσαλονίκης γνωστό και ως Cunctos populos, εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου  του 380 μ.Χ .Διέταξε όλη την Ρωμαική Αυτοκρατορία να πρεσβεύει την πίστη των επισκόπων της Ρώμης και της Αλεξάνδρειας κάνοντας τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκείας όλης της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.


380μ.Χ

Η Ρωμαική Αυτοκρατορία υιοθετεί τον Χριστιανισμό

Η Καθολική εκκλησία και ο Χριστιανισμός κάνει το κρασί κεντρικό  κομμάτι των μυστηρίων. Είναι πολύ σημαντικό για τον Καθολικισμό και η εκκλησία επικεντρώνεται στην καλλιέργεια και την παραγωγή του. Οι μοναχοί στην Ιταλία και την Γαλλία αρχίζουν να εργάζονται ως οινοπαραγωγοί και τελειοποιούν την τεχνολογία της οινοποιίας.
Και  καθώς η Καθολική εκκλησία αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη ,το κρασί πηγαίνει μαζί της.

1492 — 1600μ.Χ

Το κρασί ταξιδεύει στο Νέο Κόσμο

Οι κατακτητές ταξιδεύουν τον οίνο στο Νέο Κόσμο και τον πηγαίνουν στο Μεξικό και την Βραζιλία -κι από εκεί εξαπλώνεται στην Νότια Αμερική

1543μ.Χ

Πορτογάλοι Ιησουίτες φθάνουν στην Ιαπωνία

Οι Πορτογάλοι ταξιδεύουν τον Χριστιανισμό στην Ιαπωνία και 6 χρόνια αργότερα  ο  Saint Francis Xavier  προσφέρει το κρασί ως δώρο στους φεουδάρχες. Οι Ιησουίτες έστρεψαν πάνω από 100.000 Ιάπωνες στον Καθολικισμό. Την ίδια στιγμή παρουσιάζουν και  κρασιά που εισάγουν από την Ευρώπη στον πληθυσμό της Ιαπωνίας. Το 1587 όταν ο Toyotomi Hideyoshi την επανενώνει  ο Καθολικισμός απαγορεύεται στην Ιαπωνία. Τελικά περνάνε 300 χρόνια για να φυτευτούν αμπέλια κατά την διάρκεια της αποκατάστασης στο Meiji –όταν το έθνος αγκαλιάζει τον Δυτικό πολιτισμό.

1554

Ισπανοί ιεραπόστολοι εξαπλώνονται σε όλη την Αμερική

Ταξιδεύουν από τον Βορρά-και το Μεξικό-και ιδρύουν το πρώτο οινοποιείο στην Χιλή.

1556

Ισπανοί ιεραπόστολοι ταξιδεύουν από την Χιλή στην Αργεντινή.

Εκεί  φυτεύουν και τα πρώτα σταφύλια του έθνους στην περιοχή Mendoza

1562 — 1564

Σύντομα το κρασί πηγαίνει στην Florida

Το κρασί πηγαίνει στην Αμερική και φτιάχνεται για πρώτη φορά από Γάλλους Προτεστάντες  στο Jacksonville, FL Δεν έφεραν μαζί τους τα αμπέλια-χρησιμοποίησαν σταφύλια που βρήκαν να μεγαλώνουν στην περιοχή. Το κρασί που έφτιαξαν δεν άρεσε στους Προτεστάντες κι έτσι πολύ σύντομα σταμάτησαν την παραγωγή του.

1608

Ο Samuel De Champlain καθιστά μόνιμους γαλλικούς διακανονισμούς στον Καναδά και τόπο ίδρυσης κάνει το Quebec

Ο Νορβηγός Leif Eirikson i πιστεύεται ότι καλλιέργησε άγρια  αμπέλια το 1001μ.Χ -αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Η Γαλλία θεωρεί τον Καναδά  σαν επικράτειά της το 1534 αλλά δεν κατορθώνει μόνιμο διακανονισμό ως το 1608 μ.Χ όταν ο  Samuel de Champlain ιδρύει το Quebec City. Ιησουίτες σύντομα ακολουθούν και σκοπεύουν να μεγαλώσουν ευρωπαικά σταφύλια. Δεν το επιτυγχάνουν και συνεχίζουν με τα τοπικά αμπέλια!

1619

Η Γαλλία αρχίζει να καλλιεργεί εισαγόμενα σταφύλια στην Virginia

Αρχίζουν να παράγονται κρασιά στην ανατολική ακτή-αλλά ο πουριτανισμός δεν τα αφήνει να πάρουν αμέσως τα πάνω τους…

1659

Η Ολλανδική εταιρία East India αποικεί στη Νότια Αφρική.

Ετσι  υπάρχει ζήτηση για κρασί-αφού οι ναυτικοί το χρειάζονται για το μακρινό ταξίδι του γυρισμού τους στην Ευρώπη. Αμπελώνες δημιουργούνται κι αρχίζει η παραγωγή κρασιού  στην Cape Province για να καλύψουν τις ανάγκες! Αργότερα η Αγγλία θα αρπάξει την αποικία.

