Το Μύρτος με τις δαντελωτές παραλίες και τους φανατικούς θαυμαστές


Το Μύρτος βρίσκεται 13 χλμ. δυτικά της Ιεράπετρας στην έξοδο μιας μεγάλης κοιλάδας γεμάτη θερμοκήπια, ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών που διαρρέεται από τον ποταμό Κρύο (Κρυοπόταμος).

Είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο έχει γνωρίσει μια ήπια μορφή ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια που όμως, ευτυχώς, δεν έχει αλλοιώσει το παραδοσιακό ύφος του. Το χωριό είναι κοντά στους Μύθους και στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Σαρακήνας, το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε.

Οι δαντελωτές παραλίες του Μύρτους, με το ψιλό σταχτί βοτσαλάκι που δεν κολλάει στα πόδια, έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που συρρέουν κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Στο Μύρτος υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία, μπαράκια, καφετέριες, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικο, ιατρείο κ.λπ. Δεν υπάρχουν τράπεζες, αλλά ούτως ή άλλως η Ιεράπετρα δεν απέχει πολύ και είναι προσβάσιμη και με λεωφορείο.

Η παραλία που βρίσκεται μπροστά από τον οικισμό απλώνεται σε μεγάλη έκταση και είναι από τις ωραιότερες της νότιας Κρήτης και προτιμάται κυρίως για οικογενειακές διακοπές.Η περιοχή δεν επηρεάζεται από τους δυνατούς βοριάδες καθώς, όπως λένε οι ντόπιοι, το Μύρτος είναι το μέρος όπου δεν φυσάει ποτέ. Είναι οργανωμένη με σχολή ιστιοπλοΐας, ναυαγοσώστη, ομπρέλες, ντουσιέρες, αποδυτήρια, καφετέριες και εστιατόρια ενώ υπάρχουν υποδομές για θαλάσσια αθλήματα και beach volley. Αν συνεχίσετε δυτικά, το πλάτος της παραλίας μεγαλώνει και γίνεται πιο ήρεμη.

Στο χωριό του Μύρτους μπορείτε να κάνετε βόλτα στο λιμάνι ή στα παραδοσιακά στενάκια, να δείτε τις καταπράσινες αυλές και τα σπίτια που θυμίζουν αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Επίσης, αξίζει να εξερευνήσετε τη φύση που περιτριγυρίζει το χωριό και να κάνετε μια βόλτα μέχρι τη Νέα Μύρτο.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τους δύο Μινωικούς οικισμούς, του Φούρνου την Κορυφή (στη Νέο Μύρτο) και το Πύργο (ανατολικά του ποταμού) που ανακαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές καθώς και το πολύ αξιόλογο Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, δίπλα στον παλιό ναό του Αγίου Αντωνίου.

Επίσης, στο χωριό θα δείτε ένα μνημείο με τα ονόματα των 18 θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί το 1943, ως αντίποινα για το θάνατο δύο Γερμανών στο κοντινό χωριό Σύμη.

Πηγή
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.