Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας

Αβορίγινες ονομάζονται όσοι κατάγονται από αυτόχθονες κάτοικους της Αυστραλίας.

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, ήρθαν πιθανά από τη Νοτιοανατολική Ασία τουλάχιστον 40 με 45 χιλιάδες χρόνια πριν. Στα τέλη του 18ου αιώνα, υπήρχαν 400.000 περί¬που αυτόχθονες σε 500 περίπου διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί. Αυτές οι φυλές ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, ολότελα απομονωμένοι, έως την εισβολή των Ευρωπαίων, το 1788. Αν και για χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι η Αυστραλία αποικίστηκε ήσυχα, χωρίς αντίσταση μια και οι Αβορίγινες δεν διέθεταν ούτε κάποιου είδους πολιτική οργάνωση, ούτε μόνιμο τόπο εγκατάστασης, ούτε ιδιοκτησία, σήμερα είναι γνωστό ότι υπήρξε αντίσταση και μάλιστα επίμονη, με τη μορφή του ανταρτοπόλεμου, σχεδόν για δύο αιώνες. Η επαφή τους με τους ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καθοριστική, καθώς αποδεκατίστηκαν από ασθένειες και οδηγήθηκαν σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μέσω του αλκοολισμού, της αυτοκτονίας σε νεαρή ηλικία, και κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολικών διαταραχών που επέβαλαν οι νέες διατροφικές συνήθειες.

Θρησκεία:
Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας, αν κι έγινε προσπάθεια αναγκαστικού εκχριστιανισμού τους, διατηρούν ακόμη την προγονική θρησκεία τους. Είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι και οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή τους. Πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη είναι θρησκευτικό φαινόμενο και κατοικείται από τα προγονικά πνεύματα.Οι Αβορίγινες αναφέρουν την αρχή του Κόσμου ως το “Όνειρο” ή “την Ώρα του Ονείρου”. Κατά την διάρκεια του Ονείρου οι ιθαγενείς πρόγονοι τους δημιούργησαν τα διάφορα στοιχεία της όπως, τα ζώα, το νερό, τα δέντρα, τον ουρανό. Η πίστη τους γιορτάζεται με θρύλους, τραγούδι, μίμηση, ξυλοτεχνία και ζωγραφική.

Κοινωνική κατάσταση:
Το 1909 η αυστραλιανή κυβέρνηση εγκαινίασε το αποτρόπαιο μέτρο (που συνεχίστηκε μέχρι και τη δεκαετία του ’70) της απομάκρυνσης των παιδιών από τις οικογένειες των Αβορίγινων. Χιλιάδες παιδιά αρπάχθηκαν από τους φυσικούς γονείς τους και δόθηκαν για υιοθεσία. Επισήμως, το μέτρο πάρθηκε για να «προστατευτούν» τα παιδιά από τους «πρωτόγονους» γονείς τους και για να αποτραπεί η επιμειξία με τους λευκούς αποίκους της Αυστραλίας. Ο σκοπός και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο αφανισμός της τοπικής κληρονομιάς των Αβορίγινων. Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε επισήμως ”συγνώμη” το 2008 για τις «κλεμμένες γενιές» των παιδιών των πολύπαθων αυτοχθόνων της ηπείρου.
Στους Αβορίγινες χορηγήθηκε πλήρης αυστραλιανή υπηκοότητα το 1967, και συμπεριλήφθηκαν στην απογραφή του 1971, με εκτιμώμενο πληθυσμό 140.000 άτομα. Ωστόσο εξακολουθούν να γίνονται εις βάρος τους διακρίσεις στην εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, την στέγαση κλπ.
~Κωνσταντίνος Απόλλων Ηλιόπουλος
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.