1769

Ο Ισπανός ιεραπόστολος Junípero Serra ταξιδεύει στην California

Προκειμένου να διαδώσει το Ευαγγέλιο, ταξιδεύει από το Μεξικό στην Καλιφόρνια, ανοίγοντας μια αποστολή στο San Diego  και φέρνοντας μαζί του αμπέλια ώστε να δημιουργήσει το πρώτο κρασί της περιοχής. Ισπανοί ιεραπόστολοι εξαπλώνονται στην Καλιφόρνια και στην συνέχεια οι Φραγκισκανοί μοναχοί φέρνουν μαζί τους την τέχνη της οινοποιίας και ιδρύουν το πρώτο τους οινοποιείο στην Sonoma το  1805.

1785

Ο Thomas Jefferson διορίζεται υπουργός στην Γαλλία.

Και ερωτεύεται το Γαλλικό κρασί. Ειδικά τα Bordeaux και Burgundy. Ο Jefferson  είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να παράγει αντάξιο κρασί στην Αμερική. Επιστρέφει με πολλές γαλλικές ποικιλίες και μια μεγάλη επιθυμία-να δει το κρασί να θριαμβεύει  στην Virginia.

1788

Ο πρώτος στόλος σαλπάρει για Αυστραλία μέσω Νότιας Αφρικής.

Αφού ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1787 με σκοπό  να ταξιδέψει στην Αυστραλία για να καθοριστεί η σωφρονιστική αποικία, ο στόλος κάνει μια στάση στη Νότια Αφρική. Εκεί μαζεύουν μοσχεύματα αμπέλου που θα φυτευτούν στην Αυστραλία με την άφιξη του Στόλου.

1832

Ο James Busby διορίζεται Βρετανός κάτοικος την Νέας Ζηλανδίας.

Ο James Busby, ένας Βρετανός που ζούσε στην Αυστραλία και θεωρείται ο πατέρας της Αυστραλιακής βιομηχανίας οίνου διορίζεται από την Βρετανική κυβέρνηση Βρετανός κάτοικος την Νέας Ζηλανδίας. Ταξιδεύει λοιπόν εκεί και φέρνει μαζί του μοσχεύματα από την Αυστραλία. Και εγκαινιάζει τον πρώτο αμπελώνα το 1836.

1848 — 1855

Ο πυρετός του χρυσού στην California

Αμερικάνοι που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις προοπτικές της ζωής τους ταξιδεύουν δυτικά με τον πόθο για πλούτη και δίψα για κρασί. Αυτή η δίψα όχι μόνο αυξάνει κατακόρυφα την ζήτηση του κρασιού που παράγεται στην Καλιφόρνια, αλλά οι χρυσοθήρες φέρνουν μαζί τους και αμπέλια από την Ανατολική ακτή, τα περισσότερα γαλλικά αλλά και το Zinfandel,  ένα σταφύλι για το οποίο φημίζεται στις μέρες μας η Καλιφόρνια αλλά κατάγεται από την Κροατία.

1863 — 1962

Τα αμπέλια που φυτεύτηκαν από Γάλλους άποικους ανθίζουν στην Αλγερία

Οι Φοίνικες είχαν φυτέψει αμπέλια στην εποχή τους αλλά οι κανόνες του Ισλάμ τα ξερίζωσαν. Οταν η Γαλλία κατέλαβε την Αλγερία το 1830, αρχισαν να ξαναδημιουργούνται αμπελώνες. Η παραγωγή οίνου έφτασε σε σπουδαία ύψη-μέχρι που η φυλλοξήρα ήρθε να αποδεκατίσει την Γαλλική βιομηχανία κρασιού από το 1860 μέχρι το 1870. Πάντως  το 1830 μεγάλες ποσότητες οίνου εξάγονταν-κυρίως σε γάλλους οινοπαραγωγούς στο Languedoc για χαρμάνια. Οταν  η Γαλλία έδωσε πίσω τον έλεγχο στην Αλγερία, η παραγωγή κρασιού γνώρισε μια μακροχρόνια παρακμή.

1870

Βάσκοι και Ιταλοί μετανάστες φθάνουν στην Ουρουγουάη.

Ο Don Pascual Harriague, ένας Βάσκος γάλλος μετανάστης, φυτεύει  σταφύλια του είδους Tannat που θα θεωρούνται αργότερα Εθνικό Σταφύλι της Ουρουγουάης.

1980 — 2013

Η κίνα ανοίγει την οικονομία της

Καθώς η Κίνα ανοίγει την οικονομία της στον κόσμο  κάτω από τον Deng Xiaoping, αρχίζουν οι εισαγωγές κρασιού από την Γαλλία που ακολουθούνται από τους ίδιους τους Γάλλους που συνεταιρίζονται με ντόπιους και φτιάχνουν αμπελώνες, Μέσα σε 30 χρόνια καθώς η μέση και η ανώτερη τάξη στην Κίνα διογκώνεται σε πληθυσμό, το έθνος  εξελίσσεται επίσης σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές κρασιού παγκοσμίως

2016

2016-Τα λέμε στην Ανταρκτική!!


krasiagr 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.